Nove dečije knjige iz švedske izdavačke kuće OLIKA

olika 1

Zadovoljstvo nam je da objavimo da nam je 24 novih knjiga stiglo od švedske izdavačke kuće OLIKA.

OLIKA je relativno nova izdavačka kuća (osnovana 2007.) ali se već može primetiti da ima važnu ulogu u stvaranju drugačijeg i ravnopravnijeg društva.

OLIKA, što na švedskom znači različit, objavljuje dečije priče koje odražavaju savremeno švedsko društvo, ispituje postojeće norme i stereotipe i aktivno radi na stvaranju pozitivnih promena po pitanjima vezanim za norme, rodnu ravnopravnost i različitosti.  

olika 2

olika 2

2012. OLIKA je dobila nagradu ”Rättvisepriset 2012” za svoj rad po pitanju jednakosti. Iste godine OLIKA je napravila ogroman uticaj na Švedsku kada su objavili prvu knjigu u kojoj se koristi rodno neutralna zamenica - hen. Knjiga ”Kivi and Moserdog” se mesecima objavljivala na TV-u, radiju, u novinama, časopisima i na Internetu! A reč hen je pronašla svoje mesto i u rečniku.

Danas OLIKA raspolaže sa više od 50 različitih naslova.

Zahvaljujući donaciji izdavačke kuće OLIKA, ponosni smo što možemo ponuditi neke od ovih knjiga i u našoj Nordijskoj čitaonici.

Ove knjige su takođe od velikog značaja za sve vas koji učite švedski jezik i želite da vežbate čitanje.

Ukoliko želite da pročitate nešto više o izdavačkoj kući OLIKA, posetite njihov sajt: www.olika.nu

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs