Sezona aurore borealis na Islandu upravo počinje

 Piše: Filip Petković

 

Aurora 460 x 240 px

 

Zbog svog položaja na severu evropskog kontinenta, nordijske zemlje se mogu pohvaliti najlepšim prelamanjim plešuće svetlosti na noćnom nebu u polarnim zonama. U tome svakako prednjači Island gde se najpre mogu uočiti razne boje na nebu, a malo kasnije priliku da uživate u šarenilu neba možete imati i iz Norveške, Švedske i Finske. Prvi znaci aurore borealis javljaju se na Islandu sredinom septembra, a mogućnost da vidite zelenilo na nebu imate sve do proleća.

Izvor: Guide to Iceland

 

Aurora borealis se može sretati u pravom spektru različitih boja, poput ljubičaste, crvene, roze, narandžaste, plave i tirkiz, mada je zelena boja najčešća, a samim tim i najpopularnija. Solarna aktivnost nije redovna, pa čak i tamna, vedra noć ne znači da će se svetlost obavezno pojaviti. Intenzitet svetlosti zavisi od mnogo faktora, a aktivnost Sunca je jedna od njih. Dakle, postoje određene prognoze kada će se pojaviti svetlost na nebu, ali samo dva dana unapred, te zato kažemo da vam je potrebno i dosta sreće pri lovu svetlosti.

Sada sledi par saveta kako da ne protraćite svoj put na Island radi gledanja aurore borealis. Svetlost se pojavljuje od septembra do aprila, a u zimu je najjača. Potrebno je da noć bude što tamnija, odnosno bolje je da je mesec mlad. Izbegavajte gledanje pod veštačkim svetlom i zato je bolje ići u lov na svetlost dalje od naseljenih mesta. Vedra noć povećava šansu da ćete uočiti prelamanja na nebu. Na kraju, bitno je da postoji dovoljno polarne aktivnosti. Temperatura nema uticaja na ovaj fenomen, mada je lakše za sve posmatrače ukoliko je toplije. Što ste severnije na ostrvu, to su veće šanse da ćete uživati u prelepim prizorima.

northern lights in iceland 1

Izvor: Hekla.com 

 

Islanđani su odlično iskoristili sve ono što su geografskim položajem dobili, te je veoma lako pronaći turistički aranžman koji obuhvata potragu za aurorom borealis u lokalnim turističkim agencijama. Svetlost možete potražiti sami, a organizovano možete ići na kampovanje pod vedrim nebom, na grupne ture sa profesionalnim vodičima, a postoje i određene ture za posmatranje polarne svetlosti sa broda. Ukoliko imate dovoljno sreće da pogodite prave dane na Islandu, vodiči vam neće biti potrebni jer se svetlost vidi čak i u Rejkjaviku ako je dovoljno jaka. Svaka od ovih opcija ima prednosti i mane, ali je cilj isti, te za koju god da se odlučite, nećete pogrešiti. 

Aurora borealis nad Rejkjavikom

Izvor: Adventures.com

 

Pre nego što je nauka dokazala poreklo svetlosti postojala su mnoga verovanja odakle svetlost dolazi. Nordijska mitologija govori o tome da se svetlucanje odbijalo od oklopa Valkira, mitskih ratnica koje su odlučivale ko će preživeti, a ko umreti u borbi. U indijanskoj kulturi verovalo se da su to duše mrtvih, a narodi na severu Finske su smatrali da su to iskre koje odlaze na nebo nakon što crvena panda trči po snegu. U srednjem veku se verovalo da je to predskazanje za teška i loša vremena koja dolaze. Danas iako znamo poreklo svetlosti, ona izgleda bajkovito i nestvarno i želimo vam da lično iskusite ovaj fenomen!

Izvor: https://guidetoiceland.is/the-northern-lights/how-to-find-the-northern-lights-in-iceland