Skandinavske video igre koje igra ceo svet

Piše: Nenad Pejak

 

Gejming industrija nordijskih zemalja je izuzetno razvijena i, pored SAD-a, Japana i Nemačke, zauzima dobar deo svetskog tržišta. Skandinavci su svesni toga i zbog toga preduzimaju razne mere kako bi, u najmanju ruku, tako i ostalo. Neke od zanimljivosti jeste da norveška vlada redovno subvencioniše kompanije koje se bave razvijanjem video igara, neke norveške škole su časove fizičkog vaspitanja zamenile časovima gejminga, odnosno esporta, kako bi kod dece razvili liderske i timske veštine, u Finskoj učitelji primenjuju gejmifikaciju – savremeni pristup gradivu i učenju koji teži da korišćenjem sistema video igara unapredi angažovanost učenika u nastavi. O čitavim smerovima koji se bave izradom igara u školama i na fakultetima da i ne govorimo.

 

Švedska, matica legendarnih video igara

 

Švedska industrija igara je najrazvijenija od svih nordijskih država, samim tim je uspela da iznedri nekoliko izuzetno popularnih, a neke za neke od njih ćete se iznenaditi:

 

  • Minecraft – ono što je danas Roblox, pre devet godina bio je Minecraft. U igri je sve izgrađeno od blokova i kockica a igrač u njoj može slobodno da se kreće. Igrač u njoj može da gradi šta god poželi, od kokošinjca do čitavih gradova. Igrica pruža bezbroj mogućnosti, sve ostalo zavisi od mašte. Dobitnik čuvene BAFTA nagrade za najbolju porodičnu video igru.
  • Candy Crush Saga – igrica toliko jednostavna da je osvojila sve. Cilj igrice je da se spoji tri slatkiša u nizu, sve dok ostane nijedan. Objavljena 2012. godine, osvojila je milione igrača širom sveta. Sve što je potrebno da imate jeste dobra koncentracija i tačskrin telefon.
  • Need for Speed – igra u kojoj se nalazite u poziciji vozača trkačkog automobila. Prvo izdanje objavljeno davne 1994. godine, a dobila je naziv po citatu iz filma Top Gan. Popularnost igre je tolika da je do sada objavljeno preko 20 verzija ove igre.

 

Candy Crush Saga

(izvor: www.google.org)

 

Danska, domovina Huga i Hugoline

 

Ono što je nama sigurno poznato a da je iz Danske, sigurno jeste čuveni Hugo. Sigurno se sećate simpatičnog trola koji pokušava da spasi svoju voljenu Hugolinu i njihovo troje dece. Postoji nekoliko verzija igre aprva je objavljena 1992. godine i bazirana je na crtanom filmu. Mi se sećamo emisije koja se emitovala na televiziji i koju smo mali hipnotisano gledali (a neki i zvali kako bi je i sami igrali).

 

 

Još jedna od plodova danske industrije video igara jeste Hitman, zajednički naziv za nekoliko igara čiji je glavni lik Agent 47, klon napravljen da bi bio najsavršeniji ubica ikada. Izuzetno popularna, većinom među dečacima.

(izvor: www.gameshop.spacenet.rs)

 

Norveška i Island, spremni da osvoje svet

 

Iako ne tako razvijeni kao njihove komšije, Norveška i Island, takođe imaju šta da pokažu. Industrije obe zemlje se šire i razvijaju izuzetnom brzinom. Norveško Ministarstvo kuture je istaklo da je gejming industrija veoma bitan izraz kulture savremenog društva i da je treba razvijati. Prema podacima iz 2012. godine, gejming industrija je zapošljavala 565 ljudi, koji su svojim radom uspeli da zarade 329 miliona kruna godišnje. Što se tiče Islanda, u poslednjoj dekadi, na Islandu su se pojavile desetine novih kompanija. Neke od poznatih igara sa Islanda jesu Porcelain Fortress i Mussila.

 

Finska, zemlja hiljadu jezera i... besnih ptica?!

 

Finska najpoznatija igra definitivno jeste Angry birds. Svako ko ima telefon bar jednom je igrao ovu igricu. Prvi put objavljena 2009. godine, ptičice iz ove igre su odmah pokupile sve simpatije. Premisa igre je da male iziritirane ptičice pokušavaju da poruše sve pod sobom tako što ih potezom prsta po ekranu ispaljujete iz ogromne praćke.Danas imate mnogo verzija ove igre, igračke, pa čak i crtani film.

 

(izvor: www.google.org)

 

Naravno,mora se navesti i čuvena zmijica koju smo svi obožavali da igramo na starim telefonima kompanije Nokia. Čuvene su i Space impact, Bounce, Clash of Clans, SuperCell, i trenutno najaktuenija, Control.

 

Dok čekamo da vidimo šta će nam novo skandinavci ponuditi, izdvojte malo vremena samo za sebe i zaigrajte neku od ovih igrica, sigurno se nećete pokajati.