Skandinavski filmovi na ovogodišnjem Beldocs festivalu!

 Najreprezentativnija smotra dokumentarnog filma u Srbiji, Beldocs održaće se ove godine od 7. do 13. maja, a po već ustaljenom običaju, dobitnik ovogodišnjeg Oskara za najbolji dugometražni dokumentarac Citizenfour biće prikazan na otvaranju Beldocsa. Biće prikazano 37 filmova iz 23 zemlje. Festival će biti svečano otvoren u Velikoj dvorani Sava Centra, 7. maja u 19 časova, projekcijom filma „Šuma“, dok će se na istom mestu od 21 sat prikazivati ostvarenje ovenčano Oskarom „Citizenfour: dosije Snouden“. Svi ostali filmovi će moći da se pogledaju u Dvorani Kulturnog centra Beograda i u Domu omladine. Samo će ceremonija dodele nagrada i svečano zatvaranje festivala ponovo biti upriličeni u Velikoj dvorani Sava Centra, 13. maja u 20:30h, neposredno pred projekciju ostvarenja „Pako de Lusija: putovanje“. Ulaznice za Veliku dvoranu Sava Centra se po ceni od 400 dinara već mogu kupiti na biletarnicama Eventima, Sava Centra i u onlajn prodaji. Ulaznice za Dom omladine i za Dvoranu Kulturnog centra će po ceni od 200 dinara blagovremeno postati dostupne na blagajnama pomenutih institucija.

Beldocs baner

Međutim, ono što nas, ljubitelje skandinavske kinematografije, posebno raduje jeste činjenica da će u okviru ovogodišnjeg festivala biti prikazana i 4 filma koji su snimljeni u produkciji skandinavskih zemalja: “Poseta”"Flotel Europa", "Pogled tišine""Dron".

POSETA

Michael Madsen, Danska, Austrija, Irska, Finska, Norveška, 2015, 83’

Projekcije: Subota 9. maj 20:00 / Dom omladine Beograda / Cena ulaznice: 200 din

Film Poseta je dokumentarac sa elementima komedije, ali i filozofsko ispitivanje ljudskog straha od stranaca u vidu konačne pretnje po našu samosvest, a to je otkriće vanzemaljskog života. Film je konkretna i naučna istraga scenarija posete vanzemaljca. Da li vanzemaljci imaju ljudska prava? Šta bismo IM rekli o nama? I kako?

Režija: Michael Madsen
Producenti: Lise Lense-Moller, Michael Kitzberger, Wolfgang Widerhofer, Nikolaus Geyrhalter, Markus Glaser, Andrew Freedman, Sami Jahnukainen, Carsten Aanonsen
Montaža: Stefan Sundlof
Direktor fotografije: Heikki Farm

Festivali: Sundance Film Festival 2015, Visions du Réel, Nyon 2015, Crossing Europe Filmfestival, Linz 2015

FLOTEL EUROPA
(Vladimir Tomić, Danska, Srbija, 2015, 70’)

Projekcije: Subota 9. maj 19:00 / Dvorana kulturnog centra Beograda / Cena ulaznice: 200 din

1992 talas izbeglica iz rata u Bosni i Hercegovini je stigao i do Danske. Izbeglički kampovi su se brzo napunili, pa je Crveni krst dovukao ogroman brod u kanale Kopenhagena: “Flotel Europa” postao je privremeni dom za hiljadu ljudi dok su čekali odluke o njihovim zahtevima za azil. Među njima je bio i dvanaestogodišnji dečak, Vladimir, koji je pobegao iz Sarajeva zajedno sa majkom i starijim bratom. Proveli su dve godine u limbu Flotela Europe. Dve decenije kasnije, Vladimir Tomić nas vodi na put odrastanja na ovom brodu, ispunjenom ehoima rata – i drugim stvarima koje čine jednu adolescenciju. Film je izmontiran od ličnog VHS arhivskog materijala koji su snimili Bosanci-Hercegovci u izbeglištvu, dok su delili “prostorno-vremenski vakuum” Flotela.

Režija: Vladimir Tomić
Montaža: Srđan Keča
Producenti: Srđan Keča i Selma Jusufbegović
Obrada zvuka: Alex Pavlović i Sune Kaarsberg
Obrada slike: Ricco Højland Hansen
Konsultanti: Per Sandholt i Goran Kapetanović


POGLED TIŠINE
(Joshua Oppenheimer, Danska, Finska, Indonezija, Norveška, VB, 2014, 103’)

Projekcije: Ponedeljak 11. maj 20:00 / Dom omladine Beograda / Cena ulaznice: 200 din

Pogled tišine je moćan pratilac filma Čin ubistva koji je nominovan za Oskara. Kroz Openhajmerov snimak počinilaca zločina u Indoneziji 1965, preživela porodica otkriva kako je njihov sin ubijen, kao i identitet ubica. Dokumentarac se fokusira na najmlađeg sina, optometriste po  imenu Adi, koji odlučuje da razbije teške čini predaje i terora radeći nešto nezamislivo u društvu gde ubice ostaju na poziciji moći: suprotstavlja se ljudima koji su ubili njegovog brata i, dok ispituje njihove poglede, traži da prihvate odgovornost za svoje postupke. Ovaj film bez presedana inicira i podstiče svedoke da uruše pedeset godina tišine.

Režija: Joshua Oppenheimer
Producent: Signe ByrgeSørensen
Izvršni producent: Werner Herzog, Errol Morris, Andre Singer
Direktor fotografije: Lars Skree
Montaža: Niels Pagh Anderses

DRON

(Tonje Hessen Schei, Rick Rosenthal, Norveška, SAD, 2014, 78’)

Projekcije: Utorak 12. maj 18:00 / Dom omladine Beograda / Cena ulaznice: 200 din

Dva vojnika odlučuju sudbinu teroriste pritiskom na dugme. Akcija je u toku i dron je spreman,a kako vreme ističe i vojnici se pitaju šta se zapravo krije iza smrtonosne naredbe, prilika za napad je sve manje.

Režija: Tonje Hessen Schei,  Rick Rosenthal
Producenti: Trent Broin, James C. Hart, M. Elizabeth Huges, Nathan Kelly, Bert Kern, Nick Morton, Rick Rosenthal, Matt Witten
Izvršni producent: Steven Soderbergh
Direktor fotografije: James Watson
Montaža: Michelle M. Witten

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs