Filmski četvrtak - Andešenov mikrokosmos i danska „kraljica srca”

 Priredila: Stefana Pekez

 

Ukoliko ste propustili prethodna izdanja skandinavskog filmskog četvrtka, možete ih pročitati OVDE ili OVDE.

 

Filmske preporuke 3 Sajt

 

Queen of Hearts (Dronningen 2019)

Režija: May el-Toukhy; trajanje: 2h 7min

Žanr: drama

Zemlja: Danska

 

Protagonistkinja ovog filma, Ane, uspešna je partnerka u advokatskoj firmi, živi sa jednako karijerno uspešnim mužem Peterom i njihove dve kćerke na obodu šume. Na prvi pogled Anin svet deluje idealno, dobijamo sliku ostvarenosti na profesionalnom i ličnom planu i harmoničnog života više srednje klase. Pored toga, Ane se u svojoj advokatskoj praksi specijalizuje za slučajeve zlostavljanja maloletnika kojima pomaže i izvan okvira posla, čime je dodatno naglašena moralna dimenzija njenog karaktera.

 

Ipak, da sve nije tako savršeno shvatićemo kada Peterov sin iz prvog braka, problematični tinejdžer Gustav, dođe da živi sa njima. U početku mu pomažući da se uklopi i na taj način formirajući odnos s njim, Ane ubrzo prelazi sve granice u tom odnosu i započinje ljubavnu aferu s Gustavom. Ono što u početku deluje samo kao nepromišljeno prepuštanje emocijama i strastima, kako se stvari razvijaju, postaje sve ozbiljnije i otkriva Anu kao nemilosrdnu manipulatorku koja neće prezati ni od čega ne bi li sačuvala idealnu predstavu sebe i svog života. Razlika između onog što Ane čini i za šta se zalaže u svojoj profesionalnoj karijeri i njenog ponašanja u situaciji s Gustavom i načina na koji se prema njemu odnosi postaje sve veća.

 

Kompleksna tema, vešto vođena radnja koja u nekoliko navrata donosi obrte i neočekivane razvoje i studija i razvoj karaktera glavne junakinje, koju izvanredno tumači Trine Dirholm (Trine Dyrholm), glavni su razlozi zbog kojih ovaj film vredi pogledati.

 

 

About Endlessness (Om det oändliga 2019)

Režija: Roy Andersson; trajanje: 1h 18min.

Zemlja: Švedska

 

 

Ukoliko do sada niste imali priliku da pogledate neko od Andešenovih ostvarenja, najnoviji film proslavljenog švedskog režisera, About Endlessness, uvešće vas u njegovu filmsku poetiku i na sažet način je predstaviti.  Ako međutim jeste, ovde ćete prepoznati mnoge elemente njegovog već etabliranog stila, što nikako ne znači da film nema šta novo i zanimljivo da ponudi, naprotiv.

 

Film je skrojen od 31 vinjete, a kroz većinu nas vodi glas nevidljive naratorke koja daje dodatna pojašnjenja. Stilski ih povezuje minimalizam, pomalo sumorna atmosfera, statičnost kadra i ograničeni dijalozi. Tematski film predstavlja istraživanje ljudske egzistencije u svoj njenoj kompleksnosti.

 

Prizori i priče kojima prisustvujemo kreću se od značajnih, istorijskih do svakodnevnih scena, od dubokih do banalnih tema. Vidimo, između ostalog, sveštenika (jednu od centralnih ličnosti koja se pojavljuje u nekoliko navrata) koji je izgubio veru i kome taj gubitak vere predstavlja izvor ozbiljnih egzistencijalnih muka i preispitivanja, čoveka koji ne veruje bankama i čuva novac pod dušekom, Hitlera u bunkeru uoči neizbežnog poraza. Tu su i veseliji prikazi, poput devojaka koje spontano kreću da igraju ispred kafića na zvuke omiljene pesme i scena koje nude izvesni optimizam i nadu poput čoveka u baru koji okružen turobnim, ćutljivim figurama zadubljenim  u svoje mračne misli, izjavljuje kako je sve predivno.

Upravo ova poslednja opisana scena dobro odslikava generalni utisak i osećaj koji film ostavlja. Iako prožet melanholijom, sumornošću i apsurdima egzistencije, ipak, na potpuno izvanredan način, film u celosti daje dirljiv prikaz intrigantnosti i krhke lepote ljudskog postojanja.

 

Svaka vinjeta je individualno izražajno jaka i malo umetničko delo za sebe, ali tek kumulativno film ostvaruje svoj puni potencijal. 

 

***

 

Nadamo se da vam je selekcija filmova koju smo pripremili za vas ovog i prethodna dva puta bila zanimljiva i da vas je podstakla da pogledate barem neki od filmova koje smo predstavili. Ukoliko ste to učinili, prenesite nam svoje utiske!

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs