Program za oktobar

Počevši od oktobra meseca 2018. godine, naše aktivnosti održavaće se u novootvorenom Krokodilovom centru (Male stepenice 1a, ulaz kroz terasu Jazz bašte). Stoga, želeli bismo da izrazimo duboku zahvalnost Krokodilovom timu, pre svega Ani Pejović, Vladimiru Arsenijeviću i Mileni Berić, na ukazanom poverenju i prilici da sarađujemo na ostvarivanju zajedničkih ciljeva – promovisanju vrednosti jednakosti, dijaloga pomirenja, tolerantnosti i života sa i u razlikama.

Imamo mnoge planove i ambicije za predstojeću sezonu, a iskreno se nadamo da ćemo nova iskustva i lepe trenutke moći da podelimo sa svima Vama, našom vernom i brojnom publikom, ali i onima koji tek treba po prvi put da pređu prag Krokodilovog centra. Svi znamo da je to opšti životni i ljudski princip – kolač je ukusan tek kada se podeli s drugima. 😉

Do skorog viđenja – vi ses !

__________________________________________________________________________

Skandinavska ćaskaonica

Ukoliko govorite neki od skandinavskih jezika, bilo da ste početnik ili ste već na zavidnom konverzacionom nivou, ovo je sjajna prilika da proverite svoje znanje, unapredite svoj vokabular, ali i da upoznate druge skandinavske entuzijaste.

Ćaskaonicu će voditi profesori i saradnici iz Skandinavskog kutka, a pridružiće nam se brojni gosti iz Skandinavije, kao i studenti Skandinavistike.

Kad: 6. oktobar 2018. (subota) 17:00-19:00
Gde: Krokodilov centar (Male stepenice 1a)
Ulaz: slobodan (dovoljno je da naručite piće na šanku)

____________________________________________________________________________________________________________

Predavanje u okviru ciklusa „Moja nordijska priča“

Dimitrije Vujadinović
Crtice o kulturnom kontekstu i mentalitetu Nordijaca - Mala galerija mojih nordijskih prijatelja

Dimitrije Vujadinović, ko-osnivač i direktor BalkanKult Fondacije, jedan je od ključnih aktera u kulturnom posredovanju između nordijskih i post-jugoslovenskih zemalja. Balkankult Fondacija je uz podršku Nordijskog saveta ministara inicirala projekat kulturne razmene između nordijskih i zemalja zapadnog Balkana – Norden Balkan Culture Switch. Postojanje ovakvog projekta je bilo od izuzetnog značaja u okolnostima nesistematično razvijenih uslova kulturne saradnje između ova dva regiona i rezultiralo je pokretanjem renomiranog filmskog festivala, Nordijska panorama, koji je stekao brojnu publiku i kultni status. BalkanKult je uspešno realizovao i događaje poput Festivala danskog filma u gradovima širom Srbije i u regionu, Dane nordijske kulture, Dane islandske kulture u Srbiji, kao i Dane srpske kulture na Islandu.

Tokom svih ovih godina, Dimitrije Vujadinović je imao prilike da sarađuje sa brojnim akterima nordijske filmske i kulturne scene i na ovom predavanju, uz zanimljivu foto i video prezentaciju, pokušaće da predstavi širi kulturni kontekst i karakter svojih saradnika sa severa Evrope.

Kad: 17. oktobar 2018. (sreda) u 19:00
Gde: Krokodilov centar (Male stepenice 1a)
Ulaz: slobodan

______________________________________________________________________________________________

Nordijski bioskop

”Let the right one in” (2008) - 115 minuta

“Pusti pravog da uđe” je švedski horor film iz 2008. godine, snimljen po istoimenoj knjizi autora Jona Lindkvista, koji potpisuje i scenario za ovo ostvarenje. Film prati odnos i prijateljstvo između dvanaestogodišnjeg dečaka Erika, koji je žrtva vršnjačkog nasilja i Eli, prelepe i vrlo čudnovate devojčice.

Režija: Tumas Alfredson (Tomas Alfredson)
Scenario: Jon Ajvide Lindkvist (John Ajvide Lindqvist)

Kad: 31. oktobar 2018. (sreda) u 19:30
Gde: Krokodilov centar (Male stepenice 1a)
Ulaz: slobodan

***titl je na engleskom jeziku***

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs