„O beskonačnosti” - Andešenov mikrokosmos apsurdnosti i nade

 Piše: Stefana Pekez

 

Om det oändliga (2019)

Režija: Roy Andersson 

Trajanje: 1č 18min

Zemlja: Švedska

 

Copy of Cover za sajt Upis jesen 2022

 

 

Već je septembar, odsutno izgovara žena, sedeći na klupi okrenuta leđima gledaocu i zamišljeno posmatrajući panoramu grada koji se prostire ispod. Ovo je prva rečenica koju čujemo u i dalje aktuelnom ostvarenju proslavljenog švedskog režisera Roja Andešona O beskonačnosti za koje je nagrađen Srebrnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu 2019. godine. U pitanju je citat direktno preuzet iz Ujka Vanje, te lirsko-psihološke drame promašenosti i suptilne tragike i apsurdnosti ljudske egzistencije, ali i tihe nade i smisla koji se mogu naći čak i u sumornim okolnostima. Ova rečenica koja nas upućuje na Ujka Vanju i evocira munjevitu a neosetnu prolaznost koja proističe iz monotonije života gde se sve ponavlja iznova i iznova, beskonačno, gde nema prostora za grandioznost, velike događaje, zanose i strasti, već je sve već viđeno i oseća se izvestan umor od života, na samom početku jasno uspostavlja tematiku i ton filma. 

 

AboutEndlessness Crucifiction 1 Rec709G22 48nits 01120700 Low

Izvor: https://kinokauch.com/filmovi/o-beskonacnosti/ 

 

 

Možda nas upravo iz ovih razloga kroz film vodi glas nevidljive, sveznajuće i svevideće naratorke koja sa božanske visine i s božanskom indiferentnošću komentariše ono što nam se prikazuje, što zapravo i vidimo kroz njene oči. Njeni suvi, ravnodušni i minimalistički komentari neretko pružaju informacije o sceni koju posmatramo a koje se ne bi mogle dobiti samo vizuelnim sredstvima, time im dajući dodatnu dimenziju, ali i sugerišući da iza puke pojavnosti postoji nešto dublje i univerzalnije. Ovo je dodatno naglašeno opštošću pojedinih komentara. Uprkos singularnosti i specifičnosti svake scene, sve one otkrivaju nešto što bismo mogli shvatati kao određenu zakonitost ljudskog individualnog i kolektivnog postojanja nezavisno od konteksta. 

 

Poznavaoci dela Roja Andešona prepoznaće u ovom filmu mnoge elemente njegovog već etabliranog stila koji je naročito razvijao tokom poslenjih par decenija, odnosno od filma Pesme sa drugog sprata.

 

 

Andešenov filmski jezik mnogo više duguje slikarstvu i pozorištu nego kinematografskim konvencijama. Stilski ovaj film odlikuje širok kadar kao i statičnost, hladni tonovi koji daju sumornu atmosferu, minimalizam i svedenost, naglašena artificijelnost scenografije.   

 

 

AboutEndlessness GoneAstray 1 Rec709G22 48nits 01374212 Low

Izvor: https://kinokauch.com/filmovi/o-beskonacnosti/

 

 

 

Tematski O beskonačnosti predstavlja istraživanje ljudske egzistencije u svoj njenoj kompleksnosti. Film je skrojen od niza nezavisnih vinjeta. Svaka vinjeta je individualno izražajno jaka i malo umetničko delo za sebe, ali tek kumulativno film ostvaruje svoj puni potencijal. 

 

Scene kojima prisustvujemo kreću se od svakodnevnih, gotovo banalnih, do (kvazi)istorijskih. Vidimo, između ostalog, čoveka koji ne veruje bankama i čuva novac pod dušekom, konobara koji prepunjava času tako da se vino sliva na stolnjak (videla sam čoveka odsutnog uma, obaveštava nas naratorka), Hitlera u bunkeru uoči neizbežnog kraha, poražene vojnike koje sprovode u logor. Tu su i veseliji prikazi, poput devojaka koje spontano kreću da igraju ispred kafića na zvuke omiljene pesme i dirljivih scena koje nude izvesnu dozu optimizma i nade, poput scene s mladićem koji se po prvi put zaljubljuje ili oca koji po jakom pljusku staje da ćerki veže pertle. 

 

U jednoj od možda i najupečatljivijih scena,  čovek u baru okružen turobnim, ćutljivim figurama zadubljenim u svoje mračne misli, iznenada postavlja sledeće pitanje: Nije li fantastično? A potom na kontrapitanje šta je to fantastično, odgovara: Sve.

 

Upravo ova scena dobro odslikava generalni utisak i osećaj koji film ostavlja. Iako prožet melanholijom, sumornošću i apsurdima egzistencije, čak i humorom koji proizilazi iz te apsurdnosti, film ipak na potpuno izvanredan način u celosti pruža dirljiv prikaz intrigantnosti i krhke lepote ljudskog postojanja.

 


 Film je dostupan za gledanje na platformi KinoKauch u roku od narednih nedelju dana.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs