Kratak vodič za leto u Skandinaviji

Piše: Filip Petković

 

Verovatno je da većini nikada nije palo na pamet da leto provede u nekoj od skandinavskih zemlja. „Tradicionalno leto” se uvek vezuje za drugačiji tip zabave poput mora, plaža, visokih temperatura i slično. Međutim, Skandinavija vam nudi potpuno novi doživljaj leta. Probudite avanturistički duh u sebi i krenite na letnji odmor u, ne toliko strašne, i definitivno više ne toliko hladne, zemlje Skandinavije.

Od Šveđana možete čuti jednu zanimljivu rečenicu: „Skandinavcima je omiljeni dan u godini taj jedan dan leta koji imaju”. Ipak, poslednjih godina situacija nije takva. Leto, u pravom smislu te reči, može da se sretne i na Severu. Temperature možda nisu dovoljno visoke da tamo letujete, ali za aktivnosti poput kampovanja, hajkinga i slično, sasvim su prigodne. Evo nekoliko ideja kako možete provesti leto u Skandinaviji:

 

Na severu ovih zemalja, noć skoro i da ne pada. Od maja do avgusta sunčeve svetlosti ne manjka, što je odlična prilika da skupite porodicu ili ekipu prijatelja i odete na kampovanje. Ovo je prava prilika da se „spojite” sa prirodom i uživate u njenim čarima. Nema ograničenja sve dok za sobom ne ostavljate otpad ili plašite životinje. I sami Šveđani ili Norvežani su otvoreni za ovakav vid zabave. 

U slučaju da spavanje pod otvorenim nebom nije u vašoj sferi interesovanja, možete putem interneta iznajmiti vikendicu ili kućicu u kojoj ćete odsesti. Uz kućicu obično ide i sauna, najčešće u Finskoj. Finci su ludi za saunom, a šta bolje upotpunjuje doživljaj kupanja u hladnoj reci, jezeru ili moru od tople saune? Za saunu je uvek pravo vreme.

Kućice za iznajmljivanje na jezeru

Kućice za iznajmljivanje na jezeru (izvor: www.telegraph.co.uk)

 

Poslednjih godina hajking i penjanje privlače sve više pažnje. Zamislite penjanje na vidikovce poput Trolltunga, Preikestolen ili Besseggen u Norveškoj do kasnih sati, a da je sunčeva svetlost sve vreme prisutna? Odatle se, verovatno, pruža predivan pogledan na okolinu i prirodu. Možda nećete imati priliku da gledate zalazak, ali ćete doživeti osećaj koji zasigurno ranije niste doživeli nigde drugde.

Ovako izgleda jedna vikendica sa puno prozora radi boljeg pogleda

Ovako izgleda jedna vikendica sa puno prozora radi boljeg pogleda (izvor: www.telegraph.co.uk)

 

Već smo spomenuli kupanje u jezeru ili moru. Međutim, to nije jedino što možete raditi na vodi. Upravljanje kajakom, ronjenje i pecanje su samo deo mogućih aktivnosti. Kajakom možete obići brojne skandinavske arhipelage i iskrcati se na teško dostupna ostrva. Sa druge strane, podvodni svet Severa je prilično bogat, pa se pecaroši mogu prepustiti čarima ribolova.

Jezero u Norveškoj u kom se možete kupati ili pecati min

Jezero u Norveškoj u kome se možete kupati ili pecati (izvor: www.telegraph.co.uk)

 

Polarna svetlost se, nažalost, ne može videti preko leta, ali nemojte da očajavate. Eto razloga zašto je potrebno da se na isto mesto vratite i u zimskim mesecima i oprobate se u nešto drugačijim uslovima.

Osim za strance, sve ovo je postalo primamljivo i za same Skandinavce. Sve više ljudi se odlučuje da kupi ili sagradi svoju oazu negde van grada, na obali ili planini gde bi uživao u gorepomenutim aktivnostima. Vikendice su najčešće u staklu kako bi imali što bolji pogled na okolinu. Oni malo bogatiji imaju i saune, bazene sa toplom vodom i slično. Ukoliko je vikendica na obali, sigurno je da odmah pored usidren i brod istog vlasnika. Skandinavci jednostavno znaju kako da iskoriste svoju zemlju i uživaju u njoj!


FilipFilip Petković je student završne godine Filološkog fakulteta, odsek za skandinavske jezike. Za skandinavske jezike se zainteresovao sasvim slučajno, a na kraju se ispostavilo da je to jedna od najvećih ljubav koju je imao, uz putovanja, folklor i muziku. Upravo kroz jednu od svojih folklornih turneja je otkrio čari Stokholma, njegovog omiljenog grada, i malo po malo se sve više interesovao za zemlje Skandinavije što ga je navelo do toga da želi da nauči skandinavske jezike, posebno švedski. Smatra da su mu muzika i jezici najveći prijatelji, a najlepše se oseća na aerodromima i u avionima. Želja za napredovanjem, novim saznanjima i druženjem ga je dovela u Skandinavski kutak. Iako je Skandinavija jako popularna u Srbiji, on smatra da ipak zaslužuje još veću pažnju i da je Kutak odličan način da uspe u tome.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs