Najbolja norveška filmska ostvarenja u 2019. godini

Pripremio: Filip Petković

 

Tokom prošle godine su mnogobrojna ostvarenja vredna pažnje imala svoju premijeru. Većina žanrova je pokrivena i ima pravog predstavnika koje svakako treba pogledati. Može se reći da za svakog postoji po nešto, bilo da je drama, akcija, komedija, romansa ili nešto drugo u pitanju. Ukratko ćemo vam predstaviti 6 filmova koji su dobili najbolje ocene i kritike, što znači da zaslužuju vašu pažnju.

Håp - Nada (drama)

Håp

Izvor: www.filmweb.no 

Anja (Andrea Bræin Hovig) živi sa svojim partnerom Tomasom (Stellan Skarsgård) u brojnoj porodici sa zajedničkom decom. Dan pred Badnje veče dobija dijagnozu za neizlečivu bolest. Anja, jako tužna i uplašena, priznaje da joj je Tomasova pomoć i podrška neophodna. Tokom božićne nedelje, par stavlja na test međusobno poverenje i uzajamno se bore sa neočekivanom i preranom smrću. Da li se u ovoj krizi mogu naučiti ponovo da vole nakon dugog zajedničkog života?

 

Režija: Maria Sødahl

 

Barn - Deca (drama)

BARN Lykke and Anders Jan Gunnar Røise and Ella Øverbøe

Izvor: www.filmweb.no 

 

Like (13), kćerka istaknutog političara Laburističke stranke, slučajno je pretukla svog kolegu iz razreda, sina lokalnog desničarskog političara, koji se zove Jamie. Like tvrdi da je njegova smrt bila nesreća, ali da joj niko ne veruje. Liv je direktorka škole, a ujedno je i idealistkinja koja protiv svojih političkih uverenja živi u tajnoj vezi sa Karlom Erikom, ocem dečeka. Kada više ne mogu tajiti svoju vezu, okolina reaguje sa nevericom. Ona je preplavljena krivicom jer nije uspela da spreči nesreću. Film otkriva kako se zajednica odnosi sa nesrećom i posljedicama. Kako se to moglo dogoditi - i kako je moguće nastaviti sa životom posle?

 

Režija: Dag Johan Haugerud

 

Tønes - Tenes (dokumentarac)

 

 

U 2018. godini je Frank "Tenes" Tenesen proslavio 25 godina kao umetnik, a novinar i režiser Andre Leining pratio je Tenesa kroz godišnjicu. Film predstavlja portret pevača koji je živeo u rodnom gradu i pisao pesme koje dotiču svakoga. Ko je taj čovek, odakle potiču njegove jedinstvene pesme i šta kažu o svima nama?

 

Režija: André Løyning, Kristian Landmark

 

Amundsen (biografski)

 

Ovo je priča o najvećem svetskom polarnom istraživaču, ali i o fascinantnoj osobi. Ako je bilo potrebno, lagao je i prevario svoje voljene da postigne ono što želi, što je za posledicu imalo profesionalni uspeh, ali je i platio visoku cenu. Najveća pristalica Roalda Amundsena više od dvadeset godina bio je njegov brat Leon, koji je uvek bio u senci Roalda. Kroz film o Roaldu, Leonova će priča takođe biti ispričana i stavljena u kontekst.

 

Režija: Espen Sandberg

 

Disco - Disko (drama)

DISCO still 1

Izvor: www.filmweb.no

 

U filmu "Disko" se radi o 19-godišnjoj Mirjam (Josefine Frida Pettersen), koja je svetska šampionka u disko-fristajl plesu i lider za omladinu u grupi „Sloboda”. Kolaps na plesnom podijumu tokom takmičenja pokreće izobličena sećanja na porodicu i detinjstvo, a Mirjam počinje sumnjati u sebe i svoju veru. U potrazi za odgovorima odakle potiču njeni problemi i frustracije, pridružuje se strogo konzervativnoj kongregaciji. Tajno odlazi u njihov letnji kamp, a za ostalo ćete morati da pogledate film.

 

Režija: Jorunn Myklebust Syversen

 

Spionen - Špijun (drama, triler)

Spionen 1

Izvor: www.filmweb.no

 

Sonja Vigert je živela kao diva i zvezda u Stokholmu nakon izbijanja Drugog svetskog rata i brzo je privukla pažnju nacističkog oficira Josefa Terbovena. Sonju je švedska obaveštajna služba regrutovala kao špijuna kada ostvaruje prisan kontakt sa Terbovenom koji je regrutuje da špijunira Šveđane. Sve ovo će imati kobne posledice po nju. 

 

Režija: Jens Jonsson

***

Osim gore navedenih filmova možemo preporučiti i sledeća ostvarenja: Brillebjørn på ferie (Meda naočar na odmoru; film za decu), Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant (Kapetan Sabeltan i čarobni dijamant; animirani film), Kamel (Kamila; porodični film), Operasjon Mumie (Operacija Mumija; film za decu), Swingers (Svingeri; komedija) i drugi. 

 

Očekujemo vaše utiske!

 

Izvori: IMBd, https://filmfront.no/ i www.filmweb.no

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs