Mračna strana Sneška Belića – Norveški majstor trilera Ju Nesbe

jo nesbo imageU sredu 24.06. u 19h u UK Parobrod Skandinavski kutak i izdavačka kuća Laguna priređuju književno veče posvećeno najpopularnijem norveškom piscu krimi-romana, Juu Nesbeu.

U razgovoru o autoru uzbudljivih dela kao što su Crvendać, Spasitelj i Sneško učestvovaće Mina Kebin, urednik iz izdavačke kuće Laguna, Jelena Loma, koja ove romane od 2009. prevodi na srpski, i Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar, inače i sam autor krimi-romana. Moderator će biti konsultant Skandinavskog kutka za norvešku kulturu, Sofija Vuković.

Ju Nesbe je jedan od trenutno najtraženijih norveških pisaca. Karijeru u ovom žanru otpočeo je 1997. romanom Slepi miš, koji je i prvi roman o kontroverznom inspektoru Hariju Huleu, glavnom junaku svih knjiga do sada objavljenih na srpskom. Nesbe u svojim delima, pored zanimljivih zapleta i nesvakidašnjih likova, nudi iznijansiranu sliku norveškog društva, koja se ne uklapa u idealizovane predstave kakve obično imamo o ovoj zemlji. Kroz razgovor o njegovim delima, pokušaćemo da proniknemo u tajne ovog norveškog majstora kriminalističkih romana. Takođe ćemo se osvrnuti i na nordijski noar kao podžanr, kako u književnosti, tako i na malom i velikom ekranu i Nesbeovo mesto u tom univerzumu.

Tokom večeri gosti Kutka će diskutovati o celokupnom opusu Jua Nesbea prevedenom na srpski, sa posebnim fokusom na dve najnovije knjige – Sin i Oklopno srce. Takođe ćemo saznati koja su još izdanja u pripremi.

Izdavačka kuća Laguna pokloniće jedan primerak romana "Oklopno srce" posetiocu koji bude postavio najzanimljivije pitanje učesnicima.

Ulaz je slobodan. Razgovor će biti na srpskom jeziku.