Kratki onlajn vodič kroz Oslo

 Piše: Filip Petković

 

Skoro na samom jugu Norveške nalazi se njen glavni grad – Oslo. U istoriji se Oslo pominje još od 1040. godine i to pod imenom Ánslo. Kasnije je ovaj grad nosio imena Christiania, odnosno Kristiania, a od 1925. godine nosi naziv pod kojim je poznat danas.

Oslo nije preterano veliki grad i do većine glavnih znamenitosti možete doći peške. Ukoliko niste ljubitelj hodanja, metro je uvek tu. Grad je odlično pokriven metroom, a zbog veličine grada sve je na nekoliko minuta vožnje. Naša preporuka je svakako šetnja. Šetnjom možete stići i do nekih skrivenih i zabačenih mesta, uživati u divnim parkovima i prelepim ulicama Osla, ali i uštedeti novac jer su cene gradskog prevoza prilično visoke.

Nakon doručka počinje naša mala tura i to u Vigelandovom otvorenom muzeju. U okviru Frogner parka nalazi se jedna od svetski najbogatijih izložbi skulptura na otvorenom. Autor skulptura je norveški vajar Gustav Vigeland. U parku je postavljeno ukupno 212 bronzanih i granitnih skulptura različitih veličina, a ulaz u park je besplatan.

Vigelandov park (izvor: www.google.org)

 

Nakon Vigelandovog parka možete se uputiti ka centru grada. Prvo ćete se susresti sa kraljevskom palatom. Kraljevsku palatu tokom leta možete obići i unutra dok su parkovi oko palate otvoreni tokom cele godine. Ukoliko pogodite pravi trenutak možete ispratiti smenu stražara. U blizini se nalazi i zgrada Univerziteta, zgrada Nacionalnog pozorišta i Parlament. Na palatu se nastavlja i glavna ulica – Karl Johans Gate kroz koju svakako morate proći i napraviti mali predah u nekom od lokalnih kafea ili barova.

Kraljevska palata (izvor: www.google.com)

 

Nakon pauze možete nastaviti dalje sa obilaskom nekog od mnogobrojnih muzeja i galerija koje Oslo ima u ponudi. Izdvajamo Nacionalnu galeriju, Muzej norveške kulturne istorije, Muzej vikinških brodova, Holmenkolen muzeja skijanja, Muzej Nobelove nagrade, između ostalog. Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, onda je Nacionalna galerija pravo mesto za vas. U galeriji je izložena čuvena slika „Krik” Edvarda Munka, a osim toga izložena su i dela El Greka i Pabla Pikasa. Sa druge strane, ostali pomenuti muzeji nude interesantne sadržaje za ljubitelje istorije i sporta.

Od šetnje i obilazaka ste verovatno ogladneli. Tradicionalni norveški ručak je jedina ispravna odluka. Zadovoljite sva svoja čula mariniranim lososom, knedlama i medaljonima od mesa jelena ili probajte gulaš od jagnjećeg mesa i kupusa. Moramo vas upozoriti da prosečan ručak u jednom norveškom restoranu može koštati malo više nego što biste očekivali.

 

Marinirani losos (www.buzzfeed.com)

 

Nakon ručka ostaje je još nekoliko važnih gradskih obeležja koje vredi obići. Nacionalna zgrada opere i baleta otvorena je 2008. godine i od tada važi za jednu od najlepših i najzanimljivijih zgrada u Oslu. Ukoliko imate vremena, možete prisustvovati nekoj od predstava. Važno je da znate da se karte prodaju munjevitom brzinom, te svoj odlazak u Operu morate isplanirati mnogo ranije. U svakom slučaju, preporučujemo vam da se popnete na sam vrh zgrade jer se odatle pruža predivan pogled na fjord. Odatle možete napraviti slike za uspomenu.

 

Zgrada Opere (izvor: www.google.org)

 

Na kraju dana, preporučujemo vam da se uputite ka kvartu Aker Brygge. Nekada industrijsko, a sada jako moderno i bogato naselje smatra se novim centrom Osla. Stanovnici Osla će vam ovaj deo preporučiti kao mesto sa najboljim barovima i restoranima ili kao mesto za šetnju pored mora. Ukoliko ste više za noćni provod i norveški način partijanja, onda je oblast Grünerløkka ono što tražite. Grünerløkka je osim po provodu, poznata i po uličnoj umetnosti, marketima i zanatskim radnjama.

 

Šetalište Aker Brygge (www.visitoslo.com)

 

Iako ne tako velik, Oslo pruža mnoštvo aktivnosti za sve uzraste i interesovanja. Ukoliko nakon pandemije ne možete da ostanete kod kuće i želite da se vratite u ulogu turiste, naša preporuka je Oslo!

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs