Spremite svoje plavo-žute zastavice: Glad Nationaldagen!

Sigurno je da Šveđani jednim od najbitnijih dana u godini smatraju 6. jun kada proslavljaju svoj Nacionalni dan. Od 1983. godine ovaj datum se zvanično obeležava kao Nacionalni dan, a do tada je imao drugi naziv – Dan švedske zastave. Od 2005. godine, 6. jun je uvršten na listu državnih praznika.

Ceremonija ispred kraljevskog dvora u Stokholmu

Ceremonija ispred kraljevskog dvora u Stokholmu

Nacionalni dan se delimično slavi u znak sećanja na Gustava Vasu koji je izabran za kralja Švedske 6. juna 1523. godine. Tada je Švedska ponovo postala slobodno kraljevstvo napustivši Kalmarsku uniju. Pored toga, 6. juna 1809. godine prihvaćen je novi oblik vladavine u Švedskoj.

Tokom proslave sve je u bojama Švedske plava i žuta

Tokom proslave sve je u bojama Švedske, plavoj i žutoj

Proslava ovog datuma prvi put se pominje 1893. na inicijativu Artura Hazelijusa, osnivača Nordijskog muzeja u Stokholmu i najvećeg švedskog muzeja na otvorenom – Skansena. Međutim, u tom periodu je ovaj dan bilo daleko od toga da postane Nacionalni dan.

Kralj Karl XIV Gustav i Kraljica Silvija na proslavi Nacionalnog dana pozdravljaju okljupljene

Kralj Karl XIV Gustav i Kraljica Silvija na proslavi Nacionalnog dana pozdravljaju okljupljene

Ideja da se 6. jun proslavlja kao Dan švedske zastave javila se u leto 1915. godine. Proslava je organizovana u Stokholmu, u parku Skansen već naredne godine i bila je podržana od strane tadašnjeg kralja Gustava V. Zbog navedenih istorijskih razloga, 6. jun se činio kao odličan datum za proslavu i praznovanje. Povodom prvog obeležavanja, Hugo Alfven je komponovao himnu Flamma stolt mot dunkla skyar (Ponosni plamen na tamnom nebu) koja peva o švedskom narodu, državi, zastavi i ljubavi prema sopstvenoj zemlji. Potreba da Švedska ima svoj Nacionalni dan rezultirala je odlukom da 6. jun dobije novi naziv, te se od 1983. godine ovaj dan više ne proslavlja kao Dan švedske zastave. Ipak, način proslave se nije previše promenio.

Koncert tradicionalne muzike u Stokholmu

Koncert tradicionalne muzike u Stokholmu

Šesti jun vezuje se za mnoštvo različitih tradicija koje su sastavni deo proslave. Ranije su se ljudi sakupljali na određenim mestima u gradu kako bi mahali zastavama i uživali u programu. U novije vreme, proslava ovog dana mnogo je većeg obima. Delovi kraljevog dvora otvoreni su za besplatnu posetu građana i turista, dok trenutni kralj Karl XIV Gustav svake godine izlazi sa svojom porodicom i pozdravlja okupljeni narod u Skansenu. Pored toga, organizuju se mnogi koncerti popularne i tradicionalne muzike, priredbe i događaji kako u Stokholmu, tako i širom zemlje. Kralj ovom prilikom poklanja bukete cveća onima koji su u toku prethodne godine ostvarili pravo na državljanstvo i postali punopravni građani kao znak dobrodošlice. Švedski nacionalni dan je u mnogim mestima u zemlji uspostavio tradiciju roštiljanja, piknika ili konzumiranja tradicionalne sendvič-torte (smörgåstårta).

Piknik u parku je nezaobilazni deo proslave Nacionalnog dana

Piknik u parku je nezaobilazni deo proslave Nacionalnog dana


Spremite svoje plavo-žute zastavice: Glad Nationaldagen!


FilipFilip Petković je student završne godine Filološkog fakulteta, odsek za skandinavske jezike. Za skandinavske jezike se zainteresovao sasvim slučajno, a na kraju se ispostavilo da je to jedna od najvećih ljubav koju je imao, uz putovanja, folklor i muziku. Upravo kroz jednu od svojih folklornih turneja je otkrio čari Stokholma, njegovog omiljenog grada, i malo po malo se sve više interesovao za zemlje Skandinavije što ga je navelo do toga da želi da nauči skandinavske jezike, posebno švedski. Smatra da su mu muzika i jezici najveći prijatelji, a najlepše se oseća na aerodromima i u avionima. Želja za napredovanjem, novim saznanjima i druženjem ga je dovela u Skandinavski kutak. Iako je Skandinavija jako popularna u Srbiji, on smatra da ipak zaslužuje još veću pažnju i da je Kutak odličan način da uspe u tome.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs