FOKUS: Norveška, šest norveških priča (Beldocs, 2020)

 

U fokusu Trinaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocrinaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će biti održan od 3. do 10. septembra u Beogradu, biće norveška kinematografija. Kroz šest filmova publika će biti u prilici da vidi vitalnost i snagu norveške kinematografije i hrabrost tamošnjih autora da se uhvate u koštac sa opasnim temama ili da oslikaju gotovo neizvodljive odiseje.

 

Upravo ovo poslednje sadržano je u filmu “KON-TIKI” (09. septembar, sreda, od 20:30, Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova) Tora Hejerdala. Godine 1947. norveški istraživač i antropolog Tor Hejerdal je zajedno sa petoricom muškaraca splavom preplovio Pacifik. Oni su se otisnuli na putovanje dugo 8000 km, od Perua do Polinezijskih ostrva, kako bi dokazali da su prvobitni stanovnici Polinezije mogli da urade isto to pre oko 1500 godina. Putovanje je trajalo 101 dan i izrodilo na hiljade metara snimljenog materijala. Ipak, zbog vremenskih uslova, slane vode i korozijom oštećene kamere, polovina ovih snimaka bila je neupotrebljiva, a druga polovina se uglavnom sastojala od snimaka šestorice prekomerno izloženih muškaraca na splavu. Švedskom producentu Uleu Nurdeu treba odati zaslugu jer je umogućio da se upotrebljivi snimci pretoče u impresivan dokumentarni film. Film je osvojio nagradu Oskar 1951. godine.

 

Kon Tiki

 

"KAD SE GUNAR OPUSTI" (06. septembar, nedelja, od 20:30, Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova) veoma je ličan dokumentarac reditelja Gunara Hal Jensena. Opremljen samo amaterskom kamerom od 25 dolara Gunar putuje po svetu kako bi razumeo zbog čega mu njegova ličnost zagorčava život. Film je priča o rediteljevom putovanju kroz prošlost, od ranog detinjstva do sazrevanja i odrastanja. U svežoj i sirovoj filmskoj formi, uz kroz humor i suočavanje sa istinom, Gunarov glas nas vodi kroz lavirinte njegove duše. Nezavršena verzija filma je osvojila nagradu Švedskog filmskog instituta za dokumentarni film 2002. godine. Obrazloženje komisije je glasilo: Film koji je neverovatno dobar upravo zbog toga što se u manjoj ili većoj meri bavi pitanjima koja se tiču svakog od nas. Niskim stepenom samopoštovanja, strahom da se voli i bude voljen, narcisizmom kao pokretačkoj snazi. Ipak, Gunar je malo više od svega toga - on je malčice više uplašen i samoopsednut.

 

Gunnar goes Comfortable

 

"BLACKHEARTS" donosi novi uvid u zloglasnu norvešku black metal scenu, ali iz radikalno novog ugla. Film nas vodi na putovanje kroz Latinsku Ameriku, Evropu i Bliski istok u pratnji trojice okorelih black metalaca koji potiču iz ektremnih religijskih i političkih sredina. Hektor, Kaiadas i Sina spremni su da prihvate rizik da budu uhapšeni, proterani pa čak i pogubljeni kako bi svirali black metal i živeli njegovu ideologiju. Oni su poklonici norveške black metal muzike pod čijim su uticajem oblikovali svoje živote. Blackhearts uvodi svoju publiku duboko u misli, srca i privatne živote trojice glavnih likova. Istražujuči kako se muzička scena razvija kroz kulturne, religijske i političke barijere, film pruža komično olakšanje stvarima koje ljudi izgovore, pomisle ili urade kada ih obuzmu strasti.

Webp.net resizeimage

 

Dokumentarac “iČOVEK” (10. septembar, četvrtak, od 20:00, Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije) bavi se jednim od najvećih pitanja našeg vremena: kako će se društvo nositi sa izazovima veštačke inteligencije? Ko će kontrolisati tehnologiju? Da li je voz napustio stanicu da se nikada ne zaustavi? Kakvo je društvo koje želimo da stvorimo da bismo u njemu živeli? Ko zna gde je krajnje odredište ka kome smo se zaputili? Zahvaljujući pristupu uticajnim mišljenima na ovu temu, iHuman predstavlja širok spektar različitih pogleda, od tehnološkog optimizma “oca veštačke inteligencije” Jirgena Šmindhubera do opreznijih glasova poput novinarke Kare Švajser i advokata za ljudska praca Filipa Alistona. Animirana kompjuterska grafika vizualno predstvalja polimorfnu, samorazvijajuću strukturu rastuće autonomije koja nas vodi napred. Veštačka inteligencija može do beskonačnosti uvećati čovekov potencijal da čini dobro, ali je isto tako osposobljena kako bi doprinela totalitarističkom nadziranju i izvrtanju istine. Razvoj veštačke inteligencije ide ruku pod ruku sa razvojem tehnoloških (softverskih) kompanija povezanih sa odbrambenom industrijom i algoritmima sistema vojske i policije što povećava postojeća uverežena mišljenja. Da li ćemo dozvoliti da upotreba ovako moćne tehnologije otvori Pandorinu kutiju nepoznatog sadržaja koja će diktirati našu budućnost?

 

iHuman

 

“ARKTIČKE KAMILE” (05. septembar, subota, od 18:00, Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova) Karla Emila Rikardsena na duhovit način priča humanu priču o bratu i sestri koji pošto požele konja za kućnog ljubimca od roditelja dobijaju dve baktrijske (dvogrbe) kamile, što porodicu vodi na ekspediciju u Mongoliju u potrazi za profesionalnim dreserom koji će prihvatiti njihov poziv i doći u Norvešku kako bi dresirao njihove dve kamile. U unutrašnjosti pustinje Gobi pronalaze idealnog kanididata. Ipak, čini se da nisu pripremljeni na mongolske metode dresure.

 

Webp.net resizeimage 2

 

U trenutku kada se svet nalazi na ivici nuklearnog rata, grupa konceptualnih umetnika sa Zapada angažovana je u središtu njegovog žarišta - Severnoj Koreji. Njihov cilj je saradnja sa severnokorejskim umetnicima na projektu kulturne razmene, kroz upoznavanje sa novim i izazovnim formama umetnosti u zemlji u kojoj je bilo kakva apstraktna umetnost zabranjena. Imamo priliku da posmatramo kako u ozloglašenu zatvorenu i mračnu zemlju prodire grupa živopisnih likova koji dolaze sa težnjom za mirnom kulturnom razmenom, ali njihov projekat preti da preraste u “RAT UMETNOSTI” (04. septembar, petak, od 22:00, Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije).

 

Webp.net resizeimage 3

 

***

Program Fokus Norveška su podržali Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i njegova ekselencija ambasador Jern Jelstad, kao i Norveški filmski institut (NFI), a svi filmovi će biti prikazivani uz prisustvo autora sa kojima će publika moći da razgovara. Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2020, koji je ove godine odloženo zbog pandemije korona virusa, umesto u maju biće održano od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu. U bogatom festivalskom programu, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs