Midsommar: proslava početka leta!

 

per bifrost za sajt

Photo credits: Per Bifrost/imagebank.sweden.se

Midsommar ili Ivanjdan je praznik kojim se obeležava početak leta. Zastupljen je u celoj Skandinaviji, ali se najviše obeležava u Švedskoj i Finskoj. Ovaj praznik uvek pada u petak u nedelji između 19. i 25. juna. Tada izgleda kao da sunce uopšte ne zalazi. Na severu Skandinavije zapravo i ne zalazi, dok na jugu, sunce nestaje tek na nekih sat ili dva. I to je u celoj Skandinaviji, a posebno u Švedskoj, povod za slavlje i prilika za velika okupljanja. Prijatelji, pa i čitave porodice se izmeštaju u prirodu, na selo ili u svoje vikendice na brojnim jezerima i rekama.

za tekst

Gozba uključuje velike količine tradicionalne hrane i pića, kao i dosta alkohola. Tradicionalno se služe usoljena haringa, kuvani mladi krompir sa mirođijom i pavlaka. Uz ovo, pravi se i roštilj, najčešće grilovani losos ili svinjaska rebarca, a  za dezert se jedu jagode sa šlagom. Uz tradicionalno posluženje, pije se najčešće hladno pivo ili začinjeni šnaps, posebni skandinavski brendi. Svaki put kada se čašice dopune piće, vreme je za novu pesmu.

Ipak, ključni segment proslave je čuveni majski stub ili majko drvo. Majski stub se postavlja na otvorenom, po pravilu je napravljen od zelenog zimzelenog rastinja i cveća i oko njega se izvode različiti tradicionalni plesovi, na opšte oduševljenje dece i ponekih odraslih.

U Švedskoj se za ovaj praznik dugo vezivalo magično verovanje. Legenda kaže da je dan pre Ivanjdana savršen trenutak za ljubav. I zato bi devojke, po povratku sa proslave, brale sedam vrsta cveća i stavljale ga ispod jastuka kako bi, u određenom trenutku te magične noći, mogle da vide svoju buduću srodnu dušu u snovima.

 
Photo credits: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

U Danskoj je praznik poznatiji pod nazivom Sankthansaften. Ključne razlike između Danske i njenog severnog suseda Švedske, ne odnose se samo na datum obeležavanja (u Danskoj po pravilu i bez izuzetka se slavi 23. juna), već i po načinima praznovanja. Način proslave Ivandanja u Danskoj je daleko bliži Valpurgijskoj noći (30. april), kada se pali velika lomača kako bi se oterali „zli dusi“. Zbog toga se, gotovo kao neizbežan detalj, u centar lomače postavlja figura veštice. Dok vatra gori, okupljeni pijuckaju vino i pevaju: „Volimo našu zemlju, ali najviše na Ivandanj!“ („Vi elsker vort land, men ved midsommer mest!“). Ono što ostaje kao zajednička odlika, bez obzira na regionalne razlike, jesu sledeće dve tačke: roštiljanje i jagode!

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs