Mračna strana Sneška Belića – Norveški majstor trilera Ju Nesbe

jo nesbo imageU sredu 24.06. u 19h u UK Parobrod Skandinavski kutak i izdavačka kuća Laguna priređuju književno veče posvećeno najpopularnijem norveškom piscu krimi-romana, Juu Nesbeu.

U razgovoru o autoru uzbudljivih dela kao što su Crvendać, Spasitelj i Sneško učestvovaće Mina Kebin, urednik iz izdavačke kuće Laguna, Jelena Loma, koja ove romane od 2009. prevodi na srpski, i Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar, inače i sam autor krimi-romana. Moderator će biti konsultant Skandinavskog kutka za norvešku kulturu, Sofija Vuković.

Ju Nesbe je jedan od trenutno najtraženijih norveških pisaca. Karijeru u ovom žanru otpočeo je 1997. romanom Slepi miš, koji je i prvi roman o kontroverznom inspektoru Hariju Huleu, glavnom junaku svih knjiga do sada objavljenih na srpskom. Nesbe u svojim delima, pored zanimljivih zapleta i nesvakidašnjih likova, nudi iznijansiranu sliku norveškog društva, koja se ne uklapa u idealizovane predstave kakve obično imamo o ovoj zemlji. Kroz razgovor o njegovim delima, pokušaćemo da proniknemo u tajne ovog norveškog majstora kriminalističkih romana. Takođe ćemo se osvrnuti i na nordijski noar kao podžanr, kako u književnosti, tako i na malom i velikom ekranu i Nesbeovo mesto u tom univerzumu.

Tokom večeri gosti Kutka će diskutovati o celokupnom opusu Jua Nesbea prevedenom na srpski, sa posebnim fokusom na dve najnovije knjige – Sin i Oklopno srce. Takođe ćemo saznati koja su još izdanja u pripremi.

Izdavačka kuća Laguna pokloniće jedan primerak romana "Oklopno srce" posetiocu koji bude postavio najzanimljivije pitanje učesnicima.

Ulaz je slobodan. Razgovor će biti na srpskom jeziku.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs