Izbor naj božićnog poklona godine - zanimljiva ili suluda ideja?

 Piše: Filip Petković

 

Jasno da svi vole poklone, ali se čini da ih Šveđani vole malo više nego ostali. Tome u prilog ide činjenica da se u Švedskoj već 33 godine za redom bira najbolji novogodišnji poklon u okviru manifestacije „Årets julklapp” (slobodni prevod: „Naj poklon godine” koju organizuje Institut za trgovinska istraživanja u Švedskoj (Handelns Utrednings Institut - HUI). Verovatno se pitate koji su pokloni pobeđivali ranijih godina, a šta se smatra idealnim poklonom sada, kako je sve počelo i koji su kriterijumi za izbor poklona. Odgovorićemo na sva vaša pitanja!

Prema izvorima, pojava božićnih poklona je veoma stara tradicija. Neki smatraju da pokloni počeli da se dele od kada su tri mudraca dala svoje darove bebi Isusu, što je mala verovatnoća. Drugi veruju, pak, da su pokloni za Božić počeli da se dele od srednjeg veka, kada su bogatiji darivali hranu i piće onima koji to nisu imali. Danas deljenje poklona često odlikuju euforija ili kupovna histerija, dok je u nekim drugim kulturama ova tradicija potpuno nevažna. Kada je u pitanju Švedska, ali i ostale zemlje Severa, jasno je da je njima ova tradicija veoma važna, još od 18. veka pa do danas. Ne zaboravite da i Deda Mraz potiče iz Finske i da se na severu ove zemlje nalazi „njegova kuća”. Ovo je samo još jedan podatak zašto Skandinavci obožavaju Božić.

Kada su pokloni u pitanju, ne postoje granice. Možete kupiti i očekivati zauzvrat skoro sve. Ne postoje ograničenja kada je u pitanju cena, veličina ili namena. Ruke su nam odrešene. Preporučuje se da deca uvek dobiju barem neki poklon, dok se stariji mogu dogovoriti oko preskakanja poklona za tu godinu. Sve shodno mogućnostima. Nekada je, međutim, jako teško odabrati pogodni poklon za voljenu osobu ili prijatelja. Zbog ovog zajedničkog problema, a priznaćete da je stvarno veliki problem, Šveđani su se dosetili da naprave izbor za naj poklon koji će mnogima olakšati stvar. 

Da bi se poklon našao na ovoj prestižnoj listi, on mora da ispuni najmanje jedan od tri važna kriterijuma: proizvod mora biti novina ili da je makar izazvao novo interesovanje u tekućoj godini, proizvod mora imati visoku prodajnu vrednost i proizvod treba da predstavlja vreme u kojem živimo. Od 1988. godine, od kada se ovaj izbor organizuje, mnogo različitih stvari je odnelo pobedu. Tako je na prvom izboru pobedu odnela prenosiva mašina za pečenje, a kasnije su se nizale stvari poput video kamere, CD i DVD-čitača, parfema, mobilnog telefona, knjiga recepata, zimskih kapa, GPS uređaja, tablet uređaja, zvučnika, seta za poker, pametne narukvice, robot usisivača, a u poslednjih godina nagradu su osvojile naočare za virtuelnu realnost, električni bicikl, reciklirana odeća i kutija za odlaganje mobilnih telefona. Možda je najzanimljiviji pobednik iz 1997. godine, a to je elektronski kućni ljubimac koji je kod nas poznat kao Tamagoči. Što bi se reklo: od igle do lokomotive.

 

2

 

 

Pobednik se uvek proglašava sredinom novembra kako bi svi imali dovoljno vremena da do Božića nabave najprodavaniji i najkorisniji poklon, prema Institutu za trgovinska istraživanja u Švedskoj. Ovogodišnji pobednik je Stormkök, odnosno vrsta prenosivog rešoa koja se obično koristi napolju, a sastoji se od postolja i aluminijumskih šerpi, dok mu je za rad neophodan gas, petrolej, benzin ili neka slična supstanca. Iz Instituta kažu da je usled situacije koja je zavladala svetom ovako nešto potrebno narodu. Oni dodaju da nam je prošle godine bilo potrebno više socijalizacije te je zato kutija za odlaganje mobilnih telefona bila prava odluka, dok nam je ove godine bilo potrebno nešto što će nam olakšati beg iz grada i uživanje u prirodi.

 

 

1

Koji pokloni su vaši favoriti? Šta biste vi voleli da dobijete? Koji poklon sa liste dosadašnjih poklona vam se čini najkorisnijim, a kom se nikako ne biste obradovali?


Izvori:

https://www.expressen.se/dinapengar/arets-julklapp-2020-presenteras/

http://www.julklappar.org/