Dan oslobođenja ili ipak ne

 Piše: Lazar Pejović

 

Dan Oslobodjenja KinoKauch Filmski Cet

 

Dan oslobođenja (Liberation day)

Režija: Ugis Olte, Molten Traavik

Trajanje: 1h 40min

Žanr: Dokumentarac

 

Sve počinje obeležavanjem Dana oslobođenja. Severna Koreja se 15. avgusta oslobodila japanske okupacije, a na proslavi 70 godina, gost je svima bio neočekivan. Iako su u centru pažnje Severna Koreja i slovenački alternativni bend Lajbah (Laibach), ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez Mortena Trovika (Traavik). Ovaj norveški režiser je naizgled spojio nespojivo. Njegova želja je bila da ova grupa posetilaca nauči nešto novo od domaćina, ali i da domaćini nauče nešto novo od njih. Trovik je bio u mogućnosti da ovo realizuje zato što je već učestvovao u četiri kulturne saradnje između Severne Koreje i drugih zemalja. 

 

Lajbah, za koji bi se moglo reći da svojom muzikom i oblačenjem podsećaju na nacističku Nemačku, dolazi u komunistički raj” da održi koncert. Iako je bilo mnogo prepreka, ovaj eksperiment je na kraju bio uspešan. Slovenački filozof Slavoj Žižek kaže da je Lajbah pre pitanje nego odgovor. On smatra da ovaj bend želi više otuđenja od režima i da je to njihova kritika.

 

Izvor: KinoKauch

 

Ovaj dokumentarac u prvom planu prikazuje realizaciju koncerta koji je organizovan za svega šest dana. Ipak, to je samo zavesa kojom se prikriva glavni utisak nakon gledanja filma, a verovatno i namera samih režisera. To su kultura i način života jedne potpuno izolovane zemlje. Ljudi su u isto vreme bezbrižni, ali i uplašeni od novoga. Cenzura je na svakom koraku. Sa ovim i mnogim drugim razlikama su se suočavali članovi benda, ali i Trovik za koga se može reći da je glavna zvezda”. U filmu su prikazani utisci svih aktera, ali se ipak on izdvaja kao glavni i odgovorni za celu delegaciju i kao osoba koja najbolje poznaje ovu hermetičnu kulturu. 

Pored kratkih rokova za samu organizaciju, problema sa opremom, neposlušnosti svojih članova i cenzure, Lajbah i Trovik su uspeli da pokažu Severnokorejancima nešto što je van njihovog uobičajenog. Izvedeno je desetak pesama ovog slovenačkog benda, ali je publika najviše uživala u zvucima pesme Ići ćemo na planinu Piktu (We will go to Mount Paektu), koja je značajna za ovaj narod, ali i propagandu lidera. 

 

 

Laibach

Izvor: KinoKauch

 

Dan oslobođenja nam omogućava da zavirimo preko granica Severne Koreje, da bolje upoznamo ovu kulturu i njen narod, ali se zapitamo i kakva je to sloboda. Film se može posmatrati kao puko izveštavanje, ali će pogoditi u cilj samo ako se zapitamo kako je drugim ljudima, koji su njihovi strahovi, nade, želje, pa bili oni iz Severne Koreje ili ne. 

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs