Muzičko putovanje do nordijskih korena – norveški bend Wardruna dolazi u Beograd

wardruna haakonshallen 2016 ester segarra 01

Ovaj bend je poznat po svojim jako moćnim nastupima zbog kojih se osećate kao da šetate sa vikinzima. Frontmen sastava, Einar Selvik, izjavio je u jednom intervjuu da su njihovi nastupi više od same muzike i zabave, već predstavljaju jedno posebno doživljajno iskustvo. Zbog toga, ne žele da im se performansi pretvore u mehaničku radnju, već je cilj da ostvare komunikaciju sa publikom, i to komunikaciju, koja dolazi iz srca. Upravo zato, Wardruna održava ograničen broj koncerata godišnje i nije iznenađenje da se fanovi širom sveta takmiče ko će prvi doći do svog mesta. Vest da grupa dolazi u Beograd obradovala je i mnoge zaljubljenike u ovu muziku širom Srbije.

Zbog čega je ovaj bend tako poseban?

Einar Selvik osnovao je bend 2003. godine sa željom da ljudima približi nordijsku kulturu i mitologiju, a time i ukaže na mnoga popularna, a ipak pogrešna stanovišta vezana za vikinge i nordijsku tradiciju. Naime, Selvik je istakao kako je ovaj projekat inspirisan starom tradicijom Skandinavije, ali sa težnjom da se stvori nešto savremeno i novo. Tada je, takođe, govorio i o tome da se o nordijskom nasleđu i vikinzima često govori sa dozom nelagodnosti, koja se javlja zbog načina na koji su fašisti govorili o ovoj tradiciji, odbacujući stvarnu istoriju paganstva koja je multietnička i jako raznovrsna. Selvik je dodao kako je on zainteresovan za kulturu, bilo slovensku, sibirsku ili afričku, kao i to da, ako bismo zašli dovoljno duboko u prošlost, uočili bismo mnoge sličnosti u tom diverzitetu kultura i da smo svi povezani. Upravo taj antifašistički kontekst stoji iza programa Wardrune, kao i težnja da razruše neke od mitova vezanih za vikinško društvo koji su rasprostranjeni u medijima, a ponekad su karikirani i pogrešno interpretirani.

Sam naziv Wardruna znači zaštitnik runa, i njihova čuvena trilogija Runaljod (Zvuci runa) fokusira se na najstariji oblik runskog alfabeta kojim su se služili germanski narodi – futark. Svaka runa ima svoje magično značenje, ali je Selvik odlučio da u ovom delu prati sopstveni sistem runa kojima je ispričao nordijsku mitologiju od „nastanka do nestanka i novog rođenja“.

wardruna vikingskipshuset 2010 19

Prvi deo, Ginnungagap, jeste priča o nastanku i prvobitnoj praznini koja je bila toliko velika da bismo mi, ljudi, poludeli kada bismo mogli da je u potpunosti sagledamo. Drugi album se zove Yggdrasil – drvo života koje spaja svet ljudi, bogova i divova. Na ovom albumu nalaze se neke od najpoznatijih pesama kao Fehu, prva runa koja označava stoku i bogatstvo i Sowelu, jedna od najjačih runa koja označava toplotu i sreću. Tekst govori o vuku koji je lovio Sunce preko nebesa. Tokom Ragnaroka, još jedne pesme na ovom albumu, vuk stiže i guta Sunce što se u nordijskoj mitologiji predstavlja kao kraj sveta. Ovom pesmom se sastav i proslavio, s obzirom na to da je ona korišćena u poznatoj seriji Vikinzi (History Channel) čijem je saundtreku Wardruna znatno doprinela, a čak se i sam Selvig oprobao u ulozi vikinga.

Ipak, Selvig je želeo da skrene pažnju na to da, prema nordijskoj mitologiji, posle apokalipse dolazi do ponovnog rođenja, pa on objavljuje i treći album upravo pod nazivom Ragnarok koji počinje pesmom Tyr. Pesma se odnosi na snagu, borbu i pobedu i važi za jednu od najmoćnijih u čitavoj trilogiji.

Posle ove trilogije, objavili su i svoj poslednji album 2018. godine pod nazivom Skald koji je snimljen uživo u studiju. U okviru albuma, nalaze se drugačije verzije njihovih poznatih pesama: Fehu, Helvgen, Völuspá.

wardruna instrument 600

Instrumenti benda Wardruna

Muziku stvaraju različitim nordijskim instrumentima kao što su bubnjevi od životinjske kože, violine, frule, drombulje i kozji rog. Služe se i mnogim prirodnim zvucima, kao na primer - pucketanje vatre, udarac kamena o kamen i žubor vode. Neke od pesama snimane su na otvorenom, a ponekad i tokom određenog godišnjeg doba kako bi „uhvatili“ željeni zvuci, kao što je, na primer, cvrkut ptica. Pesme pevaju na staronordijskom jeziku, prisutan je i muški i ženski vokal, a u nekim delovima javlja se i moćni hor koji doprinosi snazi pesme.

wardruna gudvangen 2010 01

Wardruna nas poziva na jako interesantno putovanje do nordijskih korena. Njihova muzika budi osećaj kao da se nalazite među skandinavskim precima, ali i fantastičan osećaj snage koji dolazi iz nordijske mitologije. Ne propustite da i uživo doživite ovaj spektakularni nastup koji nas očekuje u maju sledeće godine!


Ulaznice za Wardrunu u Sava Centru dostupne su Ticket Vision prodajnim mestima, kao i online na www.tickets.rs.


Sofija

Sofija Ranković je student treće godine Filološkog fakulteta na odseku za skandinavske jezike, književnosti i kulture sa švedskim kao glavnim jezikom. Oduvek je bila zainteresovana za upoznavanje različitih kultura. Skandinavska kultura ju je posebno oduševila, pa otuda i želja za studiranjem skandinavistike. Veliki je ljubitelj prirode i životinja, a jedna od tema kojima želi da posveti svoju pažnju je i ekologija koja je jako aktuelna u švedskom društvu. Slobodno vreme voli da provodi u prirodi sa porodicom i prijateljima, uživa da gleda dokumentarce i serije, a velika ljubav joj je i pozorište. Skromnost je osobina koju posebno ceni, a smatra da je jednakost među ljudima ono čemu treba težiti. Sofija želi da popularizuje tendencije zastupljene u skandinavskim zemljama i u Srbiji, kako bi se probudila svest ljudi u cilju napretka.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs