Kratki onlajn vodič kroz Kopenhagen

 Piše: Filip Petković

 

Za Kopenhagen će vam mnogi reći da je najlepši grad u Skandinaviji. Sa tom konstatacijom se možda ne slažemo svi, ali se zato moramo složiti da ovaj grad obiluje raznovrsnošću, kako u stilu i arhitekturi, tako i u mogućnostima, aktivnostima i dešavanjima. I Kopenhagen odlikuju slični epiteti kao i druge gradove Skandinavije: odlično mesto za život, titula jednog od najsrećnijih gradova sveta i naravno, skupoća. 

U prevodu ime prestonice znači „trgovačka luka”, što vam puno govori o samoj istoriji grada. Odličan geografski položaj na poluostrvu, izlazak na Baltičko more, kopnena blizina sa Švedskom i kontrola nad moreuzom predstavljaju deo povlastica Kopenhagena. Sve to je gradu omugućilo da se upiše na listu najuspešnijih trgovačkih gradova u svetu, a i pospešilo mu je razvoj, od davnina pa sve do današnjeg dana. U glavnom gradu Danske danas živi preko milion stanovnika, ako računamo i šire područje.

Počinjemo u Tivoliju, na savršenom mestu za ljubitelje dobre zabave i adrenalina, od 7 do 77 godina. Zabavni park Tivoli ili Tivoli Vrtovi krenuo je sa radom još davne 1843. godine, a već decenijama je najposećeniji zabavni park u Skandinaviji i uvek je među pet najposećenijih u Evropi. Na godišnjem nivou, park poseti nekoliko miliona ljudi što je zaista impozantna brojka. U parku se nalazi jedan od najstarijih rolerkostera na svetu koji je počeo sa radom 1914. godine, a osim vrtoglavih vožnji, možete posetiti vrtove, uživati u koncertima i pozorišnim predstavama, izložbama, tematskim proslavama praznika poput Noći veštica i slično. Vreme provedeno u Tivoliju je uvek kvalitetno provedeno vreme. 

 

 

 

Zabavni park Tivoli (izvor: www.res.klook.com)

 

Preporuka je da grad obilazite brodom ili biciklom. Potpuno novu perspektivu o Kopenhagenu možete dobiti tako što ćete ga obići brodom, kroz njegove mnogobrojne kanale. Ovakve ture je veoma lako pronaći na više lokacija u gradu, a za većinu važi kartica za gradski prevoz što bi značilo da ste vožnju već platili, pa bi bilo glupo ne iskoristiti je. Obilazak traje približno sat vremena, a imaćete priliku da vidite zgradu Opere, palate Amalienborg (kraljičina palata) i Christianborg, impresivnu biblioteku „Crni dijamant” i naravno, nezaobilaznu bronzanu statuu Male sirene. Sva ova mesta kasnije možete obići i izbliza biciklom i posvetiti im više vremena. Predlažemo vam da posetite i Okruglu kulu (Rundetårn) sa koje se pruža divan pogled na grad. Nećete pogrešiti za koju god varijantu ili znamenitost da se odlučite. 

 

 

 

Palata Amalienborg (izvor: www.guidedanmark.org)

 

 

 

Biblioteka Crni dijamant (izvor: www.google.org)

 

 

 

Bronzana statua Male sirene (izvor: www.tripsavvy.com)

 

Svratićemo i u najkontraverzniji deo grada – Kristijanija. Za Kristijaniju se često kaže da je to grad unutar grada. Nastao je iz revolta grupe hipika 1971. godine, koja je zauzela vojnu bazu i od nje napravila slobodni grad. Ova atrakcija predstavlja pobunu i zalaganje za alternativniji način života. Kristijanija ima svoju zastavu, a određeni danski zakoni ovde nisu važeći. Prodaja opijata poput marihuane i hašiša je dozvoljena, dok su teške droge strogo zabranjene. U gradu danas živi skoro hiljadu ljudi, a policijski upadi i neredi su sada regulisani, te je bezbednije za život nego ranije. Fotografisanje je strogo zabranjeno, a na ulasku u grad možete pročitati još mnoga pravila za koja se obavezujete da ćete poštovati kada stupite u njega. 

Ulaz u slobodni grad Kristijanija (izvor: www.contiki.com)

 

Obilazak grada završavamo u oblasti Nyhavn. Nekada se ovde nalazila velika luka brodova koji su pristajali iz celog sveta, a danas ovo je omiljeno mesto okupljanja. Možete prošetati kejom duž mora, svratiti u neki od brojnih restorana, barova i suvenirnica, uživati u hrani, muzici i prijatnoj atmosferi. Najpoznatiji stanovnik ovog dela grada je bio Hans Kristijan Andersen, pisac bajki za decu. Stare kuće su obnovljene, a zbog fasada i krovova jarkih boja, ovo mesto je nezaobilazni deo turističke mape Kopenhagena. 

Luka Nyhavn (izvor: www.copenhagendowntown.com)

 

Nadamo se da ste uživali i makar na trenutak pobegli od svoje oktobarske svakodnevice.