Sa Skandinavskim kutkom u danskoj bajci: pet najlepših dvoraca Danske

 Priredila: Sofija Ranković

 

Prošetajte kroz dansku istoriju i provedite ispunjen dan u nekom od kraljevskih dvoraca. Pogledajte izbliza kraljičin nakit u dvorcu Rosenborg ili pokušajte da odglumite neku scenu iz Hamleta u Kronborgu.

Ovo je naša preporuka za neke od najlepših dvoraca:

Dvorac Frederiksborg

198 3

Izvor: www.slottsguiden.info

Ovo je jedan od najpoznatijih danskih dvoraca. Prostire se na tri ostrva okruženih jezerom Slotssøen (dvorsko jezero) koje doprinosi lepoti njegovog vrta uređenog u baroknom stilu. Izgrađen je u vreme dansko-norveškog kralja Kristijana IV na početku 17. veka. Danas se u dvorcu nalazi Muzej nacionalne istorije koji sadrži veliku zbirku portreta, istorijskih slika, ali i moderne umetnosti. Ovaj dvorac nije daleko od Kopenhagena i zato nemojte propustiti da vidite svu njegovu raskoš i lepotu!

 

Dvorac Egeskov

206 7

Izvor: www.slottsguiden.info

 

Gradnja ovog dvorca započeta je još davne 1554. godine. Kako su to bila teška vremena za Dansku, dvorac je izgrađen tako da bude okružen jezerom. Danas je poznat po tome što je najbolje očuvani renesansni zamak u Evropi sa šancima oko zamka i parkom koji važi za danski najlepši park. U zamak takođe spadaju i tri muzeja u kojima se, između ostalog, mogu videti i automobili, vatrogasna kola, motori, mopedi i avioni. Pored ovoga tu su i muzej poljoprivrede, kuća lutaka, muzej kočija i stara kovačnica. Ovaj dvorac je odlična zabava za celu porodicu, a možete ga posetiti od kraja aprila do kraja septembra. Iskoristite priliku da uživate u ovoj bajci!

Dvorac Kronborg

199 6

Izvor: www.slottsguiden.info

U ovom dvorcu je po prvi put odigrana Šekspirova pozorišna predstava Hamlet (drama je svoje prvo izdanje doživela 1603. godine). Kronborg je danas jedan od danskih najvažnijih znamenitosti. U njegovom podrumu možete videti gipsanu figuru uspavanog Holgara Danskog, koji se, prema legendi, budi ako oseti da Danskoj prete strani neprijatelji. U jednom delu možete posetiti muzeje trgovine i pomorstva. Stavite Hamletov dvorac na svoju listu „šta obići“ u Danskoj i nećete se pokajati!

Dvorac Rosenborg

180 4

Izvor: www.slottsguiden.info

Šetajući Kopenhagenom sigurno ćete proći i pored Rosenborga – malog dvorca starog četiri stotine godina i sa dugom kraljevskom istorijom. I ovaj dvorac je danas muzej, a unutra vas očekuju kraljevski dragulji koje su nosile kraljice na zabavama. Prošetajte kraljevskim vrtom i uživajte u pogledu na predivnu arhitekturu ovog dvorca, ali i vrta koji je poznat kao mesto za opuštanje lokalnog stanovništa i turista.

 

Dvorac Kristiansborg – Danski parlament

Christiansborg Slot fra Ridebanen med karet foto Mikkel Groenlund

Izvor: www.slottsguiden.info

Danski parlament je smešten u dvorcu Kristiansborg koji se često naziva i samo Borgen (na danskom – zamak). Kristiansborg služi kao kraljevska palata od 1794. godine, a danas je popularan i zbog danske serije Borgen. Ovde možete da šetate kroz kraljevske sobe za prijem ili da uživate u fantastičnom pogledu na Kopenhagen sa vrha dvorca koji datira još od davne 1100. godine

***

Lista se ovde završava, ali sigurno je da Danska nudi još prelepih dvoraca od čije će vam arhitekture, a u dodiru sa interesantnom istorijom, zastati dah. Ukoliko ste ljubitelj istorije i prelepe arhitekture, preporučujemo da se ne zaustavite na ovome, već da istražite i posetite još neke dvorce koje možete naći na sajtu www.visitdenmark.com .

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs