Očevi kroz istoriju - Ravnopravniji u 19. veku nego danas?

 Šta znači biti otac? Kako su očevi postupali prema deci u poslednjih 150 godina, i kako se razvijao njihov sopstveni stav i stav društva prema očinstvu?

jorgheader

Jergen Lorencen je profesor rodnih studija i, kako sam kaže, jedini naučnik koji se bavi muškim studijama u Norveškoj, a možda i Evropi. U četvrtak, 19.11. u 18:00h u UK Parobrod, a u organizaciji Skandinavskog kutka, Lorencen će održati predavanje pod nazivom „Očevi kroz istoriju“. Ovo predavanje sadrži mnoga mala i velika iznenađenja i potvrde postojećih stavova o ulozi oca u porodici. Ono pruža dobru osnovu za razumevanje zašto su očevi danas takvi kakvi su, i kako se uloga oca u porodici menjala kroz vekove.

Lorencen iznosi pretpostavku da su muškarci i žene su u 19. veku u mnogim oblastima bili ravnopravniji, nego u 20. i dalje objašnjava kako tokom 20. veka dolazi do promene, i otac se gotovo u potpunosti uklanja iz domaćinstva. U svom predavanju on će objasniti zašto je kritičan prema idealizaciji 1950-ih godina kao vremena stabilnosti i harmonije, zašto su mladići koji su odrastali 1970-ih i 1980-ih godina emotivno distancirani, kao i u čemu je sličnost između očeva 19. veka i feministkinja iz 1970-ih.

On će takođe govoriti razvoju uloge oca u savremenom društvu, kao i o problematici modernih porodičnih rešenja, poput porodiljskog odsustva za muškarce.

Jergen Lorencen je profesor rodnih studija, predsednik Fondacije Heda (Hedda Foundation), kao i producent u kući Integral film AS. Lorencen je učestvovao u nizu projekata u okviru svojih stručnih oblasti. Priznat je kao jedan od najvažnijih naučnika koji se bave istaživanjem muškaraca i muževnosti na svetu. Pored toga, bio je predsednik Udruženja naučnih i stručnih pisaca i prevodilaca Norveške, kao i Reforma: Resursnog centra za muškarce. Mnogo je pisao o muškarcima i muževnosti za različite medije u Norveškoj i inostranstvu i, između ostalog objavio sledeće knjige: Muževnost: pogled na muškarce u književnosti i filmu (2004.), Muškarci u nordijskim zemljama (2008.) i Istorija očeva u Norveškoj (2012.). Takođe je producirao nekoliko dokumentarnih filmova.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs