Album Re:member Olafura Arnaldsa je sofisticiran, eksplorativan i čovečan

Piše: Rej Honiburn

                                                             

Naziv prošlogodišnjeg albuma Eulogy for Evolution može da posluži kao pouzdan pokazatelj Olafurove istrajnosti da istražuje i kreće se različitim putanjama tokom svoje produkcijske karijere, ostavljajući uvek prostora za nove mogućnosti, kako za saradnju, tako i za nove tehnologije. Re:member najviše ilustruje ovaj drugi razvoj, mada je pažnja na ovom albumu usmerena ka značaju dobro promišljene strukture svake od pesama i kako one doprinose daljem stvaranju jedinstvene celine koja je obeležila njegov celokupan rad.

olafur arnalds

Olafur Arnalds, izvor: beatmashmagazine.com

Ovde, upotreba Stratus tehnologije za računarske servere i softvere omogućava istovremeno stvaranje melodija na više klavira. Naravno, Arnalds je previše inteligentan i sofisticiran muzičar da bi dozvolio da ova inovacija, koja može samo dalje da razvija njegov talenat za komponovanje, bude išta drugo do sredstvo istraživanja novih harmonijskih efekata. Ono što preovlađuje jeste njegov smisao za odmerenost, fina i kontrolisana upotreba sredstava koja su mu dostupna. Njegove prethodne saradnje sa Nilsom Farmom, posebno u numerama predstavljenim u izdanju Collaborative Works iz 2015. godine, služe kao primer njegovog isticanja kompozicija koje daju prvenstvo promišljenim aranžmanima, a ovde nailazimo na sličnu disciplinu koja osigurava da je mogućnost novog zvuka uvek u skladu sa formalnim muzičkim promišljanjem, ali koje nikada nije usko definisano. Rezultat je album koji kombinuje odmereno i ekspanzivno na potpuno ubedljiv način.

Od samog početka, na naslovnoj numeri, uspostavljen je dobro definisan, ali nikada neprirodan balans između klavijatura, gudačkih instrumenata i snažnog ritma. Aranžman prati temu „muževne komunikacije“, koja je u glavnom fokusu spota, te oslikava harmonične odnose, ali ne i agresiju ili sukobe.

Sledeća pesma, Unfold (u saradnji sa britanskim pevačem i producentom Sonom) ima vedar ritam, koji započinje gudačkom sekcijom, a njoj se potom pridružuju klavijature i prodorni violončelo. Tako se razvija puniji orkestarski zvuk, da bi onda došlo do njegove smene, time što se uvodi jedan gotovo sablastan glas. U rukama manje sigurnog kompozitora ovo bi predstavljalo preambiciozan poduhvat, ali Arnaldsova spretnost omogućava da ovi prelazi deluju toliko dobro da su istovremeno prirodni.

Mnoštvo pojedinačnih detalja svetluca na svakoj numeri na albumu, a ipak kompozicije nikada nisu sveukupno drečave, dok Arlands bez izuzetka stvara zvučne slike koje, poput slika Edvarda Hopera, uveravaju svojom majstorskom suzdržanošću i sugestijom, umesto direktnom tvrdnjom. Primer je Brot, gde jednostavni niz od četiri note koji svira londonski orkestar London Recording Orchestra, predstavlja centar mreže sačinjene od isprva krhkih zvukova koji polako dobijaju na snazi, s finoćom koja opovrgava rastuću ekspanzivnost zvuka, pre njegovog konačnog raspršivanja. To je majstorska minijaturna konstrukcija.

Sličan razvoj oko osnovnog niza tonova je i u pesmi They sink, sa violončelom Unera Jonsdotira, koje ima centralno mesto u kompoziciji, dok preostali gudački instrumenti i zvuci klavijature nagoveštavaju njenu složenost, da bi se zatim ponovo razgradili na deliće.

Ovo je album koji zahteva punu pažnju zbog svojih ritmičkih suptilnosti, posebno u pesmama kao što je Undir, koja traje šest i po minuta i najduža je na albumu. Međusobna interakcija gudačkih intrumenata i bubnjeva/ritmičkog programiranja pokreće delo s pravom snagom. Iako se tempo smanjuje, a violončelo potvrđuje svoju ulogu, perkusije se i dalje mogu osetiti gotovo podsvesno.

Na kraju, album Re:member postaje uspešan usled briljantnosti kompozitorskog umeća. Tehnološki napredak koji je ugrađen, ako nije slučajan, onda je u velikoj meri sekundaran u odnosu na izuzetno ljudsko stvaralaštvo koje je ovde dosledno dokazano.

Priredili: Sofija Ranković i Filip Petković


Koncert Olafura Arnaldsa zakazan je za 20. novembar u Sava centru, sa početkom od 19:30.

Ulaznice za ovaj događaj, po ceni od 2200, 3200, 3700, 4200 dinara, biće dostupne od petka, 26. jula na blagajni Sava Centra, kao i na svim prodajim mestima mreže Ticket Vision i online na www.tickets.rs.

Organizator koncerta, Charm Music, posebno želi da omogući mladima da posete ovaj kulturni događaj, s toga će oni ispod 22 godine ulaznice iz II kategorije (redovna cena: 3700 dinara) moći da kupe sa 25% popusta, odnosno po ceni od 2770 dinara. Ove ulaznice važiće samo uz ličnu kartu.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs