Nordijska čitaonica

Projekat Nordijska čitaonica se sastoji od dva segmenta – biblioteke i pratećih aktivnosti: filmske projekcije, predavanja, konverzacione radionice, promocije knjiga, kao i veće događaje, kao što su obeležavanje nacionalnih praznika nordijskih zemalja.

Biblioteka je nastala kao udruženi napor Skandinavskog kutka, ambasade Kraljevine Norveške i brojnih entuzijasta, pojedinaca i institucija, koji su svojim nesebičnim donacijama knjiga omogućili njeno postojanje. Biblioteka trenutno broji više od 1300 naslova nordijskih autora, na originalnim jezicima i u prevodu na srpski.

Koristite  naš onlajn katalog kako biste proverili koje knjige imamo u ponudi. Kliknite
ovde da pročitate više o našem onlajn katalogu i načinu na koji možete da mu pristupite.

 

Program Radno vreme biblioteke
april mart februar                                          vreme
 • Ponedeljak: 17:00–19:00
 • Sreda: 16:00–19:00
 • Četvrtak: 12:00–16:00

 

Postanite član Nordijske čitaonice:

Postanite član naše male nordijske zajednice. Ove godine imamo samo jednu vrstu godišnje članarine koja pokriva sve naše aktivnosti osim kurseva jezika, kao i korišćenje biblioteke (oko 1300 knjiga) i uskoro filmoteke (više od 150 naslova). Članarina važi do 31.12.2016.

Redovna cena članarina iznosi 1200 din (1000 za studente i školarce).

Akcija:
Sve je lepše u dvoje. Uparite se i učlanite po povoljnijim uslovima!
2 članske karte – 2000 dinara

Akcija za studente:
4+1 Kvinta da se uštedi kinta!
Uz 4 plaćene članarine, peta je gratis!

USLOVI KORIŠĆENJA NORDIJSKE ČITAONICE

 • Korisnici Nordijske čitaonice su dužni da svojim prisustvom i ponašanjem ni na koji način ne ometaju ostale korisnike u Nordijskoj čitaonici ili zaposlene u UK Parobrod.
 • U toku korišćenja, članovi Čitaonice su dužni da čuvaju pozajmljenu bibliotečku građu i da je vrate u stanju u kakvom su je i primili. Oštećenu ili izgubljenu bibliotečku građu, član je dužan da zameni istom ili da plati trostruku revalorizovanu vrednost oštećene bibliotečke građe.
 • Sa članskom kartom korisnici mogu pozajmljivati knjige i filmove (uskoro) iz Nordijske čitaonice, koristiti enciklopedije i časopise koji se ne iznose iz čitaonice i učestvovati/prisustvovati pratećim aktivnostima Nordijske čitaonice kao što su: predavanja, književne večeri, filmske projekcije, konverzacione radionice, mini koncerti, organizovana druženja, gostovanja skandinavskih predavača i sl.
 • Član može pozajmiti najviše 2 knjige na period od 20 dana
 • Korisnici su dužni da pozajmljene materijale vrate u predviđenom roku. Kazna za neblagovremeno vraćanje knjiga iznosi 10 din po danu, po knjizi.
 • Korisnik ima pravo da produži rok pozajmice za dodatnih sedam (7) dana: lično, telefonom ili putem elektronske pošte na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Ako korisnik izgubi člansku kartu, dužan je da to prijavi čitaonici koja će mu izdati duplikat uz naknadu od 200 din.
 • Određene knjige poput enciklopedija i specijalnih izdanja, moguće je koristiti samo u Čitaonici.
 • Kursevi jezika se posebno naplaćuju.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs