Boje jeseni u Finskoj

 Piše: Filip Petković

 

Odmah na početku moramo pojasniti poreklo naziva ovog fenomena. „Ruske” je reč koja je izvedena od finske reči „ruskea” što znači braon ili smeđ, a u ovom slučaju se odnosi na jesenje boje, boje lišća i svega onog što možemo sresti u prirodi. I u samijskom jeziku koji se gori na samom severu zemlje koriste se slične reči (ruški, ruške) sa istim značenjem. Ukoliko vas je povukao srpski jezik, pa ste pomislili da značenje reči ima veze sa Rusijom i ruskom kulturom, prevarili ste se. 

 

 

 

ECkHGfOWsAAZ9IX

 

Svake godine sredinom septembra jesenje boje stižu u Finsku. Idealna destinacija za posmatranje i uživanje u ovoj pojavi je sever Finske i oblast Laponija (fin. Lappi, šv. Lappland, eng. Lapland). Laponija je područje koje se nalazi iznad artičkog kruga. Uslovi života i duge zime otežavaju život, te nešto manje od 200.000 ljudi živi na ovoj velikoj površini. Gustina naseljenosti je 1,85 stanovnika po kilometru kvadratnom prema podacima iz 2012. godine. 

Lappi in Finland.svg

Mapa Finske i tačna lokacija Laponije

 

Mnogobrojni turisti, i domaći i strani, počevši od druge nedelje septembra putuju na sever kako bi uživali u pravoj jeseni, u netaknutoj prirodi, svežem vazduhu, divljini i retkom biljnom i životinjskom svetu. Za ovu vrstu putovanja se na finskom jeziku koristi reč „ruskamatkailu” što u prevodu znači „putovanje jesenjih boja”. Veoma je popularno i lako možete pronaći skupocene aranžmane koji će vas odvesti u prirodnu oazu severa Finske. Sredinom septembra nije previše toplo te drveće i grmlje prestaje da vrši fotosintezu, a ni previše hladno tako da se lišće zadržava na granama. Upravo to omogućuje da šume dobiju najrazličitije nijanse žute, narandžaste, crvene, zelene, roze, pa čak i ljubičaste boje.

 

 

92e9888c3c77bf5a1a1e0e47f3a77505

Ruska u svim nijansama

 

Postoje dve različite vrste ruske. Prva se odnosi na raznobojno lišće drveća (puuruska), a druga se odnosi nisko grmlje i žbunje (maaruska). U prvoj preovladavaju žuta i zelena boja, dok u drugoj najčešće možete videti crveno žbunje, te je list žbuna borovnice crven dok ponegde vire plavoljubičasti plodovi. Spektar boja i nijansi je nebrojiv, a priroda je još živopisnija u svom tom šarenilu. 

Cali Girl Travels World Autumn Colours Ruska Inari Finland Fall

Maaruska

 

Sever Finske vam daje mogućnost da uživate u pecanju u jezerima, raznim turističkim obilascima i u  jedinstvenim pešačkim turama. U obilasku već utvrđenih puteva sa najlepšim prizorima možete uživati samostalno ili u grupi, možete hodati ili voziti bicikl, pa čak i automobil na određenim stazama. Preporuka domaćina je da se uspenjete na neki vidikovac iznad krošnji drveća i uživate u prizoru koji se ne doživljava svakodnevno. Nažalost, zbog mrazeva koji mogu krenuti vrlo rano ovaj fenomen traje kratko, od nedelju do tri nedelje, a najsigurnije je krenuti u ovakvu avanturu druge nedelje septembra. Potrebne su vam samo udobne cipele, slojevita garderoba, kamera za prelepe fotografije i naravno dobro raspoloženje. Nemojte da zaboravite da je poštovanje prirode obavezno!

 

Izvor: https://www.outinthenature.com/autumn-colours-and-ruska-in-lapland-finland/