Svakog dana može pasti prvi sneg

 Piše: Stefana Pekez

 

Prvi sneg Five Stars

 

Ensilumi (2020)

Trajanje: 1č 22min

Žanr: drama

 

 

Početak zime najtipičnije obeležen padanjem prvog snega, uglavnom simbolički označava kraj letnje bezbrižnosti, dolazak poteškoća i izazova. Ipak, kada Mahtab, majka porodice Mehdipur, konstatuje da pada sneg i pozove i ostale članove porodice da pogledaju kroz prozor, u njenom glasu i na njenom licu ne očitavaju se zabrinutost ili potištenost, iako se Mehdipurovi u tom trenutku nalaze u teškoj i neizvesnoj situaciji, već pre određena suspregnuta ushićenost, pa čak i nada. Možda zato što je svesna da ni zima ne traje večno, i da kada dođe mora i proći, a proleće ponovo nastupiti. Možda i zato što protagonisti ovog filma pokazuju neverovatnu otpornost pri susretu s teškoćama, uvek uspevajući da zadrže vedar i pozitivan duh.

 

 

 DSC1301 1 copy 2

Izvor: Five Stars Film Distribution

 

 

Ali, vratimo se na početak.

 

Prvi sneg predstavlja dugometražni prvenac finsko-iranskog reditelja Hamija Ramezana. Izbeglička kriza koja je kulminirala 2015. godine kao i čitav javni diskurs koji je usledio u evropskim zemljama, podstaknuli su Ramezana na razmišljanje čiji je plod bio i ovaj film. On je kao dečak, pre nekih tridesetak godina, i sam prošao kroz proces traženja azila, budući da je njegova porodica izbegla u Finsku bežeći od rata između Irana i Iraka. Tom prilikom koristili su lažno prezime Mehdipur, a film Prvi sneg može se okarakterisati i kao delimično autobiografski budući da je reditelj inkorporirao i umetnički obradio neka od svojih iskustava i doživljaja.

 

 

 

 DSC0551 1

 

Izvor: Five Stars Film Distribution

 

 

 

Premisa filma je jednostavna. Priča prati porodicu Mehdipur koja u jednom prihvatnom centru u Finskoj iščekuje odluku o azilu. Nakon što im prvobitni zahtev bude odbijen, podnose žalbu, okušavajući sreću još jednom i trudeći se da normalno nastave život i zadrže optimističan stav uprkos pretnji u vidu deportacije koja se sve vreme neumoljivo nadnosi nad njima. Uzimajući u obzir ovako predstavljenu radnju, režiserovo lično iskustvo, kao i aktuelne teme koje su imale ulogu u nastanku filma, moglo bi se očekivati da se on detaljno bavi celim procesom kroz koji prolaze azilanti, te tromom, neefikasnom, i hladno neumoljivom birokratijom, teškoćama s kojima se suočavaju azilanti prilikom pokušaja uklapanja u društvo, rasizmom i diskriminacijom, kao i političkim okolnostima koje uzrokuju ili otežavaju njihov položaj. Ipak, ovo nije slučaj. Sve teške okolnosti njihovog položaja tek su suptilno nagoveštene i prisutne samo u pozadini. U pitanju je pre svega ljudska priča, prepuna slatko-gorkih momenata iz života jedne porodice koja čini sve što može da u neizvesnim okolnostima stvori i održi svoj komadić raja iako su svesni da postoji vrlo realna opasnost da iz njega u svakom trenutku budu prognani. 

 

 

Prvi sneg resize

 

Izvor: Five Stars Film Distribution

 

 

Bilo da se suočavaju s velikim udarcima, poput odbijanja azila, ili malim svakodnevnim problemima kao što su nesuglasice s drugim stanarima prihvatnog centra oko pitanja buke, Mehdipurovi se trude da ne izgube pribranost, vedrinu i toplinu duha. Njihov trinaestogodišnji sin Ramin, koji je u fokusu filma i koji baš u trenutku kada im je odbijen azil kreće u novi razred, naročito koristi svaki momenat, otkrivajući nove čari i radosti tinejdžerskog razdoblja svog života.

Scene koje nam film prikazuje mnogobrojne su, kratke, uglavnom se naglo prekidaju bez dovođenja do nekog zaokruženog svršetka, te se može reći da film zapravo pretežno sačinjavaju vinjete, isečci iz svakodnevice jedne obično-neobične porodice koja prirasta za srce. 

 

 

Prvi sneg resize 1

 

Izvor: Five Stars Film Distribution

 

 

U nekih 80 minuta filma stali su i feel good momenti, bildung elementi, smeh i šala, melanholija, prva tinejž zaljubljenost, strepnja i nada, svest o prolaznosti i sreća i zahvalnost što su se neke stvari ipak dogodile. Određenu laganost koju film poseduje i s kojom obrađuje svoju glavnu temu nikako ne treba posmatrati kao površnost ili neozbiljnost. Na emotivnom planu film ima potencijal da snažno deluje i efikasno prenese dublju poruku.


PRVI SNEG je nežan film o odrastanju, porodičnoj ljubavi i nadi u bolji život. Podržan je od stane Finskog filmskog instituta, a distiribucija filma je Five Stars. Od 5. maja film je u bioskopima Kulturnog centra Novog Sada, Art bioskopu Kolarac, mts Dvorani, CineGrand Rakovici, CineGrand Nišu, Tuckwoodu, Eurocinema Subotici, bioskopu Abaziji, a kasnije u toku meseca i u Kulturnom centru Beograda, Gornjem Milanovcu, Bačkoj Palanci, SKC Kragujevcu...

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs