Nordijski noar, nordijski kvir

 Piše: Teodora Gogin

 

Ako ste u potrazi za preporukama za gledanje tokom filmskih večeri ili samostalno bindžovanje, na pravom ste mestu! Predstavljamo šest nordijskih serija koje možda niste gledali do sada.

 

U pitanju je izbor švedskih, norveških i danskih serija u kojima se pojavljuju kvir likovi i koje se bave relevantnim temama u vezi sa kvir identitetima u poslednjih stotinu godina. Namenjene su različitoj publici, od dece, preko tinejdžera, pa sve do serija za odraslu publiku, tako da ima ponečeg za svakoga.

 

 

 Sajt kvir

Švedska serija „Budale i smarači“ (Dårfinkar & dönickar) iz osamdesetih godina jedna je od starijih primera zastupljenosti kvir identiteta na malim ekranima u Švedskoj i izuzetna je po tome što je namenjena deci. Napisana je po knjizi Ulfa Starka, u kojoj dvanaestogodišnja Simone spletom nesrećnih okolnosti odseče svoju kosu, zbog čega u novoj školi svi pomisle da je dečak. Ona je vrlo voljna da nastavi sa krosdresingom i predstavljanjem imenom Simon i prestane tek kada je razotkrije dečak koji joj se dopada. Scena je takva da pokazuje da je on gajio osećanja prema njoj i dok je mislio da je muško, odnosno, da mu njen pol nije bitan. Ova serija, koja se pre bavi performativnošću roda nego homoseksualnošću, istovremeno predstavljajući i veliki poziv na toleranciju, sastoji se od šest tridesetominutnih epizoda.

 

 

Omot DVD izdanja "Budala i smarača". Izvor:

http://cinemaworldz.blogspot.com/2013/05/darfinkardonickar_

3.html

 

Drugi predstavnik Švedske na ovoj listi jeste znatno ozbiljnija serija iz 2012. godine, „Nikad ne briši suze bez rukavica“ (Torka aldrig tårar utan handskar) čija je radnja smeštena u Stokholm osamdesetih godina prošlog veka, u vreme kada se AIDS širi gradom – naziv serije je upravo aluzija na ovu „novu kugu“. Priča prati dvojicu homoseksualaca, Rasmusa i Benjamina, i istražuje ne samo njihov odnos, već i odnose sa roditeljima i odnos seksualnosti i religije. Ova drama je doživela toliku popularnost da su njene tri jednočasovne epizode bile emitovane čak i na BBC-ju.

 

Dvojica glavnih glumaca. Izvor:

https://scenochfilm.se/sastaholmspriset-till-adam-ochadam/

 

Kada se govori o nordijskim serijama koje imaju kvir likove, ubedljivo najpoznatija je „Sram“ (Skam) iz 2015. godine, revolucionarna tinejdžerska serija norveške televizije NRK koja je specifična po formatu u kome je bila realizovana: likovi su imali naloge na društvenim mrežama i njihove aktivnosti tokom nedelje bi se mogle pratiti u realnom vremenu pre nego što budu objedinjene u jednu epizodu. O popularnosti serije, koja je oborila sve rekorde gledanosti u Norveškoj, govori i mnoštvo rimejkova: italijanski, nemački, francuski, peruanski, čileanski, holandski, belgijski, španski i američki, kao i danska adaptacija za pozorište. Norveški „Sram“ bavi se temom internalizovane i spoljašnje homofobije bavi u trećoj sezoni, kada glavni lik postaje Isak Valtersen. O uticaju ove sezone, koja je u velikoj meri bila razlog internacionalnog uspeha serije, govori i dodavanje većeg broja kvir likova u stranim rimejkovima. Originalna serija ima četiri sezone i ukupno 43 epizode.

 

Izvor: https://www.newstatesman.com/culture/tv-radio/2017/04/skamhow-

cult-teen-drama-has-fans-invading-sets-stalking-characters

 

Kako je tzv. „nordijski noar“ nezaobilazna kategorija kada se govori bilo o knjigama bilo o filmovima i serijama sa Severa, u ovu selekciju ulazi i norveška kriminalistička serija „Očevidac“ (Øyevitne) iz 2015. godine. Ova serija je takođe doživela internacionalni uspeh i nekoliko rimejkova, a prati dva petnaestogodišnja mladića, Filipa i Heninga, koji su svedoci višestrukog ubistva i umalo da i sami budu ubijeni, ali se sticajem okolnosti izvuku – i to sa oružjem kojim je počinjen zločin. Kako ne bi razotkrili da su tajno u vezi, odlučuju se da ne otkriju ništa policiji, što podstiče dalje komplikovanje situacije. Značajno je napomenuti da ulogu šefice lokalne policije tumači Aneke fon der Lipe, prva nordijska glumica koja je dobila Emi nagradu. Serija se sastoji od šest epizoda od po sat vremena.

 

 

Izvor: https://www.filmaffinity.com/

us/film423199.html

 

Danska serija za malo stariju publiku „Boli me dupe“ (Ondt i røven) iz 2019. godine (da, asocijacija je opravdana) prati Tesu, kvir ženu koja se u svojoj maloj hetero zajednici u rodnom gradu uvek osećala „previše kvir“, a u kvir kolektivu u Kopenhagenu u koji dolazi u prvoj epizodi oseća da je „previše strejt“. Smatrana svojevrsnim odgovorom na pomenutu norvešku seriju „Sram“, serija nam prikazuje kako izgleda specifična kvir zajednica danske prestonice. U vrtlogu sretanja starih i novih poznanika, istraživanja različitih identiteta, isprobavanja menstualne čašice, susreta s idealima vegana i odlazaka na žurke, glavna junakinja pokušava da nađe svoje mesto pod suncem. Serija ima osam epizoda od po samo deset minuta i specifična je po tome što svi likovi imaju ista imena kao i glumci koji ih tumače – kako kažu, to je zato što su u njih utkali svoja lična iskustva. Njen značaj ogleda se i u tome što je jedna od retkih serija (a o tome svedoči i ova lista) u kojima lezbejke nisu samo sporedni likovi, jer intima dve žene ne izaziva toliki konflikt kao intima dva muškarca, kako kaže danska scenaristkinja Jeni Lund Madsen.

 Izvor: https://trakt.tv/shows/ondt-i-roven

 

Za kraj, predstavljamo seriju „Hotel kraj mora“ (Badehotellet) koja je započela s emitovanjem 2013. godine , a 2022. godine se očekuje deveta sezona. Između 2016. i 2020. godine, „Hotel kraj mora“ bio je najgledaniji TV program u Danskoj. U pitanju je istorijska komična drama smeštena u prvu polovinu dvadesetog veka i, između ostalog, bavi se društvenom osudom homoseksualnosti zbog koje su se muškarci ženili kako bi prikrili svoju istinsku seksualnost. Za razliku od prethodne serije, činjenica da je neki lik kvir nije toliko centralna za radnju (radnja prati goste i osoblje hotela koji se otvara svakog leta, što označava početak nove sezone), ali svakako predstavlja reprezentaciju kvir osoba u vrlo popularnom programu.

 

Izvor: https://next-episode.net/badehotellet

 

 

 

Pojedine od ovih serija stoje na pragu promene načina na koji se prikazuju kvir priče, istovremeno svedočeći i o naprednosti nordijskih društava u ovom pogledu i o problemima i osudi sa kojima se kvir osobe i dalje suočavaju. Koju ćete prvu gledati?

 


 

Izvori:

http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:15173/FULLTEXT01.pdf

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dårfinkar_%26_dönickar_(TV-serie)

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Torka_aldrig_tårar_utan_handskar_(TV-serie)

 

https://www.youtube.com/watch?v=7bIcbCUCIUA

 

https://skam.fandom.com/wiki/International_Versions

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Skam_(TV_series)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Øyevitne

 

https://soundvenue.com/film/2019/02/tv-2s-ondt-i-roeven-er-en-lille-knaldperle-med-historisk-format-348686

 

https://trakt.tv/shows/ondt-i-roven/seasons/1

 

https://www.bt.dk/film-og-tv/forfatter-bag-badehotellet-derfor-springer-ditmar-ikke-ud-af-skabet

 

https://www.information.dk/kultur/2013/08/lesbiske-dansk-tv

 

https://da.wikipedia.org/wiki/Badehotellet

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs