NEDELJA NORDIJSKOG FILMA

fm

Program za 2015. godinu završavamo tamo gde smo nekada počeli, u „Leila Records and Books“ (Kralja Petra 41), uz nordijske tokom filmove cele nedelje. Svake večeri od 21. do 25. decembra moći ćete da uživate u novom filmu i novoj zemlji.

Pobegnite hladnim i mračnim decembarskim noćima i pridružite nam se na prijatnim večerima uz divno društvo i prekrasnu nordijsku kulturu.

Prikazivanje filmova počinje u 18:30 svake večeri, a mesto možete rezervisati tako što ćete poslati poruku sa svojim imenom i brojem članske karte na broj 064-2342491 na dan prikazivanja filma.Ulaz je besplatan za naše članove.

Želeli bismo da se zahvalimo ambasadama Švedske, Danske, Norveške i Finske na tome što su nam obezbedile filmove i, naravno, jedno veliko hvala ”Leila Records and Books” zbog toga što su nam dali prostor.

Program filmova:

Ponedeljak 21.12
Känn ingen sorg (Ne oseti tugu), 2013, Švedska

U Geteborgu na zapadnoj obali Švedske, Pol sanja da uspe u muzici. Međutim, ima jednu ogromnu prepreku: sebe. Pratimo Pola na emotivnom putovanju kroz prijateljstvo i teškoću, ljubav i izdaju da bi konačno pronašao svoj poziv. Zaplet se zasniva na tekstu i muzici Hokona Helstrema, jednog od najpopularnijih muzičara Švedske.

„Ne oseti tugu” je nominovan za devet „Gulbage“ nagrada (najprestižnija nagrada filma u Švedskoj)

Režiser: Mons Morlind, Bjern Stejn
Uloge: Adam Lundgren, Disa Estrand, Josefin Nelden
Jezik: švedski, sa engleskim titlom
Žanr: ljubavni

Utorak 22.12.
Jóhannes(Jouhanes), 2009, Island

Kada Jouhanes zaustavi auto da pomogne mladoj ženi u pokvarenom automobilu, pokreće niz urnebesnih događaja.

Režiser: Torstejdn Gunar Bjartnason
Uloge: Tourhadlur Sigurdson, Stefaun Karl Stefaunson, Stefaun Hadlur Stefaunson
Jezik: islandski, sa engleskim titlom
Žanr: komedija

Sreda 23.12.
Norveški kratki filmovi:

Skallaman (Ćelavi)
Priča o potrazi mladog čoveka za ljubavi i prihvatanjem, ispričana kroz živahni mjuzikl koji govori da treba biti svoj i voleti koga god želimo.

Prematur (Prerano)
Prerano je priča o Norvežaninu, Martinu, i njegovoj trudnoj devojci, Španjolki, Lusiji. Pratimo ovaj par tokom njihovih prvih 15 minuta na norveškom tlu, posmatrajući Lusijin prvi dodir sa ovom novom kulturom i rodbinom.

Snø (Sneg)
Kompozitor pokušava da zabeleži zvuk snega.

Stop blaiming the iceberg (Prekinite da krivite santu leda)
Sto godina nakon katastrofe Titanika pojavljuje se nova teorija.

Superpappa og Pele (Supertata i Pele)
Pele se odlično zabavlja preko vikenda, ali u ponedeljak pokušava da se drži za tatin tatin bicikl. Ali, tata je vrlo zauzet i nema vremena da sluša Pelea. Iako je Pele prilično mali, ima hrabrosti da pokaže da ne voli kada mu je otac pod stresom.

Den magiske tiden (Magično vreme)
Film nadahnut laponskom kulturom, istorijom, legendama i bajkama. Film je priča o malom irvasu i njegovom putu da postane odrasli, beli irvas.

Četvrtak 24.12.
Superclásico (Superklasiko), 2011, Danska

Kristijan je trgovac vinom u Kopenhagenu, koji je na rubu bankrota. Pošto je jednako neuspešan u gotovo svakom drugom aspektu života, njegova žena, Ana, napustila ga je pre 17 meseci. Ana radi kao fudbalski agent u Buenos Airesu i sad živi luksuznim životom sa najboljim igračem Argentine, Huanom Dijasom. Jednog dana Kristijan i njihov šesnaestogodišnji sin Oskar dolaze avionom u Buenos Aires. Kristijan stiže pod izgovorom da želi da potpiše papire za razvod, ali zapravo želi da ponovo osvoji Anu.

Film je izabran za danskog predstavnika za Najbolji film na stranom jeziku na 84. Akademijinim nagradama.

Režiser: Ole Kristijan Madsen
Uloge: Paprika Sten, Mikael Bertelsen, Anders W. Bertelsen
Jezik: danski, španski i engleski, sa engleskim titlom
Žanr: komedija

Petak 25.12.
Nousukausi (Polet)

ODMOR IZ PAKLA. Mladi par koji se bavi informacionim tehnologijama, nema dece i živi u otmenoj kući u dobrom kraju, konačno odlazi na odmor od nekoliko nedelja, pre nego što krenu u nove poslovne izazove. Pošto zavide prijateljima koji putuju na egzotične destinacije, upoznaju turističkog agenta koji im nudi vrhunsko iskustvo: četiri nedelje u jednom od propalih gradskih predgrađa.

Režiser: Johana Vukosenma
Pisac: Mika Ripati
Uloge: Peteri Sumanen, Tina Limi, Kari-Peka Toivonen
Žanr: crna komedija
Jezik: finski, sa engleskim titlom

Facebook event

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs