Filmski program manifestacije "The Great Norwegian Landscape", 07. februar, UK Stari grad

Poslednjeg dana manifestacije ”The Great Norwegian Landscape – Veliki norveški pejzaž”, očekuje nas presek novih ostvarenja, ali i filmskih klasika Norveške u dva bloka:

KRATKI NORVEŠKI FILMOVI, od 18:00 do 19:30 (titl na engleskom):

 

DANCING FOR YOU / Dans for livet 29’ (2015)

Dans for livet

Izvor: www.nfi.no 

 

Film govori o Vilde, šarmantnoj i talentovanoj dvanaestogodišnjakinji, koja se bavi neuobičajeno teškim sportom, a naročito za devojčice - norveškim plesom, Halling. Vilde živi u šumi u Gransheradu, sa svojim roditeljima, bratom, konjem, magarcem, dve mačke i šest koza. Iako je devojčica, ona je već jedna od najboljih izvođačica Halling plesa za svoju uzrasnu grupu. Njen glavni cilj je da učestvuje u velikom norveškom takmičenju, Landskappleik, 2014. godine. Međutim, nije ni sam ples najvažniji – njena najveća želja je da joj deka pobedi strašnu bolest. Vilde veruje da ako uspe da pokaže koliko voli deku i sam život kroz svoje umeće plesa, to će pomoći da deka poživi duže nego što su to doktori predvideli.

Režija: Erlend E. Mo

 

NOORA 20’ (2017)

Noora

Izvor: www.timetoRIOT.com 

 

Nura (20) silazi u kuhinju kako bi doručkovala sa svojim veoma religioznim roditeljima. Otac (70) joj daje račun za venčanicu, koju ona mora da pokupi dok se bude vraćala kući. Porodica je odlučila da će se Nura udati za znatno starijeg Johanesa. Ono što roditelji ne znaju jeste da je Nura u vezi sa Siv (20). Kada se sreću u gradu, Nura pita Siv da joj pomogne oko preuzimanja venčanice. Od njihovog prvog susreta u gradu, primećuje se koliko je intimna njihova veza. Nura se suočava sa izborom – da se vrati kući i nastavi svoj život u propisanim okvirima religije njenih roditelja ili da raskrsti s njima i vrati se Siv.

Režija: Tommy Næss

Uloge: Dagny Backer Johnsen, Sacha Slengesol Balgobin, Ragnhild Gudbrandsen

 

NOTHING EVER REALLY ENDS / Ingenting tar noensinne slutt 23’ (2016)

51

Izvor: www.maipo.no 

 

Eba i Marius su par u kasnim dvadesetim, koji se stalno svađa, iako se beskrajno vole. Svake Nove godine pokušavaju da raskinu. NOTHING EVER REALLY ENDS je melanholična komedija o ljubavi i disfukcionalnosti kroz tri godine.

Režija: Jakob Rørvik

Uloge: Arthur Berning, Kristin Jess Rodin, Ine Wilmann

 

VELIKI NORVEŠKI KRAJOLIK, od 19:30 (titl na srpskom):

 

PATHFINDER (VEIVISEREN) 88’ (1987)

Pathfinder

 

Prvi samijski autorski film, zasnovan na staroj legendi iz 12. veka. Glavni junak Aigin u sukobu sa plemenom ozloglašenih i krvoločnih Čuda, baltičkih Finaca, postaje duhovni vođa svoje Sami zajednice i uspeva da se izbori za njen opstanak. Religija Sami naroda postaje pozitivna sila ujedinjenja. Film je postigao veliki uspeh, a naročito je značajan za samijsku zajednicu i revitalizaciju njenog kulturnog nasleđa, kako je film snimljen na posebnoj varijanti severno-laponskog dijalekta.

Režija: Nils Gaup

Uloge: Mikkel Gaup, Ingvald Guttorm, Nils Utsi

***

Projekat ”The Great Norwegian Landscape” finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs