Nordijski naslovi koje smo čitali tokom Sajma knjiga

Naslov: Istorija pčela
Autor: Maja Lunde
Izdavač: Odiseja
Godina izdanja: 2019.

75210363 2498763177105412 8139441657075466240 n

Kroz priče tri junaka, biologa Vilijama koji osmišlja novu metodu pčelarstva, pčelara Džordža koji se suočava sa gubicima rojeva, i Tao, koja živi od ručnog oprašivanja cveća nakon globalnog pomora pčela, prepliću se tri vremenske dimenzije: prošlost, sadašnjost i budućnost. Spaja ih jedna nit – ključni značaj ovih insekata za pojedince koji od pčela žive, ekosisteme koji bez njih propadaju, i celokupnu egzistenciju ljudske vrste, koja ne može da opstane bez prirodnih resursa. Svojom vizijom zastrašujuće totalitarne budućnosti autorka nastoji da skrene pažnju čitaocima da kolaps ekosistema treba da se tiče svakoga, zato što neće uticati samo na živi svet „tamo negde“ izvan naših metropola, nego i na ljudsku civilizaciju koju gradimo već milenijumima i bez koje više ne možemo da funkcionišemo.

Istorija pčela je prva knjiga u Odisejinoj ediciji cli-fi (skraćeno od climate fiction), posvećenoj novom žanru fikcije koji se bavi globalnim klimatskim promenama, njihovim uzrocima i (potencijalnim, ali zamislivim) efektima. Svrha žanra je da kritikuje današnje ekonomske, političke i ekološke prakse koje svesno štete osetljivoj ravnoteži živog sveta koja omogućava i nama, ljudima, da postojimo na tlu planete Zemlje. Kritika savremenog društva iz ugla borbe za očuvanje životne sredine je nov pristup osvetljavanja grešaka i bahatosti vladajućih sistema – i zato nam može ponuditi nove odgovore na pitanja društvenih vrednosti. Pošto stavlja svoje junake u kontekst globalnih i ekstremnih klimatskih promena, u kom se do sada nijedan književni junak nije našao, ova vrsta romana predstavlja potpuno nov poligon za ispitivanje ljudske ličnosti i karaktera. Iako se knjiga vodi poetikom žanra i prati postojeća pravila književne fantastike, ne sumnjamo da uvodi nešto novo na savremenu književnu scenu.


Naslov: Akvareli Engelovog grada
Autor: Juka Vikila
Izdavač: Akademska knjiga
Godina izdanja: 2019.

Akvareli korice work 004 page 0001 1 827x1240

Fiktivni dnevnik arhitekte Karla Ludviga Engela obuhvata period od 1816. do 1840. godine, kada je boravio u kneževini Finskoj da bi upravljao izgradnjom njene prestonice. U ovom periodu Helsinki postaje ne samo političko, nego i kulturno središte zemlje, nakon što je dotadašnji glavni grad Turku stradao u požaru – i nalazi se usred velikih političkih i kulturnih promena nakon ruskog zauzimanja Finske na ime kompenzacije posle Napoleonskih ratova. U centru zbivanja se zatekao Engel, glavni vizionar nove slike grada koji mora da se podigne od temelja i da odgovori na zahteve novog vremena, vlasti i načina života. Podižući životno delo, arhitekta je rastrzan između strasti ka svom delu i taštine, samouverenosti i sumnje, karijere i porodice, evropskog „civilizovanog” sveta i puste provincije, nikada ne pronalazeći mesto kome u potpunosti pripada.

Dnevnik više sakriva nego što odaje, pošto je u svojim lakonskim zapisima retko kada direktan, poput pravog dnevnika koji autor piše samo za svoje oči. Kroz suptilne naznake, detalje i prećutane muke saznajemo o karakteru arhitekte i ljudima koji ga okružuju, ali i o jednom gradu i jednoj zemlji. Budući da je dnevnik izmišljen, a roman nagrađen najvećim finskim priznanjem, nagradom „Finlandia”, možemo da zaključimo da je ovo delo spomenik ne samo istorijskom Helsinkiju, nego i Helsinkiju u sadašnjem trenutkku, onakvom kakvom kulturna elita Finske želi da predstavi svojim zemljacima i celom svetu.


Naslov: Mini je potreban prostor za vežbu
Autor: Dorte Nors
Izdavač: Štrik
Godina izdanja: 2019.

 

Izdavačka kuća Štrik je objavila svoj treći naslov danske književnice Dorte Nors, u još jednom izvanrednom prevodu Radoša Kosovića. Nakon romana Retrovizor, rame, žmigavac i zbirke priča Posle udarca, pred nama se nalazi roman u slobodnom stihu Mini je potreban prostor za vežbu. Napisan je u formi kratkih, slobodnih stihova sličnih objavama na društvenim mrežama, povezanih repetitivnim gramatičkim oblicima. Stihovi omogućavaju autorki da na vrlo jednostavan način vodi junakinju kroz geografiju dela, i da izrazi njene misli, nade i frustracije bez upuštanja u dublju psihološku analizu lika – taj aspekt priče je velikodušno prepustila čitaocima. Roman zahteva trud i želju čitaoca da oživi lik – na taj način autorka obezbeđuje njegovu pozornost i spremnost da se uživi u krizu srednjih godina, na ženski način.

Tematski, ovaj roman je blizak drugim knjigama Dorte Nors. Njena junakinja je ponovo žena koja je, napunivši četrdesetu, upala u egzistencijalnu krizu. Minine potrebe da se ostvari kao majka, zasnuje stabilnu partnersku vezu i da se posveti svom kompozitorskom radu ne mogu biti ostvarene u datom momentu njenog života. Međutim, druge žene u njenom životu i žene sa kojima se susreće na društvenim mrežama imaju, naizgled, sve. Zato Mina oseća pritisak i iznutra i spolja i pojačanu obavezu da „uspe“ na isti način kao one.

Prostor za vežbu osim doslovnog prostora gde će slobodno moći da komponuje i svira, predstavlja i metaforički prostor gde će Mina slobodno da isprobava modele življenja i ponašanja koji su u skladu sa njenim potrebama i ličnošću. Pošto je svakome takav prostor potreban, velika vrednost stvaralaštva Dorte Nors je što potragu za njim opisuje kroz živote žena na margini, koje po društvenim merilima nemaju ništa da ponude.


Naslov: Životinje u Africi
Autor: Erlend Lu
Izdavač: Geopoetika
Godina izdanja: 2019.

15 licemerje

Luovi junaci su, i ovoga puta, na mnoge načine nezadovoljni svojim životima u savremenom norveškom društvu – i traže način da pobegnu od stvarnosti i daju smisla svom postojanju. Zubar, biolog, pisac, policijska istražiteljka i jedan filmadžija ne nalaze zadovoljstva u svom radu ni smisla u praznoj egzistenciji ispunjenoj neuspelim vezama, usamljenošću i konzumerizmom koji ne nudi nikakvo unutrašnje ispunjenje. Jedini izlaz vide u nekakvom obliku šuplje i bezidejne političke angažovanosti koji mnogima u današnjem zapadnom svetu daje životni smisao – a, u najboljem slučaju, ne vodi nikuda.

Vođeni izvitoperenom logikom savremenog aktivizma koga Lu dovodi do krajnje granice, oni se upućuju u Afriku da bi „skrnavljenjem“ faune (jer to je, naime, „etičnije“ od ubijanja) poslali poruku ostatku sveta da je došlo vreme da obrati pažnju na globalne klimatske i ekološke promene. Pritom, Lu ismeva njihovu kratkovidost i obuzetost sopstvenom predstavom o sebi kao aktivistima.

Koristeći nove birokratske izraze, Lu diže priču na nivo vrhunske parodije. Jednostavnim stilom dočarava likove kakve možemo da uočimo svuda oko sebe i daje im potpunu slobodu da ih njihova poremećena logika vodi kroz pozornicu ljudskog nemara i kapitalističkog konzumiranja prirodnih resursa. Ali, i priroda ima keca u rukavu!


Naslov: Muškarci poput mene
Autor: Per Petešun
Izdavač: Geopoetika
Godina izdanja: 2019.

muskarci poputmene

Nakon što ga je supruga napustila i odvela njihove tri kćerke, Petešunov novi junak se našao na raskrsnici u nezgodnom životnom dobu, kad bi se ionako pitao kuda vodi njegov život, šta je postigao, a šta nije. Sredovečni muškarac se, ostavši sam, bacio u ponore egzistencijalne krize zatvorenih očiju – prepuštajući se alkoholu, slučajnim susretima sa nepoznatim ženama i depresiji, koja mu je oduzela i sposobnost da piše, što mu je do tada bila jedina uzdanica u životu.

Per Petešun vodi svog čitaoca kroz gust tekst i tešku temu dobro promišljenim stilom i ispoliranim rečenicama. Međutim – da li je njegov „srećan kraj“ istinski srećan, ili glavni junak ponovo kreće linijom lakšeg otpora i rešava krizu tipično „muški“?

Ko voli Knausgora – eto njemu još jedne poslastice – stilski, žanrovski, tematski.


Naslov: Baš kako treba: Mala priča o skoro svemu
Autor: Justejn Gorder
Izdavač: Geopoetika
Godina izdanja: 2018.

Bas kako treba0 1000x0 0000129199216228

Kao što podnaslov kaže – ovo je „mala priča o skoro svemu“. Priča počinje kao svojevrsno oproštajno pismo glavnog junaka, koji je, saznavši da boluje od neizlečive bolesti i da mu se bliži kraj, rešio da sam odluči o trenutku i načinu svoje smrti. U poslednjoj ispovesti iznosi sve svoje tajne, greške i prikrivena kajanja i sa velikom toplinom govori o porodici, a naročio o unuci, sa kojom ima blizak odnos pun ljubavi. Oproštajno pismo se pri kraju pretvara u dublju, metafizičku zapitanost o svetu koji okružuje čoveka, kosmosu i ustrojstvu svega što postoji – i kakva je uloga u tome male i smrtne osobe, beznačajne na širem planu univerzuma.

Odgovor na pitanje o sopstvenoj ulozi u poretku stvari, novi Gorderov junak dobija na neočekivanom mestu. Međutim, ovaj odgovor je sve vreme bio očigledan, samo što nije umeo da ga prepozna. Na taj način autor pokušava da upozori i svog čitaoca da skrene pogled sa nebesa, jer je to što traži često mnogo jednostavnije i bliskije običnom čoveku.

Tematski je i ovaj roman blizak ukupnom Gorderovom stvaralaštvu. Metafizički problemi malog čoveka su suštinsko Gorderovo zanimanje i “uža specijalnost”. Način na koji nudi odgovore je, pak, stilski i formalno izvanredan. Verujem da ćete uživati u eleganciji ovog romana koji se čita u jednom dahu, koji je „baš kako treba“.


Naslov: Barutana
Autor: Jens Bjernebue
Izdavač: Dereta
Godina izdanja: 2019.

333757

Drugi deo kapitalne trilogije Istorija bestijalnosti, remek-dela norveške književnosti druge polovine XX veka. Prvi deo, Trenutak tišine, izašao je 2017. godine, takođe u Deretinom izdanju. Generalna tema trilogije je zlo i surovost zapadnog društva koje je dovelo do najvećih krvoprolića u istoriji čovečanstva baš u veku koji se smatrao dobom najvećeg napretka i životnog standarda. Inspirisan haosom Drugog svetskog rata i američkim zločinima u Vijetnamu, Bjernebue otkriva naličje civilizacije koja sebe smatra merilom humanosti i ljudskih prava, pokazujući kako je društveni i politički sistem besmislen, krvoločan i beskompromisan, kako slama volju pojedinca i ne dopušta mu da podigne glavu. Bjernebue na mnogo načina aludira da totalitarizam u Evropi nije poražen i izražava strah da će iskoristiti svaku šansu da ponovo postane vladajuća ideologija.

Barutana se bavi filozofskim razmišljanjima jednog štićenika elitne mentalne institucije, smeštene u toranj koji je nekada služio za odlaganje baruta. Kao što je ranije sadržaj zgrade bio zapaljiv i opasan, takav je i sada: glavni junak svojim logičnim argumentima i teorijskom potkovanošću sve vreme dokazuje čitaocu da ni najmanje nije lud, i da nedela ostalih zatvorenika ne mogu ni da se približe zločinima onih koji su izvan zidova ludnice. Glavna preokupacija junaka je teorijsko promišljanje istorije lova na veštice, njene ideološke pozadine i efekata na nesalomivu volju ljudi koji nisu poklekli mučenjima. U tom pravcu treba tražiti autorovu istinsku životnu opredeljenost, naime, da li je ne tako davne 1969. bio pesimističan ili optimističan u svom pogledu na ljudsku prirodu i tok istorije.


Naslov: Udaviće se u suzama svojih majki
Autor: Johanes Anjuru
Izdavač: Dereta
Godina izdanja: 2019.

 

Dve godine posle terorističkog napada u Geteborgu, koga su izveli tinejdžeri zakleti fiktivnoj islamskoj ekstremističkoj organizaciji, jedna mentalno obolela mlada žena traži pisca da mu preda svoj dnevnik. U svojim zabeleškama tvrdi da uopšte ne pripada sadašnjem vremenu, nego da je ovde dospela na čudnovat način iz geta namenjenom rasno i klasno marginalizovanim stanovnicima buduće Švedske. Ona nastoji da objasni piscu da je svaki njen postupak, u stvari, u cilju sprečavanja zasnivanja tog geta – pa čak i učestvovanje u terorističkoj akciji. Slobodan svet, onakav kakvim ga mi danas vidimo, nosi potencijal da uskoro preraste u neviđeno zlo.

Igrajući se konceptima vremena, prostora i ljudskog identiteta, Johanes Anjuru gradi veoma složenu i maštovitu priču koja se velikim delom oslanja na iskustva marginalizovanih građana savremene Švedske, rođenih na njenom tlu, ali koji su od nje odbačeni. Rastežući svaki mogući ishod skorih političkih sukoba i ekstremističkih zavera do krajnjih granica, predstavlja nam mračnu budućnost i ukazuje na mogućnosti koje sada imamo da sprečimo da dođe do ponovnog krvavog sukoba na tlu Evrope.


Naslov: Svakog trenutka još smo u životu
Autor: Tom Malmkvist
Izdavač: Booka
Godina izdanja: 2019.

Svakog trenutka jos smo u zivotu0 1000x0 000012920198118

Teme usamljenosti, nošenja sa bolešću bliske osobe, sumnje u svoju mentalnu snagu i potiskivanje svega toga zarad odgajanja deteta i zasnivanja koliko-toliko funkcionalne porodice smo već čitali, u većini slučajeva iz ženskog ugla. Međutim, Malmkvist bira da piše o svemu tome iz ugla muškarca, dajući priči svežinu i neočekivan zaokret. Zbog preuzimanja uloge negovatelja bolesne supruge i nemoćne bebe, glavni junak biva podvrgnut testu psihičke stabilnosti i sposobnosti da se nosi sa najtežim životnim izazovima. On je u poziciji da posmatra kako se jedan život gasi, a drugi tek počinje – dok je njegov sopstveni u raskoraku. U tom trenutku je primoran da bira prioritete, iako lično, moralno i društveno uslovljeno oseća da mora na svim poljima da pruži svoj maksimum.

Od ženskih likova se uvek očekuje da sve svoje snage posvete detetu i, ako u svemu ostalom ne uspeju, bar budu savršene majke. Zanimljivo je pročitati koliko prostora za greške društvo dozvoljava jednom ocu, kako će on uspeti da pomiri sve svoje životne uloge i gde će pronaći izvor nade i vere u budućnost.

 

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs