Onlajn vodič kroz Rejkjavik

 Piše: Filip Petković

 

Kada se govori o nordijskim zemljama, Island često biva nepravedno zaboravljen i bačen u drugi plan. Ljudi nisu dovoljno upoznati sa kulturom, istorijom, geografijom i jezikom ove ostrvske zemlje, koja ima dosta toga da ponudi iako je relativno mala. Daljina i loša povezanost sa Islandom nisu jedine stvari koje nas sprečavaju da ga obiđemo. Naime, Island važi za zemlju koja je skuplja čak i od Norveške. Međutim, ovo naše onlajn putovanje je trenutno i najbezbednija i najjeftinija varijanta.

 

Rejkjavik kao iz bajke (izvor: www.google.org)

 

Rejkjavik je najsevernija prestonica na svetu, a nalazi se na jugozapadu ostrva, na obali Atlantskog okeana. U gradu živi nešto više od 120.000 ljudi, što predstavlja trećinu ukupnog stanovništva Islanda. Grad datira iz 874. godine, a smatra se da su ga osnovali Vikinzi koji su tokom svojih putovanja osvojili ovu teritoriju. U slobodnom prevodu naziv grada znači „dimni zaliv”, a takav naziv nosi zato što se u blizini nalaze brojni gejziri i izvorišta termalne vode. Island nosi epitet ledene zemlje, međutim zbog dobre pozicije i Golfske struje, Rejkjavik predstavlja mesto povoljno za život sa temperaturama koje su malo ispod skandinavskog proseka. 

Rejkjavik ima bogatu istoriju i bogatu ponudu aktivnosti za turiste, a to su zasigurno unikatne stvari koje se ne sreću izvan ove zemlje. Stari deo Rejkjavika, srce samog grada, naše je prvo stajalište. Zgrade sa krovovima i fasadama različitih boja ostavljaju utisak kao da se nalazite u nekoj bajci. Stari grad je na obali mora te se često preporučuje za uživanje u pogledu na vodeno prostranstvo. U blizini se nalazi i luka odakle možete krenuti na obližnje ostrvo Videj (isl. Viðey) koje nije naseljeno, već predstavlja prirodno stanište za brojne vrste ptica, drugih životinja i biljaka koje ovde mogu neometano da žive.

Glavno obeležje Islanda na suvenirima i razglednicama je najčešće Halgrimurova crkva (isl. Hallgrímskirkja). Izgradnja crkve je trajala punih 38 godina, sve do 1986. godine. Visoka je 74.5 metra i nalazi se na listi najviših zgrada na čitavom ostrvu. Na vrhu crkve nalazi se vidikovac sa kog se pruža pogled na planine, more i skoro ceo grad, dok se u unutrašnjosti nalaze jedne od najvećih i najveličanstvenijih svetskih orgulja. Crkva je aktivna, a prisustvo misama je dozvoljeno svima. Osim na islandskom, mise se jednom nedeljno obavljaju i na engleskom jeziku.

 

Halgrimurova crkva po danu (izvor: www.allthatsinteresting.com)

 

 

Stanovnici grada će vam verovatno reći da je najlepša zgrada u Rejkjaviku koncertna dvorana Harpa. Radi se o zgradi modernog skandinavskog dizajna koja je pokrivena staklom koje treperi prilikom izlaska i zalaska sunca. Takođe, zgrada se ogleda u vodi pa je prizor još lepši. Ovde možete obaviti kupovinu, napraviti predah za neki topli napitak i hranu, a ukoliko imate dovoljno sreće, možete prisustvovati nekom koncertu.  Što se hrane tiče, već možete da pretpostavite da je većina stavki na meniju riba, mnogo različitih vrsta ribe i mnogo načina pripreme. 

 

 

Koncertna zgrada "Harpa" (izvor: www.guidetoiceland.imgix.net)

 

 

Mnogi bi rekli da je na Islandu više vode nego kopna. Island je okružen okeanom, ima pregršt izvora termalne vode i gejzira, obiluje lednicima, rekama i ledničkim jezerima i Islanđani jako poštuju sve svoje prirodne lepote, te se nemojte iznenaditi što u gradu brojne skulpture aludiraju na to. Osim toga, grad poseduje veliki broj bazena za kupanje i odmaranje koji su ispunjeni toplom vodom (najpoznatiji kompleks bazena je Laugardalur). U centru se nalazi jezero koje je preko leta mesto stanovanja mnogobrojnih patki i drugih ptica, a preko zime se koristi kao prirodno klizalište i mesto za zimske čarolije. 

 

 

Zalazak sunca na jezeru u centru grada 

(izvor: www.guidetoiceland.imgix.net)

 

Muzeji u Rejkjaviku su posebna priča. Najbolja islandska umetnost je izložena u Muzeju Savremene umetnosti koji se sastoji od tri zgrade: Hafnarhús, Kjarvalsstaðir i Ásmundarsafn. Preporučujemo vam da posetite i zgradu Islandskog univerziteta, Nacionalni muzej i Gradski muzej na otvorenom u kome možete videti kako je grad izgledao u vikingškom periodu pre više od dvanaest vekova. Grad je poznat i po noćnom životu za koji se tvrdi da je jedan od najboljih provoda u svetu. Još jedna obavezna stvar koju morate obići jeste Plava laguna koja se nalazi na samo 50 km od grada. 

 

Plava laguna (www.i.insider.com)

 

Nadamo se da smo vam makar malo približili ovaj daleki grad. Sledeće nedelje putujemo u Kopenhagen.