April u Skandinavskom kutku

dd7241622f2ac402508d2040f309187e

06. april, subota od 16:00 do 18:00

Skandinavska ćaskaonica #6: Ruligani (roligans) – portret jedne drugačije kulture

 Novo druženje skandinavista i ostalih zaljubljenika u skandinavske jezike i kulture pada na datum koji je UNESKO ustanovio kao Međunarodni dan sporta u službi razvoja i mira. Inspirisani skandinavskim fenomenom ”ruligana” (roligans), koji predstavlja kovanicu između engleskog ”hooligan” i skandinavskog ”rolig” (danski: miran; švedski: zabavan), preispitujemo se, delom kroz uvodno predavanje, delom kroz samu ćaskaonicu, kako izgleda navijačka kultura i duh kod nas i u Skandinaviji, da li su izrazi kao što su ”tipično muški” i ”tipično ženski sport” opravdani, kao i koji su to specijalni oblici sporta koji mogu da se vide samo u skandinavskim zemljama. Upoređujemo skandinavska i naša iskustva, a usput se družimo na starom i dobro poznatom mestu na našim odabranim skandinavskim jezicima. Uvodno predavanje je na srpskom.


DSC 0187

19. april, petak od 19:00 do 21:00

Skandinavija pab kviz #2: Nordiqwhizz

Oprobali ste snage u martu, ali ste željni revanša? Bez brige, jer smo pripremili novo izdanje Skandinavija pab kviza! Prijavite svoj tim, zauzmite svoje mesto za učešće na vreme i testirajte svoje znanje. Prijave za učešće otvaraju se 09. aprila preko našeg internet formulara. Maksimalan broj timova koji može da se prijavi jeste šest, sa maksimalno četiri učesnika. Kviz je na srpskom, a ulaz na događaj je otvoren za sve posetioce koji bi samo da podrže tim svojih prijatelja ili da uživaju u dinamičnom druženju, ali ne nužno i da učestvuju.


Sve programske aktivnosti Skandinavskog kutka održavaju se u Krokodilovom centru za savremenu književnost (Karađorđeva 43, ulaz preko Jazz bašte). Ulaz na događaje je slobodan. Kupovinom pića za šankom podržavate rad Krokodilovog centra za savremenu književnost i time rad Skandinavskog kutka.


55439724 1113957465479827 6517166457074221056 o

 

Skandinavski kutak je podržao akciju Čistimo centar grada!  koju je organizovao Trash Hero Beograd (održana 23. marta). Zajedno sa više od četrdeset dobrovoljaca i entuzijasta, uklonjeno je višegodišnje đubre i otpad kod Parka nesvrstanih i zasađene su mladice četinara u podnožju Brankovog mosta. Prilog o akciji spremio je i lokalni BBC News na srpskom. 

 

 

viber image 2019 03 07 20.17.47Prva knjiga u izdanju Skandinavskog kutka Anja+Gru=Mio: Umetnost roditeljstva doživela je i svoju crnogorsku premijeru. Promocija je održana 07. marta u Perjaničkom domu u Podgorici u saradnji sa Građanskom alijansom, LGBT Forum Progress Montenegro, Ministarstvom za ljudska i građanska prava i NVO Hiperion, uz podršku ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. O događaju se govorilo i na jutarnjem programu RTCG.


 

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs