#Ostanikodkuće: Učimo švedski u karantinu

 Piše: Filip Petković

 

Prva lekcija u većini udžbenika je najčešće alfabet. Švedski alfabet se sastoji od 29 glasova, od kojih vam je 26 već poznato. Tri slova koja su tipična za švedski jezik su Å-å, Ä-ä i Ö-ö. Ovi glasovi se u norveškom i danskom drugačije obeležavaju što vam na početku može olakšati razlikovanje ovih jezika. Pismo se sastoji od 9 samoglasnika i 20 suglasnika. Sva tri gorepomenuta slova spadaju u samoglasnike, i još:  A, E, I, O, U i Y.

 

svenskt alfabet posters affischer planscher online

Švedski alfabet (izvor: www.google.org)

 

Većina slova izgovara se onako kako se i piše, sa nekoliko izuzetaka, naravno. Što se tiče slova koja su tipična za švedski, izgovaraju se na sledeći način: Å kao [o:], Ä kao [ɛː] i Ö kao [øː]. U početku pravila čitanja i izgovora mogu biti dosta konfuzna, te vam za to možemo preporučiti da što više slušate jezik gledajući filmove, serije ili slušajući muziku. To je najjednostavniji, a ujedno i najefikasniji način da učite jezik. Osim izgovora, tako možete i proširiti svoj vokabular!

 

Prva lekcija obavezno sadrži i neke osnovne pojmove, pozdrave, pitanja i slično. Pa da počnemo:

  • Zdravo! - Hej! (Izgovor je vrlo jednostavan, baš tako kako piše)

  • Dobro jutro! - God morgon! (Izgovor: Gud moron)

  • Dobar dan! - God dag! (Izgovor: Gud dag)

  • Dobro veče! - God afton! (Izgovor: Gud afton) - ovaj pozdrav koristi se vrlo retko

  • Doviđenja! - Hej då! (Izgovor: Hej do)

 

Da biste se javili nekoj osobi ili poznaniku, možete reći i Hej hej!, Hejsan!, Tjena! ili Hallå! s tim što su ove poslednje verzije malo neformalnije u odnosu na prethodne i ne koriste se podjednako u svim delovima Švedske. 

Ukoliko želite da se zahvalite nekome, reći ćete Tack (Tak), a ukoliko na to dodate i så mycket (so mike), to će onda značiti hvala puno.

 

3dd33n

 

(izvor: www.i.imgflip.com)

 

Pokušaćemo da vas naučimo i da brojite do 10! 

1 - Ovaj broj ima dva oblika: en i ett (izgovor: en i et)

2 - Två (tvo)

3 - Tre (tre)

4 - Fyra (fira)

5 - Fem (fem)

6 - Sex (seks)

7 - Sju (približan izgovor bi bio šu)

8 - Åtta (ota)

9 - Nio (nie)

10 - Tio (tie)

hqdefault

 

(izvor: www.google.org)

 

Za gramatiku švedskog možemo reći da je lakša u odnosu na neke druge jezike iz iste porodice. Evo nekih stvari zbog kojih se jezik čini jednostavnijim za učenje: nominativ i genitiv su jedini padeži koji su ostali u jeziku, glagoli se ne menjaju po licima već se koristi isti oblik za sve. Uz to se može dodati da u švedskom ima mnogo manje glagolskih vremena nego u, na primer, nemačkom ili engleskom. Jezik ima samo dva gramatička roda: zajednički i srednji. Švedski je, naravno, nekada davno imao tri gramatička roda, kao i u srpskom, ali su se vremenom muški i ženski stopili u jedan - zajednički rod.   

 

Na kraju ćemo dodati još nekoliko zanimljivosti o samom jeziku. Jezik pripada porodici germanskih jezika, podgrupa skandinavski jezici. Danski i norveški su mu najsrodniji, a jezik je poprimio mnoge uticaje iz nemačkog, kasnije francuskog, a u skorije vreme i engleskog jezika. Švedskim jezikom danas približno govori oko 10 miliona ljudi, a osim u Švedskoj, ovaj jezik zvanično je prihvaćen i u Finskoj.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs