Nordijski hor

Nordijski hor je nastao inicijativom studenata Skandinavistike Filološkog fakulteta u Beogradu. Osnovna ideja je bilo druženje kroz muziku i organizovanje proslave Sv. Lucije, praznika svetlosti koji se tradicionalno održava 13. decembra, koji je jedan od najmračnijih dana u Švedskoj.

hor

Prošle godine Nordijski hor se okupio pod okriljem Skandinavskog kutka. Osnovna ideja hora je ostala ista, samo što ga sada ne čine samo studenti Skandinavistike već svi koji dele istu pasiju prema muzici, jeziku i kulturi Severa. Repertoar hora uglavnom čine narodne pesme, bilo da su one poreklom iz Danske, Norveške ili Švedske. Dirigent Ole Svendsen ponekad voli malo da promeni ritam tako što skandinavsku muziku kombinuje sa ponekom afričkom narodnom pesmom ili bluz numerom. Drugi deo dirigentskog tima čini Milena Jovanović koja je sa horom već par godina i koja je svojom posvećenošću doprinela da se hor iznova okuplja i peva. Ovaj dirigentski dvojac čini savršen spoj u zajedničkom radu i širenju pozitivne energije u promociji i predstavljanju Skandinavske kulture i muzike

Kako tradicija nalaže prvi nastup „novog“ Nodijskog hora održan je 13. decembra na dan Sv. Lucije u UK Parobrodu. Uz lussekatter(kiflice sa šafranom), pepparkakor (kolačići od cimeta) i glog(kuvano vino) posetioci su mogli da uživaju u prazničnoj atmosferi i pesmama posvećenim Sv. Luciji, vesnici Božića.

Nordijski hor se nije zadržao samo na ovom nastupu. Bili su pozvani od strane Danske i Norveške ambasade da učestvuju u proslavama dana državnosti. A zajedno sa još par samostalnih nastupa Nordijski hor je zaokružio jednu uspešnu godinu.

Šta se dalje događa sa horom? Kakvi su planovi za budućnost?

Posle letnje pauze Nordijski hor ponovo počinje sa svojim probama. Od 26. septembra, svaka subota u bioskopskoj Sali UK Parobroda od 17h je rezervisana za raspevavanje hora. Dirigentski dvojac ove godine želi da osveži horski repertoar gospel muzikom i nešto modernijim pop numerama. Poziv za nove članove je uvek otvoren, svi su dobrodošli da se im se pridruže. A ako budete želeli negde da ih slušate, mesec oktobra i novembra će biti ispunjeni malim iznenađenjima. So please stay tuned.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs