Zamenik šefa Misije ambasade Danske, Morten Skovgard Hansen, u poseti Skandinavskom kutku

Početkom oktobra imali smo zadovoljstvo da ugostimo Mortena Skovgard Hansena, zamenika šefa Misije ambasade Danske, u našoj kancelariji. Tokom posete razgovarali smo o budućim planovima i potencijalnoj saradnji. Svi se radujemo zajedničkom učestvovanju na nekim projektima koje smo planirali za 2016. godinu.

posetaambasadedanske

Gospodin Hansen i predstavnica naše organizacije, Milica Nikolić, u razgovoru o budućim projektima 

Morten nam je doneo i nekoliko knjiga, koje je ambasada Danske želela da donira našoj biblioteci, a mi smo ih sa zadovoljstvom prihvatili. Neki od naslova koji su Vam sada na raspolaganju su Den iranske gartner (Iranski baštovan) Bjarnea Reutera i Den lukkede bog (Zatvorena knjiga) Jete A. Karsbol.

Danska kultura u Beogradu

Danska ambasada je nedavno organizovala književnu džez manifestaciju, kao deo programa Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, održanog u oktobru. Posetioci su imali priliku da čuju danski džez trio Firebirds (koji je takođe nastupio i na Beogradskom džez festivalu) i da upoznaju tri danska pisca, Henrika Jula Jensena, Jana Sonergarda i Line-Mariu Lang.

Tim Skandinavskog kutka je bio u prilici da se upozna sa Janom Sonergardom, jer smo pomagali u realizaciji predavanja koje je bilo namenjeno studentima danskog jezika. Jan je predavanje održao u UK Parobrd, a mi smo iskoristili priliku da mu pokažemo našu čitaonicu i upoznamo ga sa radom Kutka. Bio je vrlo ljubazan i donirao nam dve svoje knjige, Poslednja nedelja u oktobru, koja je prevedena na srpski i Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom (O značaju atomskog rata na mladost Vilhelma Funksa) na danskom.

U narednim nedeljama imaćete priliku da uživate u danskoj kulturi u našem Kutku. U utorak 17.11. prikazujemo film koji je dobio odlične kritike, Volim te zauvek (Otvorena srca), rediteljke Susane Bier, poznate po filmovima Posle venčanja i Osveta (U boljem svetu).

Početkom decembra za sve one koje zanima danski jezik i kultura imamo pravo iznenađenje – Kurs osnova danskog jezika. Tokom jednonedeljnog programa imaćete priliku da se bolje upoznate sa jezikom, steknete utisak kako zvuči i procenite koliko ga je teško naučiti.

Da li ste zainteresovani da se priključite kursu? Pratite našu Fejsbuk stranu za obaveštenja i više informacija, kao i za novosti o danskim kulturnim manifestacijama u Beogradu.

Ako želite da iznajmite neku od danskih knjiga iz naše biblioteke slobodno svratite do kancelarije u toku radnog vremena.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs