Kratki onlajn vodič kroz Stokholm

 Piše: Filip Petković

 

Glavni grad Švedske odlikuje mnoštvo turističkih mesta, muzeja i spomenika koje jednostavno morate posetiti, makar onlajn za sada. Švedska je verovatno najpristupačnija skandinavska zemlja kada je u pitanju transportna veza sa balkanskim zemljama, međutim, ušteda na avionskim kartama se neće preneti i na boravak u Stokholmu, jer i ovaj grad važi za jedan od najskupljih na svetu. 

Već smo rekli da se Stokholm smatra Venecijom severa, a to znači da je Stokholm grad vode, kanala i ostrvlja. I samo ime grada se može opisno prevesti kao „mesto ili utvrđenje na ostrvu”. Stokholmski arhipelag čini oko 30.000 ostrva, dok se centralni deo grada prostire na 14. Skoro 30% grada čine plovni putevi i još 30% čine parkovi i zelene površine. Sam grad nije preterano veliki, ali kada mu se pridodaju prigradska naselja, grad broji preko 2 miliona stanovnika. Neka naš dan u Stokholmu počne!

Turu započinjemo u Starom gradu (šv. Gamla Stan) koji važi za jedno od glavnih obeležja Stokholma. Gamla Stan potiče još iz 13. veka, a danas se smatra jednim od najbolje sačuvanih u svetu. Grad se sastoji od velikog broja uskih ulica, prolaza i stepenica sa kaldrmom, od zgrada sa fasadama raznih boja poput žute, narandžaste ili crvene, od velikog broja znamenitosti kao što su Muzej Nobelove nagrade na trgu Stortorget, najčuvenije zgrade u Starom gradu i spomenik Stokholmsko krvoproliće na već pomenutom trgu. Ovde se nalazi i veliki broj kafića, restorana, poslastičarnica i suvenirnica. Samo ovom delu grada treba posvetiti jedan čitav dan kako bi se obišao u potpunosti i kako biste uživali u svim njegovim lepotama.

Gamla Stan Sergii Figurnyi banner1

Gamla Stan i pogled sa vrha Gradske kuće (izvor: www.cdn.britanicca.com)

 

Našu šetnju dalje nastavljamo ka najcentralnijoj tački u gradu i to kroz zgradu Parlamenta, a proći ćemo i pored Kraljevske palate. Kraljevska porodica ne živi u ovom zamku, te je on osim za njihovu upotrebu otvoren i za posetioce. Sadrži tri muzeja koja možete obići, a jedna od omiljenih atrakcija je smena straže. Na Parlament se nastavlja glavna ulica Drottninggatan (u slobodnom prevodu Kraljičina ulica) koja je glavna pešačka zona u gradu. Puno kafića, prodavnica, hotela i muzeja se nalazi u ovde. Ulica je poznata po kamenim lavovima koji su simbol Švedske i citatima poznatog švedskog pisca Avgusta Strindberga ispisanim na kockama duž ulice. Sam Strindberg je živeo u ovoj ulici, a od njegovog doma je napravljen muzej.

 

1492667566

Lavovi u glavnoj pešačkoj ulici (izvor: www.svtstatic.se)

 

Ako se u Stokholmu nađete u proleće, onda nikako ne smete preskočiti Kungsträdgården, odnosno Kraljevski vrt. Fotografije ovog parka redovno obilaze svet, a posebno onda kada procveta trešnjin cvet i oboji ceo park u ružičastu boju. Mnogi turisti odlaze u Stokholm samo da bi uživali u tom divnom prizoru. Osim bašta kafića, ovde se nalazi i jedna od najvećih i najlepših fontani u gradu – Molinova fontana. Kada je lepo vreme, u parku se organizuju i koncerti i predstave na letnjoj pozornici, a zimi se park pretvara u veliko klizalište.  

 

42360892ffd4ede4925ab35ef503eb66

Kraljevski vrt u proleće (izvor: www.google.org)

 

 

Ostrvo Jurgorden (šv. Djurgården) takođe zahteva jedan ceo dan. Ovde se nalazi Skansen, najveći muzej na otvorenom na svetu u kom možete upoznati švedsku istoriju i način života kroz vreme, a u okviru parka je i stokholmski zoološki vrt. Ova zona je predivna za žetnju. Bićete konstanstno pored vode i u prirodi i stvorićete utisak da se ne nalazite u užem centru grada. Na ostrvu se nalazi i zabavni park Gröna Lund, muzej posvećen muzičkoj grupi ABBA, Vikingški muzej, Nordijski muzej i čuveni Vasa muzej. U Vasa muzeju se nalazi brod koji je potonuo davne 1628. godine nakon 20 minuta plovidbe i stajao je pod vodom pune 333 godine. Brod je danas restauriran, ali je očuvan u skoro originalnom obliku. 

vasa museum

Brod Vasa (izvor: www.google.org)

 

Gradska kuća (šv. Stadshuset) jedno je od glavnih obeležja grada. Poznata je po tome što se ovde jednom godišnje sakupljaju svetski najuticajnije ličnosti povodom ceremonijalne dodele Nobelove nagrade. Možete obići mnogobrojne sale, popeti se na vrh tornja sa koga se pruža neverovatan pogled ili uživati u parku i skulpturama pored vode. Jedino sigurno je da nećete moći da izbegnete jednu stvar – venčane mladence. Ovde se svakog dana odigrava veliki broj venčanja, dok se subotom venča uvek preko 30 parova.  

201118 the city hall stockholm

Gradska kuća u Stokholmu (izvor: www.https://www.dailyscandinavian.com/)

 

Ideja za ovaj grad nikada ne ponestaje. Preporučujemo vam i podzemne metro stanice koje su pravo umetničko delo, vidikovac Monteliusvägen, arenu Globen, kraljevsku palatu Drottningholm, crkvu Riddarholm, muzej fotografije, hipsterski kraj Södermalm ili da možda popijete piće u Ajsbaru (engl. Icebar) gde su čaše, predmeti i nameštaj napravljeni od leda, a temperatura je uvek oko -5°C. Vidimo se u Stokholmu!

 

10 Things I Learned in Stockholm mygreecemytravels 18 1024x683

Umetnost u podzemnoj metro stanici (izvor: www.https://travelgreecetraveleurope.com/)

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs