Pobednici ovogodišnjeg filmskog festivala Nordijska panorama

Nordijska panorama je festival nordijskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se održava od 1990. godine. Za svojih 29 godina postojanja Nordijska panorama se izdvojila kao značajan događaj u svojoj grani filmske umetnosti, koji interesuje filmadžije iz celog sveta.

Prvobitno zamišljena kao putujući festival, Panorama je do 2012. promenila 12 različitih gradova-domaćina u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i na Islandu, da bi se 2013. festival ustalio u Malmeu, gde se održava i danas uz podršku grada Malmea i regionalnog filmskog centra Film i Skåne.

NORDISK PANORAMA

Ove godine je festival nordijskog dokumentarnog i kratkometražnog filma od 20. do 25. septembra okupio u Malmeu preko 800 nezavisnih reditelja i producenata iz celog sveta, a nagrade su dodeljene u sledećim kategorijama:

 

Najbolji nordijski dokumentarni film:

 deminer

 

 

 

 

 

The Deminer (Švedska, 2017) reditelja Hogira Hirorija (Hogir Hirori)

Zahvalnicu u ovoj kategoriji dobio je film Raghu Rai – An Unframed Portrait (Finska, Indija, Norveška, 2017) rediteljke Avani Rai (Avani Rai).

 

Najbolji nordijski kratkometražni film:

shadow animals
Scena iz filma Shadow Animals

Shadow Animals (Švedska, 2017) reditelja Jerija Karlsona (Jerry Carlsson)

Zahvalnicu u ovoj kategoriji dobio je film The Green Valley (Norveška, 2018) rediteljke Elen Ugelstad (Ellen Ugelstad).

 

Film po izboru dece:

shadow boxer
Scena iz filma Shadow Boxer

Shadow Boxer (Danska, 2017) reditelja Andreasa Begila Monisa (Andreas Bøggild Monies).

 

Nagrada publike Nordijske panorame:

MV5BYjg2NWQ3ODMtZTIxZi00MzVjLTk4ZjgtNmNhMjE2Mjg2MTk5XkEyXkFqcGdeQXVyNjg3MTIwODI. V1

 

 

 

 

 

 

 

 The Distant Barking of Dogs (Danska, 2017) reditelja Simona Lerenga Vilmonta (Simon Lereng Wilmont)


Svake godine događaj prate Sajam i Forum Nordijske panorame, na kojima se okupljaju nezavisni filmski umetnici i gde se ugovaraju poslovi, prave privatne projekcije, sklapaju saradnje i stvaraju kontakti unutar branše.

 

Nordijska panorama u Srbiji

Od 2004. do 2015. godine je i publika u Srbiji imala priliku da isprati Nordijsku panoramu. Zahvaljujući osnivaču BalkanKult fondacije, Dimitriju Vujadinoviću i Kulturnom centru Beograda, svakog februara održavala se Nordijska panorama u Beogradu, na kojoj su bile projekcije najupečatljivijih filmova sa istoimenog nordijskog festivala. Nakon beogradskog festivala, projekcije su se u toku godine nastavljale i u drugim gradovima u Srbiji. Pokazalo se da nordijski kratkometražni i dokumentarni film itekako ima brojnu publiku u Srbiji. Zaista se nadamo da ćemo uskoro ponovo biti u prilici da sumiramo utiske i sa beogradske Panorame. Ovim putem apelujemo na relevantne institucije i potencijalne sponzore da nam pomognu u ideji da se tradicija ove kulturne manifestacije nastavi. 

 

 

Goran Vojinović

 

 

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs