Evrovizijska euforija je počela! Ko su ovogodišnji predstavnici nordijskih zemalja?

Na ovogodišnjem takmičenju Evrovizije učestvovaće četrdeset i jedna zemlja. Naravno, sve one se mogu podeliti na odvojene geografske grupe. Takvu malu grupu čine upravo nordijske zemlje – Švedska, Finska, Norveška, Danska i Island.

O njima se obično govori kao o veoma moćnoj grupi i što se Evrovizije tiče. Odnele su čak trinaest pobeda, mada Island i dalje čeka svoj trenutak slave. Švedska je jedna od najuspešnijih zemalja na Evroviziji sa ukupno šest pobeda, što je stavlja na drugo mesto ove liste, odmah iza Irske. Danska i Norveška imaju po tri pobede, dok je Finska odnela jednu.

Hajde da pogledamo ko će predstavljati nordijske zemlje ove godine!

Danska: Leonora – „Love is forever“

Prošle godine danski viking i favorit fanova, Rasmusen, završio je na devetom mestu.

Ove godine, Danci se vraćaju sa nežnom dvadesetogodišnjom Leonorom koja nas, svojom pesmom „Love is forever“, poziva da slavimo ljubav. Pesma je većim delom na engleskom jeziku, ali se javljaju i francuski, nemački i danski delovi, što je stavlja na listu evrovizijskih pesama sa upotrebom većeg broja jezika.

Finska: Darude feat. Sebastian Rejman – „Look away“

Finska se ove godine pojavljuje sa zvezdom devedesetih Darudeom koji sa sobom vodi TV voditelja Sebastiana Rejmana da zajedno izvedu EDM pesmu „Look away“.

Island: Hatari — „Hatrið mun sigra”

Prošle godine, Island se nije našao u finalu. Ove godine ih, pak, ne treba posebno predstavljati, s obzirom na to da su ostavili trag u takmičenju samim pojavljivanjem! Oni su spremni za borbu sa svojom opasnom pesmom obmotani lateksom i kožom. Hoće li „mržnja prevladati“ i obezbediti Islandu mesto u finalu ove godine?

Norveška: KEiiNO — „Spirit in the Sky”

Prošle godine je Norveška okušala sreću sa ranijim pobednikom Aleksandrom Ribekom, ali ih on tada ipak nije doveo do pobede. Prilično neočekivano za Norvežane, završio je na 16. mestu.

Ove godine su ga zamenili grupom KEiiNO, koju čini laponski reper Fred Buljo, pevačica Aleksandra Rutan i pevač laponskog joika Tom Hugo. Oni će izvoditi pesmu „Spirit in the sky“, dance pesmu sa čvrstim korenima u laponskoj narodnoj muzici, zahvaljujući Tomu koji je odličan pevač joika.

Švedska: Jon Lundvik — „Too Late for Love”

Jon Ludvik je rešen da dovede Švedsku, ne u prvih 10, već isključivo na prvo mesto sa svojom numerom „Too late for love“! Šveđani definitivno znaju da izaberu pesmu koja će biti uspešna na Evroviziji, a još bolje znaju da organizuju Evroviziju. Pa, hoće li Jon Ludvik vratiti ovo takmičenje ponovo u Švedsku?

Do finala, možemo samo reći svim nordijskim predstavnicima: Lykke till/Lycka till/Gangi þér vel/Onnea!

Ko je vaš favorit?
 
pollcode.com free polls

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs