Nordijski filmovi na četrnaestom Beldocsu!

7439102 beldocs 

 

Beldocs, jedan od najvećih festivala dokumentarnog filma, i ove godine uspeva da stvori jedinstven prostor u kome se slavi umetnost dokumentarnog filma i otvara niz aktuelnih tema koje su pogodile čovečanstvo u proteklih godinu dana. 

 

U okviru ovogodišnjeg, 14. izdanja, moći ćete da pogledate sedam nordijskih ostvarenja:

Slikar i lopov / The Painter and the Thief - Benjamin Ree - Norveška - 2020 - 102’ 

 

 

Očajnički tražeći odgovore o krađi svoje dve slike, češka umetnica pronalazi lopova koji ih je ukrao i sprijatelji se s njim. Nakon što ga pozvala da joj bude model, između njih se stvara neverovatna i neraskidiva veza koja će zauvek povezivati ove usamljene duše.

Režija         Benjamin Ree

Produkcija  Ingvil Giske

Kamera      Benjamin Ree, Kristoffer Kumar

Montaža     Robert Stengård

Zvuk  Svenn Jakobsen, Simon Ellegard, Svenn Jakobsen

Muzika       Uno Helmersson

 

Krtica / The Mole - Mads Brügger — Danska — Norveška — 2020 — 120’

 

Istiniti špijunski triler o penzionisanom kuvaru iz Danske i njegovom dvostrukom životu koji vodi kao tajni agent. Zajedno sa pomoćnikom, bivšim dilerom kokaina za džet-set, krtica se infiltrira u jednu od najbrutalnijih svetskih diktatura, onu u Severnoj Koreji. Filmska ekipa će više od deset godina imati pristup srcu internacionalne kriminalne mreže. Ali koliko dugo mogu da guraju kovertu pre nego što se zamka zatvori?

Režija Mads Brügger

Produkcija     Bjarte Mørner Tveit, Peter Engel

Kamera         Jonas Berlin

Montaža        Nicolás Nørgaard Staffolani, Torkel Gjørv

Scenario       Mads Brügger

Zvuk   Eddie Simonsen

Muzika          Kaada

 

Bitka za Grenland / The Fight for Greenland - Kenneth Sorento - Danska - 2020 - 95’

 

Bitka za Grenland je priča bazirana na likovima i nudi jedinstveni uvid u žestoku diskusiju o nezavisnosti, jeziku i identitetu, koja divlja na današnjem Grenlandu. Film prati četvoro mladih dinamičnih Grenlanđana jake volje, koji se nikako ne slažu po pitanju smera u kom treba da ide njihova zemlja, ali svi se bore za bolji Grenland.

Režija         Kenneth Sorento

Produkcija  Ulrik Gutkin

Kamera      Kenneth Sorento

Montaža     Peter WInther

Zvuk  Mathias Dehn Middelhart

Muzika       Uno Helmersson

 

Autoportret / Self Portrait - Margreth Olin, Katja Høgset, Espen Wallin - Norveška - 2020 - 80’

 

Lene od svoje desete godine boluje od teškog oblika anoreksije. Godinama se krila od norveškog zdravstvenog sistema. A onda je sama naučila da slika umetničke fotografije. Film je portret umetnika i portret smrtonosne bolesti. Cilj njenog projekta je da prikaže stid i suoči se sa svojom bolešću. Njene fotografije su gole i iskrene.

Režija         Margreth Olin, Katja Høgset, Espen Wallin

Produkcija  Margreth Olin

Kamera      Øystein Mamen

 

Hvala na strpljenju / On Hold- Laura Rantanen - Finska - 2020 - 20’

 

Zasnovano na anonimnom telefonskom pozivu upućenom telefonskoj liniji za pomoć i podršku tinejdžerima, film Hvala na strpljenju nas prisiljava da slušamo disonantan govor. Ova svedočenja, koja izgovaraju starije osobe, prilika su da se ispita konstrukcija muževnosti i njeno generacijsko zaveštanje. Između humora i strave, film otkriva šta ostaje neizgovoreno u našem bolesnom društvu.

.

Režija Laura Rantanen

Produkcija     Anna Mellin

Kamera         Tomi Rislakki

Montaža        Menni Renvall

Scenario       Laura Rantanen

Zvuk   Iivo Korhonen

 

Put heroja do trećeg pola / The Hero's Journey to the Third Pole - Andri Snær Magnason, Anní Ólafsdóttir - Island - 2020 - 78’

 

Pratimo Anu, Islanđanku odraslu na Nepalu i legendarnog muzičara Hegnija Egilsona, na putu do Anine kuće iz detinjstva u planinskim džunglama, u njihovom istraživanju nedaća i “supermoći” bipolarnog poremećaja. Delom putopis, delom mjuzikl, delom zagledanje u skrivene ćoškove ljudskog uma, ovaj film je umetnički, osetljiv i zabavan uvid u mentalno zdravlje ispričan kroz priču o neobičnom prijateljstvu.

Režija         Andri Snær Magnason, Anní Ólafsdóttir

 

U međuvremenu, na zemlji / Meanwhile on Earth - Carl Olsson - Švedska, Danska, Estonija - 2019 - 72’

Izgrađen kao kolaž scena i situacija od kojih je svaka živopisan opis, film istražuje ljudski odnos sa smrću u našem društvu, zasnovan na ljudima koji su smrt učinili delom svog svakodnevnog života. Upoznajemo mnoštvo ljudi koji rade sa smrću, u isto vreme kad susrećemo čoveka koji je nevoljni posetilac u ovoj industriji, jer mu je majka na samrti.

Režija Carl Olsson

Produkcija     Drab Caroline

Kamera         Elsborg, Mathias Døcker

Montaža        Sofie Steenberger

Scenario       Carl Olsson

Muzika          Sten Sheripov

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs