Skandinavski izumi koje svakodnevno koristimo

 Piše: Filip Petković

 

Mnoštvo izuma poreklom iz Skandinavije nalazi se u našim domovima, automobilima, u radionicama, u školama, pa čak i u našim telima. Čini se da su izumi toliko rasprostanjeni u upotrebi da je današnji život nemoguće zamisliti bez njih. 

 

Nobelova nagrada se ne dodeljuje sasvim slučajno u Švedskoj. Alfred Nobel, izumitelj dinamita, bio je Šveđanin. Još 1866. godine Nobel je uspeo da pomeša nitroglicerin sa stabilizirajućim supstancama tako da je mogao da izazove jaku eksploziju. Dinamit je kroz istoriju često pogrešno korišćen, ali je svakako od velike važnosti. Danas se po testamentu Alfreda Nobela dodeljuje nagrada sa njegovim imenom najuspešnijim pronalazačima u oblasti medicine, hemije i fizike, ali i ekonomije, književnosti i mira. 

 

Još pre Nobelovog dinamita su se Šveđani igrali vatrom. Gustaf Erik Paš je koristeći crveni fosfor izumeo šibicu. Do tada se koristila opasnija varijanta koju je je Gustaf unapredio, te su šibice prestale biti otrovne i samozapaljive, a dva veka kasnije su i dalje u aktivnoj upotrebi.

 

Verovatno sada u frižideru imate jedan švedski izum, a da ne znate o čemu se radi. U pitanju je tetra pak. Ovaj vid ambalaže nastao je 1944. godine sa namenom da se u njega pakuje kratkotrajno mleko i tako je ostalo skoro 80 godina kasnije. Tetra pak se sada koristi više nego ikada pre jer se preporučuje zbog zaštite životne sredine i lakše reciklaže.

artistry lineup

Pomenuli smo da se jedan izum može naći i u našem telu. Mnogi smatraju da je pejsmejker, takođe poreklom iz Švedske, najkorisniji izum koji stiže sa Severa. Grupa lekara uspela je da patentira ovaj uređaj koji danas pospešuje i omogućava život srčanim bolesnicima širom sveta. 

stimuliatorius

Zaštitni pojas u automobilu kakvog danas poznajemo postoji od 1959. godine. Dotadašnja verzija nije bila dovoljno dobra i sigurna, pa su se inženjeri kompanije Volvo potrudili da naprave sigurniji pojas koji je sastavni deo svakog proizvedenog automobila. 

dacdf281706375141480cded1d7a4583f016c92c

Norvežani su jako ponosni na dva jako mala, ali za čovečanstvo jako bitna izuma. Sekač za sir (ostehøvel) i spajalice su dva omiljena izuma koja se koriste u svakom domaćinstvu. Ovaj sekač za sir je toliko popularan da je nemoguće izbeći ga. Danas se proizvodi u različitim oblicima, bojama i veličinama. Sa druge strane, spajalice za papir su sastavni deo kancelarijskog materijala u svim školama i kancelarijama.

1200px Osthyvel 20050723 001

I Danci imaju nekoliko pronalazaka koji zaslužuju pohvalu. Danski naučnik, August Krou, učestvovao je u pronalasku insulina, kao i na njegovoj popularizaciji pre svega u Danskoj, a onda i u čitavoj Evropi. 

 

Danci su zaslužni i za Guglove mape (Google Maps). Lars i Jens Eilstrup Rasmusen su braća danskog porekla koja su zajedničkim snagama i znanjima napravili mape koje olakšavaju kretanje i snalaženje na svakoj tački planete zemlje. Od 2005. do danas su napredovale neverovatno mnogo, pa sada možemo mnogo lakše da otputujemo bilo gde u svetu i to potpuno besplatno iz svog doma.

 

Za sam kraj smo ostavili danski izum koga svi obožavaju, a najviše najmlađi: Lego kocke. Ako do sada to niste znali, Lego kocke potiču iz Danske. Godine 1958. je kompanija Lego dobila patent za svoje kocke koje svi vole!

naslovna lego

Ovo je lista jednog malog dela najpoznatijih i najznačajnih pronalazaka sa Skandinavskog poluostrva. Prema poslednjim istraživanjima, zemlje Skandinavije se nalaze na vrhu liste najuspešnijih pronalazača sa najviše patenata. Nema sumnje da to odlično rade!

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs