Feminizam? Naravno – spisateljica i novinarka Marta Bren

martaU petak 16.10. u 19h u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) u organizaciji Skandinavskog kutka, centra za promociju skandinavskih kultura i vrednosti, gostovaće norveška novinarka i autorka Marta Bren.

Marta će održati vizuelno i zabavno predavanje o feminizmu i rodnim ulogama u 2015. godini pod nazivom „Rođena feministkinja“. Ona će pokazati niz primera kako se u medijima prikazuju žene i muškarci, devojčice i dečaci i govoriti o novom talasu međunarodnog feminizma.

Marta će takođe prikazati kako da pružimo otpor komercijalnom pritisku.

”Svesni smo da, kada se u Srbiji u razgovoru pomene reč ”feminizam” ili ”feministkinja”, ljudi najčešće imaju vrlo negativne asocijacije. Voleli bismo da se to promeni i zbog toga smo u goste pozvali spisateljicu i novinarku Martu Bren. Ona će nam predstaviti potpuno drugačiji pristup modernom feminizmu i ulogama žena i muškaraca u društvu, na jedan pre svega edukativan, ali i vrlo zabavan način”, rekla nam je Lena Maričić, jedna od saradnica u Skandinavskom kutku.

Marta Bren (Marta Breen) je novinarka i autorka mnogih knjiga u oblasti stručne književnosti. Njena poslednja knjiga se zove „Rođena feministkinja“ (2014). Takođe je pisala knjige o ženama u pop muzici, kao i o zdravstvenom sistemu u Norveškoj. Trenutno piše redovne kolumne u časopisu Dagsavisen, a takođe je i predsednica norveškog Udruženja naučnih i stručnih pisaca i prevodilaca.

Događaj je besplatan i otvoren za javnost. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs