Duga i uspešna istorija skandinavskih univerziteta

 Piše: Filip Petković

 

Skandinavske zemlje poznate su po uspešnom obrazovanju i mnogi ih navode kao primer vrhunskog obrazovnog sistema. Univerziteti širom Skandinavije čuveni su u svetu, a na njima su se školovala mnoga zvučna imena poput Alfreda Nobela, Karla fon Linea, Strindberga, Tuve Janson i drugi. 

 

Najstariji univerzitet datira još iz davne 1477. godine - Univerzitet u Upsali (Švedska). Upsala je gradić koji se nalazi nedaleko od Stokholma i najpoznatiji je upravo po univerzitetu. Ne samo da je najstariji, već je i jedan od najcenjenijih u Švedskoj, a i šire. Danas na njemu studira približno 44.000 studenata na nekoliko različitih fakulteta. Univerzitetska biblioteka Carolina Rediviva je najveća u Švedskoj, a osim toga univerzitet je poznat i po velikoj tradiciji kada je u pitanju kampus, kao i po botaničkoj bašti koja je zaostavština Karla fon Linea.

 

c 276740 l 1 k imagepuff

Zgrada Univerziteta u Upsali (izvor: www.uu.se)

 

Još jedan od najprestižnijih univerziteta nalazi se u Švedskoj - Univerzitet u Lundu. Osnovan je 1666. godine, dok je univerzitetska biblioteka osnovana samo dve godine kasnije. Sa preko 40.000 studenata i osam fakulteta, ovaj univerzitet se redovno ubraja u sto najboljih na svetu. Ono što je interesantno jeste da ceo grad broji negde oko 90.000 stanovnika što znači da skoro polovinu čine studenti i zaposleni na univerzitetu. Univerzitet u Lundu poznat je po svojim dostignućima u oblasti prava, medicine, tehnologije i filozofije.

 

lund university library antony mcaulay

Jedna od zgrada Univerziteta u Lundu (izvor: www.google.org)

 

Univerzitet u Kopenhagenu definitivno je najveći i najstariji u Danskoj. Osnovan je  1479. godine i to ga stavlja na drugu poziciju najstarijih u čitavoj Skandinaviji. Danas broji preko 38.000 studenata koji studiraju na sledećim fakultetima: Fakultet za zdravlje i medicinske nauke, Fakultet društvenih nauka, Pravni fakultet, Fakultet humanističkih nauka i Teološki fakultet. U sklopu univerziteta nalazi se četiri kampusa, mnoštvo biblioteka, muzeja i laboratorija. Neka od najznačanijih imena koja su se ovde školovala su Seren Kjerkegor, Peter Heg i drugi. 

 

7d9a32d7281c9e6c736e19eaa78f4f8e

Biblioteka Univerziteta u Kopenhagenu (izvor: www.google.org)

 

Sa 11 fakulteta i više od 31.000 studenata, Univerzitet u Helsinkiju najveći je u Finskoj. Univerzitet postoji od 1640. godine, a smatraju ga četvrtim najboljim univerzitetom u Skandinaviji. Predavanja na ovom fakultetu se drže podjednako i na finskom i švedskom, a mnogi programi se mogu studirati i na engleskom jeziku i zato je ovaj univerzitet čest izbor za razmene studenata. Najstariji fakultet na ovom univerzitetu je Teološki (1670), dok je najmlađi Veterninarski fakultet (1945). Godine 2012. otvorena je nova biblioteka Kaisa koja pruža najmodernije usluge, a prostire se na 8 spratova.

 

 

paarakennus ilmakuva

Glavna zgrada Univerziteta u Helsinkiju i pogled na kampus (izvor: www.helsinki.fi)

 

Najstariji univerzitet u Norveškoj se očekivano nalazi u Oslu. Međutim, on je najmlađi od svih gorenavedenih: osnovan je tek 1811. godine. Ovde studira oko 28000 studenata na devet fakulteta. Univerzitet je poznat po tome što se jedno vreme smatrao 65. najboljim na svetu, a trećim najboljim univerzitetom u Skandinaviji. Osim toga, ovo je jedini univerzitet na svetu u koji se vezuje direktno za Nobelovu nagradu s obzirom na to da se nagrada za mir dodeljivala u Atrijumu univerziteta od 1947. do 1989. godine. Neki od poznatih studenata ovog univerziteta su matematičar Nils Henrik Abel i političar Jens Stoltenberg. 

 

University of Oslo

Univerzitetska zgrada u Oslu (izvor: www.youth-time.eu)

 

Treba napomenuti i ostale značajne univerzitete poput: Univerziteta na Islandu (Rejkjavik, osnovan 1911. godine), Univerzitet u Stokholmu (Švedska, 1878), KTH Kraljevski institut za tehnologiju (Stokholm - Švedska, 1827), Univerzitet u Geteborgu (Švedska, 1891), Univerzitet u Olborgu (Danska, 1974), Norveški univerzitet za nauku i tehnologiju (Trondhajm, Jevik, Olesund, 1996) i drugi.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs