Skandinavija na Slobodnoj zoni 2019

2019 SZ Festival 1500x500 01

DKC, 08. nov, 21:00 / Art bioskop Kolarac, 9. nov, 18:30
Kulturni centar Novog Sada, 11. nov, 20:00 / Cineplexx Niš, 10. nov, 20:00

Okrug (igr.) 

POSTER official

Reditelj: Grímur Hákonarson
Zemlja: Island, Danska, Nemačka, Francuska
Godina: 2019.
Trajanje: 92'
Jezik: Islandski
Uloge: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Þorsteinn Bachmann, Ævar Þór Benediktsson
Produkcija: Netop Films

 Festivali i nagrade:
Toronto International Film Festival 2019
_____________________________

 Međunarodna selekcija

thecountystills2

Sinopsis

Smešten u maloj islandskoj poljoprivrednoj zajednici, film Okrug govori o Ingi, sredovečnoj mlekarki koja se suprotstavlja svemoćnoj lokalnoj zadruzi. Inga pokušava da natera ostale farmere da joj se pridruže u borbi protiv korumpirane zadruge, ali nailazi na veliki otpor, što je primorava da se suoči sa zavisnošću i lojalnošću zajednice ovom jedinom, dominantnom preduzeću. Inga se mora poslužiti svojom snalažljivošću i lukavstvom, kako bi se oslobodila uticaja zadruge i konačno živela onako kako želi.

440 still slider

O reditelju

Islandski režiser Grimur Hakonarson je diplomirao na FAMU 2004. godine. Njegov diplomski film, Slavek The Shit, je prikazan 2005. godine u programu Cinéfondation na Kanskom festivalu. Film je proputovao i osvojio 12 festivalskih nagrada, uključujući i nagradu Srebrni Hugo na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu. Njegov naredni kratkometražni film, Wrestling, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Lokarnu 2007. godine i osvojio je 25 nagrada na festivalima širom sveta. Grimurov prethodni igrani film, Ovnovi, je 2015. osvojio nagradu u programu Izvestan pogled na Filmskom festivalu u Kanu. Film je dobio više od 30 međunarodnih i 11 nagrada Islandske filmske akademije.


DKC, 8. nov, 15:00 / Art bioskop Kolarac, 8. nov, 20:30 / DKC, 9. nov, 11:00 Kompas Slobodne zone
Kulturni centar Novog Sada, 8. nov, 18:00 / Cineplexx Niš, 8. nov, 18:00

Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (dok.)

poster filma

Reditelj: Henrik Georgsson
Zemlja: Švedska
Godina: 2018.
Trajanje: 99'
Jezik: Švedski
Uloge: Emil Almén, Johan Eriksson, Magnus Höqqvist
Produkcija: B-Reel Films, C More Entertainment, Film i Väst

 Festivali i nagrade:
Sundance Film Festival 2019
Hot Docs Film Festival 2019
Vancouver International Film Festival 2019

_____________________________

EU ZONA promena

2.950606 SD Nationaldagen 017

Sinopsis

Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom detaljno govori o zaostavštini i životnom delu poznatog autora Stiga Laršona. Tvorac je i pisac najprodavanijeg serijala Devojka sa tetovažom zmaja, koji je adaptiran u nekoliko uspešnih filmova. Laršon je bio predan novinar i autor, čiji je fascinantan i dramatičan život do sada bio uglavnom nepoznat. Bio je posvećen borbi protiv desnog ekstremizma i širenju poruke da je demokratija pravo za koje se treba boriti. Film sadrži intervjue sa ljudima bliskim Laršonu, kao i jedinstven materijal iz njegove privatne arhive, rekonstrukcije događaja i nikada ranije viđene arhivske snimke.

27.Stieg Larsson Trans Sibiriska 03 pj

O reditelju

Henrik Džordžson je reditelj koji stoji iza proslavljene televizijske serije The Bridge (Most). Režirao je i druge popularne serije, poput Wallander (Volander) i Blue Eyes (Plave oči). Studirao je režiju dokumentarnog filma na Dramatiska Institutet u Stokholmu, a nedavno je završio snimanje britanske televizijske serije Marcella (Marsela) koja pripada nordijskom noir žanru.


DKC, 10. nov, 21:00 / DKC, 11. nov, 11:00 Kompas Slobodne zone
Kulturni centar Novog Sada, 12. nov, 18:00 / Cineplexx Niš, 11. nov, 18:00

Izbačeni (dok.)

poster push

 Reditelj: Fredrik Gertten
Zemlja: Švedska
Godina: 2019.
Trajanje: 92'
Jezik: Engleski, španski, italijanski, nemački, korejski
Uloge: Leilani Farha, Saskia Sassen, Joseph Stiglitz
Produkcija: WG Film
Vebsajt: http://www.pushthefilm.com/

Festivali i nagrade:

 Audience Award - CPH:DOX, 2019
Best Feature Documentary - Freedom Film Festival 2019
Hot Docs Film Festival 2019

 _____________________________

EU ZONA promena / Europe - Zone of Change

saskia sassen

Sinopsis

Push je novi dokumentarac nagrađivanog reditelja Fredrika Gertena, koji istražuje zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Stanovanje je osnovno ljudsko pravo, preduslov za siguran i zdrav život. Međutim, u gradovima širom sveta postaje sve teže i teže obezbediti mesto stanovanja. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim gorućih svetskih pitanja današnjice? U filmu učestvuju Saskija Sasen, Džosef Stiglic, Roberto Savijano i Lejlani Farhe, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za pitanja adekvatnog stanovanja ljudi širom sveta. Ovaj aktuelan i sjajan dokumentarac poziva na odgovornost moćnike koji sprečavaju pristup onome što je osnovno ljudsko pravo.

COL Leilani meets 1

O reditelju

Fredrik Gerten je nagrađivani švedski reditelj i novinar. Njegova poslednja filmska ostvarenja Becoming Zlatan (2016), Bikes vs Cars (2015), Big Boys Gone Bananas!* (2012), Bananas!*(2009) je publika imala prilike da upozna u preko 100 zemalja kao i na vodećim filmskim festivalima. Fredrik je 1994. godine osnovao produkcijsku kompaniju WG Film. Prethodno je radio kao strani dopisnik i kolumnista za radio, televiziju i štampu u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i širom Evrope. Danas kombinuje filmsko stvaralaštvo sa ulogom kreativnog producenta u WG Film-u, jednoj od najistaknutijih švedskih kompanija za produkciju dokumentarnih filmova, poznatoj po lokalnim pričama koje imaju odjek i uticaj na globalnom nivou.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs