Švedski pisci na ovogodišnjem festivalu Krokodil

 kf1

Književni festival Krokodil se vraća na scenu po šesti put, sada sa temom Centri periferije, gde će se ispitivati odnos centra i margina, u fizičkom, poetskom i političkom smislu.

Ove godine se Krokodil takođe udružio sa istaknutim Littfest-om, najvećim švedskim književnim festivalom, pa će tako zajedno prezentovati književnost perifernih delova evropskog kontinenta – od Balkana na jugu, pa sve do krajnjeg severa i grada Umea u Švedskoj. U okviru ove saradnje Krokodil će ove godine ugostiti i veliki broj zanimljivih švedskih autora.

kf2Svetski poznati švedski pisci

Među gostima biće i Pernila Berglund, spisateljica iz Umea, koja je debitovala 2013. godine sa zbrirkom poezije pod nazivom Uvećavanje (Tilltar). Knjiga je naišla na dobar prijem, a ona je bila nominovana za Najbolju novu spisateljicu po izboru novina Boros (Borås) iste godine. 2015. je objavila svoju drugu zbirku poezije pod nazivom U zamci (Fälla). Pernila je završila književnu kompoziciju, ima master diplomu iz oblasti komparativne književnosti i radi kao urednica u književnom časopisu Provins.

Mikal Berglund je odrastao u severnoj Švedskoj i školovao se za socijalnog radnika. Pored rada sa ljudima koji žive na socijalnoj margini u Umeu, on poseduje i sopstvenu kompaniju Design and Communication. 2011. godine je počeo da piše, i njegova prva knjiga Ett föremåls berättelse om obesvar izdata je u februaru 2015. godine za koju je dobio sjajne kritike, kao i puno pažnje. Radnja knjige se odvija na severu Švedske tokom 17. veka i prati život Džudit, mlade žene koja napušta svoje selo i beži u planine.

Stiv Sem-Sandberg je jedan od najpoznatijih švedskih savremenih pisaca. Debitovao je 1976. kada je imao samo 18 godina, a njegov veliki međunarodni proboj došao je sa knjigom Ubogi u Lođu, koja je dobila nagradu za Knjigu godine u Švedskoj 2009. Knjiga je prevedena na više od 25 jezika i dobila je nekoliko međunarodnih književnih nagrada, a govori o Lođskom getu i njenom vođi Haimu Rumkovskom u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata. Osim što piše novele, Sanderberg takođe piše i eseje, dokumentarne izveštaje i radio drame, prevodi knjige drugih autora i radi kao književni kritičar za jedne od najvećih švedskih novina.

Pernila, Mikal i Stiv će takođe učestvovati u panel raspravama u subotu. Sa njima će još biti i izdavač Per Bergstrem, koji će biti jedan od moderatora tokom diskusija.

Krokodil će se održati na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije 12. i 13. juna. Ulaz je besplatan.

Kliknite ovde za kompletan program festivala Krokodil.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs