Program za mart 2019. godine

Sve programske aktivnosti Skandinavskog kutka održavaju se u Krokodilovom centru za savremenu književnost (Male stepenice 1a, ulaz preko Jazz bašte). Ulaz je slobodan. Kupovinom pića za šankom podržavate rad Krokodilovog centra za savremenu književnost, a time i rad Skandinavskog kutka.
 
 

Crnogorska promocija

07. mart (četvrtak), 18:00-20:00

Promocija knjige "Anja+Gru=Mio: Umetnost roditeljstva”, Perjanički Dom u Podgorici

Izuzetno nam je drago što će, nakon uspešnog predstavljanja rezultata projekta „Prevodilačka radionica“ pred beogradskom publikom, prva knjiga u izdanju Skandinavskog kutka „Anja+Gru=Mio: Umetnost roditeljstva“ doživeti i svoju crnogorsku premijeru.

U četvrtak, 07. marta, u Perjaničkom Domu u Podgorici, knjiga će biti predstavljena u sklopu panel diskusije o Zakonu o životnom partnerstvu, koji je Odbor za ljudska prava Skupštine Crne Gore podržao u februaru 2019. godine,  u koorganizaciji Skandinavskog kutka, LGBT Forum Progresa, Ambasade Kraljevine Norveške, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Građanska alijansa i NVO Hiperion.

Na promociji knjige govoriće se o izazovima sa kojima su se njene autorke susrele pripremajući se za najznačajniju ulogu u svom životu, šta Zakon o istopolnom partnerstvu omogućava partnerima u pogledu roditeljstva u Crnoj Gori, te zašto je važno da se u književnosti govori o istopolnim partnerstvima i roditeljstvu.

Prisutnima će se u okviru otvaranja događaja obratiti: Janne Knutrud, zamenica ambasadora, Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu; Blanka Radošević Marović, generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore; Boris Raonić, predsednik, Građanska Alijansa. O samoj knjizi i temama koje ona pokreće govoriće: Milica Nikolić, direktorka Skandinavskog kutka iz Beograda; Bojana Jokić, predsednica NVO LGBT Forum Progres i članica Radne grupe za izradu Zakona o istopolnom partnerstvu; Kristina Ćetković, koordinatorka medijskog programa Građanske Alijanse i autorka prvog lezbejskog romana u Crnoj Gori. Razgovor moderira Ksenija Rakočević (Filološki fakultet i NVO Hiperion).


 
Ćaskaonica09. mart (subota), 16:00 - 18:00
 
Skandinavska ćaskaonica #5: Žensko pitanje u Skandinaviji i Srbiji u prethodnoj godini
 
Već peto po redu tradicionalno druženje skandinavista i drugih ljubitelja skandinavskih kultura u Krokodilovom centru za savremenu književnost u sezoni 2018/19. Kako naša ćaskaonica pada samo dan nakon velikog praznika, 08. marta i Dana žena, ovo izdanje biće tematski obojeno zaveštanju osvojenih prava i slobode žena. Zato ćemo ovu ćaskaonicu specijalno otvoriti uvodnim predavanjem Jovane Ranković i Gorana Vojinovića, naših saradnika i studenata završne godine skandinavistike, u kojem će dati prikaz kako izgleda borba za ženska prava u savremenom skandinavskom i srpskom društvu, kao i koji su to događaji obeležili poslednjih godinu dana po ovom pitanju. Neminovno ćemo se dotaći i toga šta znači istopolno roditeljstvo ovde i tamo, kako se rešavaju slučajevi rodne diskriminacije i nasilja i šta znači feminizam danas u Skandinaviji i Srbiji. Za puni ugođaj dok budemo dalje razgovarali na ovu temu, pripremili smo i posebnu muzičku listu skandinavskih ženskih bendova i kantautorki. Verovatno će nam ostati karanfili od prethodnog dana, pa dođite na čašicu kvalitetnog razgovora na skandinavskim jezicima i da vam zadenemo cvet za rever. Uvodno predavanje je na srpskom.

 
Pub quiz30. mart (subota), 19:00 - 21:00
 
Skandinavija pab kviz #1
 
Po prvi put u organizaciji Skandinavskog kutka – pab kviz specijalno posvećen nordijskim zemljama. Imate široko znanje nordijskih kultura – gledali ste Vikinge, čitali ste nordijsku mitologiju Nila Gejmena, redovno pratite Scandinavia and the World  ali ne znate gde to znanje da plasirate? Okupite svoj tim najbližih ljudi, registrujte se pod određenim imenom, zauzmite svoje mesto za učešće na vreme i osvojite lepe nagrade. Maksimalan broj timova za prijavljivanje po kvizu je šest. Timovi mogu da imaju minimalno dvoje prijavljenih učesnika, a maksimalno četiri. Prijava za učešće otvara se 20. marta preko našeg internet formulara. Kviz je na srpskom jeziku, a ulaz na događaj je otvoren za sve posetioce koji bi samo da podrže tim svojih prijatelja, ili da uživaju u dinamičnom druženju, ali ne nužno i da učestvuju.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs