Žene na vrhu skandinavskih država

 Piše: Filip Petković

 

Vest da je Sana Marin (Sanna Marin) ujedno postala i najmlađa finska premijerka, ali i najmlađa premijerka u svetu odjeknula je kao bomba krajem prošle godine. Deo svetske populacije je ovu odluku okarakterisao kao dobar postupak, dok je mnogima ovo bilo pravo iznenađenje. U Skandinaviji se, ipak, skoro niko nije iznenadio zbog ovakve odluke. U njihovoj kulturi je odavno utvrđeno da žene mogu i umeju da obavljaju poslove pri vrhu države jednako dobro kao i muškarci. 

 

Tokom istorije su se granice Švedske, Norveške i Danske često menjale. U periodu od 1387. godine pa sve do 1412. čitavim Severom vladala je kraljica Margareta. S obzirom na to da je Finska bila deo Švedske, a da su Island, Farska ostrva i Grenland bili u sklopu Danske može se reći da je ona vladala čitavom Skandinavijom što mnogim uspešnijim vladarima nije pošlo za rukom. Njena tvorevina je bila čuvena Kalmarska unija, ujedinjena država tri glavne sile sa Severa pod jednim monarhom. Na kraju su je proglasili danskom kraljicom, a to je ujedno i jedina ženska osoba koja je vladala Norveškom. 

Margaret of Denmark Norway Sweden 1389 effigy 2010 2

 Skulptura sa likom kraljice Margarete (izvor: www,wikipedia.org).

U 17. veku se na prestolu Švedske našla kraljica Kristina, kćerka kralja Gustava II Adolfa Švedskog od koga je i nasledila presto. Sa samo 6 godina postavljena je na vrh države, mada je tek sa 18 godina započela svoju vladavinu. U istoriji je ostala upamćena kao jedna od najobrazovanijih žena tog doba. Volela je pozorište, operu, balet i muziku, a mnogi smatraju da je ta kulturna strana pobedila želju za vladavinom, te je napustila presto. Njena misija je bila da zemlju kulturno obogati, pa je sav državni novac koristila u te svrhe. Zbog svog raskalašnog života, povukla se u Rim gde je mogla da živi životom koji je htela za sebe. 

Drottning Kristina av Sverige

Kraljica Kristina (izvor: www.wikipedia.org)

 

Osim Kristine se na prestolu Švedske našla i Ulrika Eleonora koja je vladala svega dve godine. 

 

Danskom danas vlada Margareta II Danska, naslednica kralja Fredrika IX. Promenom Zakona iz 1950. godine, žene dobijaju pravo da naslede presto, te je Margareta II tako stupila na vrh države 1972. godine nakon smrti svoga oca. Danas je smatraju jednom od najuspešnijih monarha u Evropi, a svakako je jedna od nauticajnijih ličnosti Danske. 

bf9c14ea8b9b4407af4c779449c4faea

Kraljica Danske, Margareta II (izvor: www.source.ba)

 

Na prostolu Švedske trenutno sedi Karl XVI Gustaf Švedski, a njega će naslediti njegova kćerka Viktorija, vojvotkinja od Vestergotlanda. U Švedskoj je zakon o pravima nasleđivanja izmenjen 1980. godine tako da je Viktorija došla prva na red za nasleđivanje prestola. Danas su Viktorija, njena majka Silvija i sestra Madlen jako uticajne i popularne žene širom Skandinavije i predstavljaju uzor i idole. 

Victoria Crown Princess of Sweden and Queen Silvia of Sweden in 2018

Prestolonaslednica Viktorija sa mamom Silvijom (izvor: www.wikipedia.org) 

 

Skandinavijom su „protutnjale” mnoge uspešne i uticajne žene, međutim, čini se da su one koje potiču iz kraljevskih porodica i one koje imaju političku i državnu moć privlače najviše pažnje, da su među građanima obožavane, kako danas, tako i kroz istoriju.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs