Program za decembar 2018.

 

 

PROGRAM ZA DECEMBAR

 

 

Svi programi Skandinavskog kutka u decembru će se održati u Krokodilovom centru za savremenu književnost (Male stepenice 1a, ulaz iz Jazz bašte)

 

Travel the World in Style

 

 

 01. decembar (subota), od 16:30 - 18:00


Stogodišnjica autonomije Islanda
 – predavanje i digitalna izložba

 

Ove godine obeležava se stogodišnjica autonomije Islanda, najznačajniji događaj na putu ka sticanju samostalnosti ove zemlje.

 

Digitalnu izložbu islandskih poštanskih marki od osnivanja islandske pošte 1873. godine do štampanja prve poštanske marke nezavisne Republike Islanda iz 1944. godine, otvoriće predavanje velikog poštovaoca nordijske kulture, gospodina Petra Rokaja, profesora istorije sa Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

 

**Predavanje će biti na srpskom jeziku

 

 

 


 

FB cover rev03. decembar (ponedeljak), od 19:00 do 21:00

 

“Finland – the building blocks of a happy nation” predavanje i razgovor sa NJ.E. Perti Ikonenom, ambasadorom Finske. 

 

Prema poslednjem izveštaju Mreže za održivi razvoj UN, Finska je proglašena najsrećnijom nacijom na svetuPrema ovogodišnjem izveštaju organizacije Fund for Peace, Finska je najstabilnija zemlja na svetuFreedom House izveštava da je Finska zajedno sa Švedskom i Norveškom najslobodnija zemljaFinski školski sistem se najčešće predstavlja kao najinovativniji model školstva u svetu. Kako je jedna skromna evropska država, koja je tek prošle godine obeležila prvi vek nezavisnosti postigla ovako prestižne rezultate u gotovo svim političkim i profesionalnim oblastima, imaćemo priliku da pitamo finskog                                                                                  ambasadora u Beogradu, gospodina Pertija Ikonena.

 

                                                                                  ** Razgovor će se voditi na engleskom jeziku

 

 tea time by princesscallie d5tzvjk

13. decembar (četvrtak) od 12:00-14:00

 

Rođendanska čajanka i obeležavanje Svete Lucije

 

Skandinavski kutak proslavlja svoj peti rođendan, skromno i u krugu prijatelja i porodice! Dođite da zajedno nazdravimo starim uspesima i novim izazovima uz glögg, pepparkakor i rođendansku tortu! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

21467153

 14. decembar (petak), od 19:00 do 21:00.

 

 Promocija knjige Anja + Gru = Mio, Anja i Gru Hamešeneg Edin

 

Knjigu Anja + Gru = Mio su napisale Anja i Gru Edin Hamešeng, rukometašice svetskog kalibra i možda najpoznatije sportske zvezde u Norveškoj koje su otvoreno gej.Knjiga opisuje njihovo roditeljsko iskustvo od trenutka kada se odluče za proceduru inseminacije u Danskoj. Autorke pišu o predrasudama u norveškom društvu, privilegijama koje uživaju kao lezbejski par u, ipak, jednoj razvijenoj severnoevropskoj državi, ali i o unutrašnjim konfliktima i strahovima koje proizilaze iz činjenice da čak i u Norveškoj predstavljaju atipičnu porodicu.

** Promocija knjige će biti na srpskom jeziku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

June 20 2020 8 PM The Buencamino Theater 1

 27. i 28. decembar (petak i subota) od 18:00 do 21:00.

 

Retrospektiva Nordijske panorame.

 

Omaž festivalu - izbor najreprezentativnijih filmova iz jednaestogodišnje tradicije beogradske Nordijske panorame. Program retrospektive biće objavljen naknadno, a više o istorijatu festivala možete saznati OVDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ovom prilikom želimo da se iskreno zahvalimo svima koji su nas podržali i zajedno sa nama učestvovali u širenju istinskog nordijskog duha u Beogradu tokom ove jeseni: timu Krokodilovog centra za savremenu književnost, ambasadi Danske u Srbiji i ambasadoru Andersu Kristijanu Haugoru, ambasadi Švedske u Srbiji i zameniku ambasadora, Juakimu Vernu, ambasadi Finske u Srbiji i ambasadoru Perti Ikonenu, ambasadi Norveške u Srbiji i ambasadoru Arneu Bjornstadu, norveškim organizacijama NORLA i NFF, organizaciji Labris, BalkanKult fondaciji i gospodinu Dimitriju Vujadinoviću, profesoru Petru Rokaju, Sofiji Vuković Petrik, našim mladim prevodiocima Jasmini Oluić, Jovani Ranković, Sanji Stefanjesko, Bojani Maskimović i Milošu Stankiću, našim dopisnicama iz Finske, Ani Ventoli i Tijani Anić, studentima i studentkinjama skandinavistike i svim posetiocima koji su upriličili naše događaje.

Svi lepi trenuci i događaji, koje smo imali prilike da podelimo sa vama tokom prethodnih meseci, naša su zvezda vodilja, i želimo da u takvom duhu započnemo i 2019. godinu!

 

Srećne praznike želi vam tim Skandinavskog kutka

Goran Vojinović, Ružica Mitranić, Tamara Mihajlović

Ružica Radulović i Milica Nikolić

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs