„Žena u ratu“ – Mame mogu sve

 Piše: Svetlana Videnov

 

KinoKauch Žena u ratu 460 x 240 px

 

Woman at War (Kona fer í stríð, 2018)

Režija: Benedikt Erlingson

Trajanje: 1h đ41m

Žanr: Avantura/Komedija/Drama

Kada Rio Tinto zapreti da uništi Island svojim iskopavanjima, aktivistkinja Hala (Halldóra Geirharðsdóttir) odlučuje da stvar uzme u svoje ruke. Ona sabotira dalekovode, direktno zaustavivši rad topionice i ove kompanije, ali posledice njenog podviga tu ne staju. Ova akcija zaslužna je za prekid saradnje između Kine i Islanda, zbog čega islandske vlasti moraju da umešaju prste u celu situaciju.

Scene ispunjene akcijom i ljudi skloni predrasudama stoje u kontrastu sa prizorima islandskog pejzaža koji oduzimaju dah i za koje je zaslužan direktor fotografije Bergstejn  Bjergulfson (Bergsteinn Björgúlfsson).

 

 

Kada ne vodi ekološki rat, Hala predvodi lokalni hor. Kao suprotnost ovom horu starijih građana nalazi se tročlani bend koji čine pijanista, bubnjar i saksofonista, kojima se kasnije pridružuje i trio ukrajinskih narodnih pevača. Ovaj bend se, nalik horu u grčkim dramama, pojavljuje u trenucima kada su ulozi najviši i situacija nepredvidiva i opasna, često stvarajući kontakt sa gledaocima filma gledanjem direktno u kameru. Ono što se primećuje jeste da je njihov zvuk u oštroj opoziciji spram Halinog hora, oslikavajući unutarnji razdor koji protagonistkinja proživljava.

 

 

Hnet.com image 2

Izvor: KinoKauch

Naime, Hala se nalazi na životnoj prekretnici kada, nakon četvorogodišnjeg procesa usvajanja i ispunjavanja preko stotinu strana papirologije, dobija vest da joj je odobreno usvajanje jedne ukrajinske devojčice. Postavlja se pitanje: da li Hala može istovremeno da nastavi sa svojim aktivizmom i bude brižna majka svom detetu?

Hnet.com image 1

Izvor: KinoKauch

Ubrzo nakon svoje premijere, ovaj film je postao dobitnik LUX nagrade, ali i pobednik u deset kategorija najprestižnije islandske filmske nagrade Eda, uključujući i kategoriju Film godine.

Ovaj politički triler prošaran specifičnim humorom Benedikta Erlingsona predstavlja priču o savremenom životu sa kojom svi možemo da se poistovetimo, ali pre svega predstavlja priču o jednoj hrabroj ženi koja mora da donese tešku odluku i izabere između želje da se ispuni kao majka i želje da se bori za prirodu. Odlično osmišljeni dijalozi, dinamična priča i fenomenalna muzika koja prati film samo su neki od razloga zašto bi svi trebalo da odgledaju ovaj film.

 

 

Hnet.com image

Izvor: KinoKauch

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs