Program za novembar 2018.

Svi novembarski događaji će se održati u Krokodilovom centru (Karađorđeva 43, ulaz iz Jazz Bašte – Male Stepenice 1a).

 

44998322 1200893350062662 1329644814538375168 n

 

3.11. 16:00 – 17:30 Skandinavska ćaskaonica

Tradicionalno druženje Skandinavaca, studenata Skandinavistike i entuzijasta koji govore norveški, švedski ili danski jezik. Kao i do sada, ćaskaonicu će voditi profesori i saradnici iz Skandinavskog kutka, a ovog puta pripremamo i specijalno iznenađenje. Druženju će se pridružiti Kasper Erik i Henriete Rostrup, danski pisci i Krokodilovi novembarski rezidencijalni gosti.

 

 

 

 

 


joachim

 

14.11. 19:00 „Last night in Sweden“ Juakim Vern (Joachim Waern)

Razgovor o aktuelnim političkim i društvenim temama u Švedskoj sa Juakimom Vernom, zamenikom ambasadora Švedske

U februaru 2017. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, je na svom mitingu na Floridi rekao ‘ono što se desilo sinoć u Švedskoj’, referišući na nekakav navodni eksces, koji se dogodio u Švedskoj. „Vidite šta se dešava u Nemačkoj, vidite ono što se desilo sinoć u Švedskoj! Švedska, ko bi rekao! Švedska. Uzeli su ih previše. Sad imaju problema, za koje ranije nisu mislili da su mogući”, rekao je Tramp. Budući da se ništa posebno nije dogodilo prethodne noći, građani Švedske su na ove reči reagovali sa ogromnim podsmehom.

Međutim, na sledećim izborima se pokazalo da se u Švedskoj ipak nešto desilo. Iako je stranka socijaldemokrata ponovo osvojila najveći broj glasova, njihova pobeda bila je mnogo manje ubedljiva nego na prethodnim izborima, te je vrlo brzo izglasano nepoverenje Stefanu Lefvenu, dosadašnjem premijeru iz te stranke. Ipak, on je ostao na čelu privremene vlade, dok se ne razjasni ko je zapravo pobedio na izborima. Da li će se saga Švedske kao socijaldemokratske države nastaviti, ili će liberali, ili pak konzervativci napraviti koaliciju sa krajnjom desnicom? O ovome i mnogim drugim temama ćete moći da porazgovarate sa Joakimom Vernom, zamenikom šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu.

Juakim Vern je zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu, od septembra 2016. Po profesiji je ekonomista, ali ga interesuju ljudi, politika i istorija. Takođe, voli književnost, film i muziku. U Ministarstvu spoljnih poslova zaposlen je od 2006, a šest godina radio je i u Ministarstvu kulture. Ima veliko iskustvo i u vladinom i u menadžerskom sektoru. U ambasadi Švedske vodi Odeljenje za politiku, trgovinu i javnu diplomatiju.

*** RAZGOVOR ĆE SE VODITI NA ENGLESKOM JEZIKU


sqrMV5BMTg4OTA0MDg3Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwODYzMzMxNDE. V1

 

21.11. 19:00 Nordijski bioskop

"Ključevi, kuća, ogledalo" (Nøgle hus spejl) – 2015, 91 min

Lili i Maks su u braku više od 50 godina. Sada žive u staračkom domu, pošto je Maksu nakon šloga potrebna stalna nega. Lili je uvek stavljala Maksove potrebe na prvo mesto. Međutim, u sobu pored se doseljava novi stanar staračkog doma, koga zovu Pilot. Nekonvencionalan i pun života, Pilot odmah šarmira Lili. Lili se zaljubljuje, ali to nailazi na osudu i njene porodice i ostalih u domu. Uprkos nerazumevanju okoline, Lili odlučuje da se bori za slobodu i bekstvo iz nevidljivog zatvora na koji ju je život osudio.

*** TITL NA SRPSKOM JEZIKU

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs