Kratak vodič za zimu u Skandinaviji

Neznalice bi rekle da se skandinavske zime ne razlikuju ni po čemu od zima u drugim zemljama sveta. Neko ko je doživeo skandinavsku zimu ne bi se složio sa ovom tvrdnjom. Osim što su pune snega i temperature se toliko spuštaju da živa na termometru prestaje da funkcioniše, zimu u zemljama Skandinavije odlikuju i dani sa malo sunčeve svetlosti. Skandinavci su iz svega ovoga izvukli ono najbolje i napravili mnoštvo atrakcija vrednih pažnje.

Na Severu postoji jedinstvena pojava pod nazivom Aurora Borealis iliti polarna svetlost. Svetlije i tamnije nijanse zelene prikazuju se na nebu najčće u periodu od septembra do marta. Ljudi iz svih krajeva sveta dolaze u Skandinaviju kako bi videli polarnu svetlost i kampovali ispod otvorenog neba. Najbolji pogled na ovo čudo prirode pruža se na nešto više od 1000 kilometara severno od Stokholma, u gradu Jokmok (JokkMokk).

largesfawersgasrgdzgh

Ako ste ljuditelji skijanja, onda obavezno posetite neke od svetski poznatih ski centara. Možete uživati u mnogobrojnim takmičenjima ski skokova, a s obzirom na to da se Norveška smatra izvorištem ovog sporta, očekujte vrhunska takmičenja. Ono što je tipično skandinavski jeste i cross-country skijanje, odnosno hodanje na skijama. Svi Skandinavci prosto uživaju u ovom sportu koji se na prvi pogled čini veoma lakim, ali to nikako nije slučaj.

langlauf seiseralm 6

Skandinavci obožavaju izazove poput skakanja i kupanja u ledenoj jezerskoj ili morskoj vodi. Ako ste ljubitelj ekstremnih sportova, onda je ovo idealna prilika da se oprobate u ovom izazovu. Temperature vode su jedva prešle nulu, dok su temperature vazduha daleko niže. Ono što predstavlja pravu čar jeste prelazak iz ledene vode u toplu saunu. Možda zvuči suludo, ali razlika između temperature van i unutar saune je preko 100 stepeni Celzijusa.

icexfcgnhcgvncgvn

Dosetljivi Skandinavci nisu dozvolili da im tolike zalihe leda i snega propadnu pa su odlučili da od toga naprave hotel u kome sasvim normalno možete da boravite. Piće se služi u časama od leda, u baru od leda, dok sedite na stolicama od leda. Ledeni hotel se nalazi na severu Švedske, u mestu Jukasjervi (Jukkasjärvi), a da biste prenoćili ovde jednu noć potrebno je da izdvojite svega 150 eura.

sweden lapland icehotel 365 deluxe suite ak

Finska nam nudi poseban zimski program. U gradu Rovaniemi možete posetiti selo Deda Mraza i uživati u čarima Božića, poklona, šarenila i svega onoga što nam čuveni Deda donosi. Kada ste već stigli u daleki Rovaniemi, upustite se u snežnu avanturu sankanja. Ovo sankanje je malo drugačije jer losovi ili dobro utrenirani psi vuku vaše sanke.

16 blue moment santa claus village

Moramo vas upozoriti da je sve ovo samo za prave i verne ljubitelje hladnoće i snega i da ukoliko ste zimogrožljivi možda ipak ostanete kod kuće u toplom krevetu uz čaj ili neki drugi topli napitak. Onim malo hrabrijima i odvažnijima želimo odličan provod i da se negde ne zalede usput!


FilipFilip Petković je student završne godine Filološkog fakulteta, odsek za skandinavske jezike. Za skandinavske jezike se zainteresovao sasvim slučajno, a na kraju se ispostavilo da je to jedna od najvećih ljubav koju je imao, uz putovanja, folklor i muziku. Upravo kroz jednu od svojih folklornih turneja je otkrio čari Stokholma, njegovog omiljenog grada, i malo po malo se sve više interesovao za zemlje Skandinavije što ga je navelo do toga da želi da nauči skandinavske jezike, posebno švedski. Smatra da su mu muzika i jezici najveći prijatelji, a najlepše se oseća na aerodromima i u avionima. Želja za napredovanjem, novim saznanjima i druženjem ga je dovela u Skandinavski kutak. Iako je Skandinavija jako popularna u Srbiji, on smatra da ipak zaslužuje još veću pažnju i da je Kutak odličan način da uspe u tome.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs