Kratki onlajn vodič kroz Helsinki

 Piše: Filip Petković

 

Helsinki se po mnogo čemu razlikuje od drugih prestonica Skandinavije. Pre svega, dosta se razlikuje u arhitekturi i stilu, a čak se i u organizaciji javljaju primetne razlike. Međutim, ovaj grad na obali Baltičkog mora ima da ponudi razne znamenitosti i zanimljivosti za turiste i ljubitelje putovanja.

Za početak, važno je znati da je Helsinki veoma čist i uredan grad koji obiluje parkovima i zelenim površinama. Najlakše ga je obići peške ili koristeći prevozna sredstva poput bicikla i trotineta. Grad je dobro pokriven gradskim prevozom, ali su glavne atrakcije toliko blizu da vam uopšte neće ni pasti na pamet da ga kosritite. Bicikle i trotinete možete iznajmiti veoma lako na mnogo različitih lokacija. U gradu je svaki znak napisan i na finskom i na švedskom jeziku, te je poznavaocima skandinavskih jezika boravak olakšan.

Naše kratko putovanje kroz glavni grad Finske počinjemo ispred Helsinške katedrale koja predstavlja glavno obeležje ovog grada. U samom srcu Helsinkija, na jednom od najvećih trgova – Trgu Senata, nalazi se katedrala iz sredine 19. veka. Ulaz u katedralu je otvoren za posetioce potpuno besplatno. Katedrala je kroz istoriju imala mnogobrojne namene, poput svadbenih ceremonija, ceremonija dodela diploma, službi i za svečana zasedanja parlamenta, između ostalog. Na Trgu Senata organizuju se brojni koncerti, predstave, novogodišnji ulični marketi itd.

 

Helsinška katedrala (izvor: www.google.org)

 

Na samo par stotina metara nalazi se još jedno čudo arhitekture – Uspenski katedrala. Ova katedrala je jedna od najvećih pravoslavnih katedrala u ovom delu sveta, a potiče još iz davne 1868. godine. Nakon obilaska katedrale, nastavićemo dalje na jedno od najdražih mesta u Helsinkiju, prema odabiru turista. U pitanju je ulični market Kauppatori, na kom možete kupiti i svežu, ali i pripremljenu ribu, te je ovo divno mesto za mali predah. Osim ribe, ovde se prodaje meso medveda i losa, domaći džemovi i pića, suveniri, ručno pravljena garderoba i razne druge korisne stvari koje možete kupiti za uspomenu.

Uspenski katedrala (izvor: www.google.org)

 

U Helsinkiju se tradicionalno se od 1743. godine pa sve do danas, bez prekida, organizuje pijaca baltičke haringe. Ove godine od 4. do 10. oktobra, baš na gorepomenutom marketu pored statue Havis Amande, izlagači će se predstaviti omiljenom skandinavskom vrstom ribe. Riba se priprema na mnogo različitih načina i deo je brojnih specijaliteta koje jednostavno morate probati. Iako pandemija virusom Kovid-19 ne prestaje, Helsinki nije mogao da se odrekne ove svoje duge tradicije, te će market biti organizovan uz posebne mere zaštite.

Haringe sa marketa (izvor: www.routesnorth.com)

 

Pošto se market nalazi na samoj obali mora, logično je da se u blizini nalazi luka. Ovde ćete videti brodove različitih veličina i namena, a dva brodića su posebno interesantna: jedan vozi do ostrva na kom se nalazi zoološki vrt, a drugi do ostrva Suomenlinna (šv. Sveaborg). Ova tvrđava preživela je brojne napade i prilično je dobro očuvana, a prostire se na čak sedam spojenih ostrva. Tvrđava je sada pretvorena u muzej. Ovde možete popiti kafu sa predivnim pogledom na otvoreno more ili na Helsinki. Ukoliko imate plaćenu kartu za prevoz, onda će vam važiti za ova dva brodića, tako da nemate dodatne troškove.

Ostrvo Suomenlinna (izvor: www.google.org)

 

Helsinki ima još puno znamenitosti poput muzeja, parkova, katedrala, biblioteka i slično. Helsinki je prestonica dizajna te vam preporučujemo Muzej arhitekture, Muzej dizajna ili Muzej savremene umetnosti Kiasma. Ako volite istoriju, onda je Nacionalni muzej Finske pravi izbor. Već smo pisali o predivnoj biblioteci Oodi koja je pravo čudo arhitekture i svakako nezaobilazni deo na našoj turi. Crkva u kamenu Temppeliaukio, luna park Linnanmäki, glavna železnička stanica, brojni šoping centri, glavna ulica Aleksanterinkatu, park Esplanadi ili ostrvo Seuraasati sa najvećim muzejom na otvorenom su još neke od ideja šta treba videti u Helsinkiju.

Temppeliaukio crkva (izvor: www.google.org)

 

Naše putovanje završavamo saunom, kao svaki pravi Finac. Odlazak u finsku saunu je neizbežan, a sigurni smo da nećete imati problema sa pronalaskom saune, jer ih ima baš puno. Kada kažemo puno, mislimo skoro u svakoj zgradi i na svakom koraku.

Pogled iz saune u samom centru grada (izvor: www.google.com)

 

Nadamo se da ste se lepo proveli na našem onlajn putovanju!